Comença el ball de propostes de resolució al debat de política general

Els grups presenten els seus fulls de ruta pel curs polític

El tram final del debat de política general del Parlament de Catalunya està marcat aquesta tarda per les dúpliques dels portaveus dels grups i, sobretot, per la feina als despatxos i als passadissos, on els picapedrers dels partits formulen les propostes de resolució que s’han de votar demà. Una feina documental que ha de cosir les aliances entre els grups parlamentaris, que reforcen els punts d’unió dels socis de Govern i que, ben utilitzades, poden constatar-ne les diferències descarnadament. Així, fins a les sis de la tarda, els grups parlamentaris tenien temps de registrar les propostes de resolució. Un cop admeses a tràmit, podran presentar les transaccions fins a les dotze del migdia de demà, transaccions que la Mesa haurà d’avalar per encetar la votació a les quatre de la tarda.

Les mocions abasten diverses qüestions en tant que són els quaderns de bitàcola que han d’orientar l’acció del Govern duran aquest curs polític. Al capdavall, és una de les tres funcions primordials d’una cambra, en tant que els Parlaments legislen, fiscalitzen el Govern i orienten políticament els executius. Precisament, les propostes de resolució serveixen per posar brúixola progràmatica al Govern. D’aquí que els textos que finalment es votaran abasten des des polítiques socials a projectes més programàtics com ara la celebració del referèndum o qüestions més prosaiques com ara la renovació dels organismes que depenen del Parlament, com el Consell de Garanties Estatutàries, el Consell d’Administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o les sindicatures de comptes o de Greuges.

Entre els textos per ara presentats, destaquen els de la CUP, que reclamen la retirada de les acusacions particulars de la Generalitat en judicis contra activistes o la proposta de celebrar un referèndum en aquesta legislatura. Per cert, una resolució que no ha caigut gairebé entre els socis de Govern, que no acaben de veure l’oportunitat de posar terminis ni tampoc l’instrument. ERC defensa propostes de resolució per impulsar una llei electoral catalana o la reforma del reglament de la cambra en pro de la paritat i els feminismes i el blindi de coaccions externes.

Nou comentari