El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya anuncia candidatura conjunta per als Jocs però l’Aragó no ho veu clar
  • CA

Els Jocs Olímpics d’Hivern ja tenen una candidatura ferma, però compartida. Aquesta és la decisió final del Govern català i l’aragonès, que han decidit presentar-se plegats tot i les polèmiques que hi ha hagut en els últims mesos i les diferències que hi continuen havent entre executius. “Acord tècnic” entre Catalunya i l’Aragó per la candidatura dels Jocs d’Hivern del 2030, han anunciat des del Govern aquest divendres, malgrat que l’Aragó ha matisat que només acceptaran el projecte si és en igualtat de condicions i ha negat que estigui tot tancat.

“A dia d’avui no hi ha cap garantia que la candidatura es plantegi en termes d’igual a igual i de forma equilibrada”, han avisat fonts de l’executiu aragonès per tal d’advertir a la Generalitat que l’Aragó no donarà llum verda “fins que no estiguin clars tots els aspectes de la candidatura. A més, han assegurat que la “desconfiança” és “absoluta”, pel que podrien plantejar una candidatura alternativa “en cas de discrepància”. L’Aragó, han explicat, no donarà suport a cap candidatura “si no queda enfortir el seu interès”.

Els següents passos si hi ha acord

El següent pas si la candidatura tira endavant és presentar el projecte al COI, que pot fer-hi canvis. L’acord “tècnic” és previ al polític, que s’haurà de rematar properament. Segons el pacte actual, a Catalunya se celebrarien les proves d’esquí de muntanya (a Boí Taüll), hoquei gel (Palau Sant Jordi), esquí alpí, descens i eslàlom (La Molina-Masella), i ‘snow’ i ‘freestyle’ (Baqueira Beret). A l’Aragó tindrien lloc les modalitats de biatló i esquí de fons.

Finalment ha estat el president d’Aragó, Javier Lambán qui ha guanyat el pols a la Generalitat. De fet, Lambán ja va anunciar una ruptura per part de l’Administració autonòmica del seu compromís amb la candidatura conjunta dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030 fins que no es reconstruís el consens generat pel president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, que passava perquè les comunitats d’Aragó i Catalunya participessin en igualtat.

La candidatura problemàtica

Els Jocs Olímpics d’Hivern no han tingut una bona acollida per part d’altres agents socials i persone rellevants, com ara l’alpinista català, Kilian Jornet. De fet, una celebració d’aquesta magnitud suposa grans modificacions del paisatge i una inversió molt gran de diners que es tradueix amb més turisme. A més, cal recordar que les instal·lacions que es monten són fixes i, per tant, sempre es podran fer servir. En aquest aspecte, moltes entitats van sortir a protestar perquè volien portar la decisió a una consulta popular de les comarques més afectades per la celebració dels jocs.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a març 25, 2022 | 19:13
    Guaita-que-fan-ara març 25, 2022 | 19:13
    Ja es veu a venir que els gastos els pagarem els catalans. Aragó sempre ha estat un pes mort per a nosaltres.
    27
    Icona de dislike al comentari de: Guaita-que-fan-ara a març 25, 2022 | 19:13 20
    Respon
    • Icona del comentari de: Ets corruptgent, oi? a març 25, 2022 | 20:02
      Ets corruptgent, oi? març 25, 2022 | 20:02
      Si cal ajudar al veí, tu te'n desentens...
      • Icona del comentari de: De porcs i de senyors, se n'ha de venir de mena a març 26, 2022 | 12:33
        De porcs i de senyors, se n'ha de venir de mena març 26, 2022 | 12:33
        Fa segles que els veïns ens ajuden! I la mostra la tenim a Lleida; perdó, ara és a Sijena, ens la van prendre amb alevosia. Bons veïns? NO!, lladres consentits? SÍ. Que no t'esclati el veinatge, perquè et farà massa pupa. O millor, com diuen ells, "Sarna con gusto no pica". Ja t'ho faràs. Però l'Aragó, lluny de nosaltres, i el Lambán...no ho vull dir, perquè fora massa grossa i l'encertaria de ple, a més.
  2. Icona del comentari de: Joan de l'Os a març 25, 2022 | 19:25
    Joan de l'Os març 25, 2022 | 19:25
    Una mostra més que el govern del país ha perdut el sentit de la realitat social, en tant que apostar per aquests jocs és un error estratègic descomunal, i l'oposició que generen només servirà per distanciar-lo encara més dels sectors més dinàmics i conscients del país, alhora que posa en evidència la seva plena acceptació de l'ordre autonòmic. Tota aquella retòrica del president Aragonés sobre el projecte català, ja es veu que o era fruit de la seva provada incapacitat per avaluar la correlació de forces real, o simplement era mentida, que és un altre dels seus punts forts, l'engany com a forma d'acció política permanent i que s'acaba de demostrar en el pacte pel castellà a l'escola. Els Jocs Olímpics d'Hivern són un projecte més de submissió a la disciplina espanyola, i a sobre un projecte nascut fracassat. Una somni per entretenir els vençuts.
    21
    Icona de dislike al comentari de: Joan de l'Os a març 25, 2022 | 19:25 15
    Respon
  3. Icona del comentari de: fideli a març 25, 2022 | 19:30
    fideli març 25, 2022 | 19:30
    aneu a la merda, subornats
  4. Icona del comentari de: El cit campejador a març 25, 2022 | 19:32
    El cit campejador març 25, 2022 | 19:32
    Indepres, así me gusta, que firméis parte de España y la publiciteis. Gracias, lazis
    13
    Icona de dislike al comentari de: El cit campejador a març 25, 2022 | 19:32 23
    Respon
  5. Icona del comentari de: Juan Ripolles a març 25, 2022 | 19:37
    Juan Ripolles març 25, 2022 | 19:37
    Jocs d’Hivern del 2030 Barcelona - Zaragoza Finalment ha estat el president d’Aragó, Javier Lambán qui li ha guanyat el pols a la Generalitat. Ell ja va anunciar una ruptura per part de l’Administració autonòmica del seu compromís amb la candidatura conjunta dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030 fins que no es reconstruís el consens generat pel president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, que passava perquè les comunitats d’Aragó i Catalunya participessin en peus d’igualtat. En aquest sentit doncs, Lambán ha acabat aconseguint una candidatura igualitària de manera que ambdues comunitats coordinaran la celebració.
  6. Icona del comentari de: L'Aragó sap com expropiar-nos l'art I ara l'esport a març 25, 2022 | 20:06
    L'Aragó sap com expropiar-nos l'art I ara l'esport març 25, 2022 | 20:06
    El Lambán sense haver tingut cap idea inicial, sols enveja, ja ha guanyat. Catalunya sempre de genolls. No tenim dignitat. Som un poble sotmès. Potser sí que els haurem de patrocinar la festa, I organitzar I fer tota la feina... president Aragonès ets el president de Catalunya o una sucursal de Madrid Lambán, els catalans som aquells tant dolents del museu de Lleida, com és que lluites tant per venir amb nosaltres? Eh lladre d'art?!
  7. Icona del comentari de: Que pleguin ara mateix ! a març 25, 2022 | 20:47
    Que pleguin ara mateix ! març 25, 2022 | 20:47
    Economia especulativa, despesa pública i benefici privat, el borbó passejant-se per la colònia, estanqueres a dojo i llengua colonial a tot estrop. Ve't aquí el gran invent dels vividors de Vichy
  8. Icona del comentari de: EldeGràcia a març 26, 2022 | 08:10
    EldeGràcia març 26, 2022 | 08:10
    Recomano altament que us mireu els vídeos publicats pel col·lectiu Octuvre sobre l'entramat i les martingales d'aquests jocs olímpics. Els trobareu al youtube penjats.
  9. Icona del comentari de: JordiP a març 26, 2022 | 09:47
    JordiP març 26, 2022 | 09:47
    L'actitud del Lambán és de xuleria i "cop de colce". Infinites vegades Aragó ha demanat JJOO rebent a canvi la indiferència del CIO i la puntada al cul. No s'ho mereixia, segur; el Pirineu central té atributs més que suficients per a muntar JJOO. Si els gestors del país fossin capaços de plantejar-los bé. I no em sembla que el Lambán, ni ningú del seu equip, tingui el carisma necesssari. Barcelona ha irromput en aquest "mercat". Potser una mica abruptament, però sens dubte una candidatura barcelonina "sona" més: aixó vol dir "més possibilitats". Només li falta neu. Lambán s'ha emprenyat i sembla donar prevalència a la "veterania" manya en la demanda. Com l'estudiant que porta set convocatòries suspeses, que creu que ja l'han d'aprovar per cansanci. I, sabent que sol mai els obtindrà, ara vol repenjar-se de la candidatura catalana treient ell el careto i la "marca Aragó-Lambán". Que sàpiga Lambàn que "quien mucho abarca, poco aprieta"; si pressiona molt, Catalunya es retira de la candidatura. Veurem si llavors guanya alguna cosa més que un altre xasco.
  10. Icona del comentari de: Coret a març 26, 2022 | 14:27
    Coret març 26, 2022 | 14:27
    Tot el punt de l’Aragó es dificultar que Catalunya no tingui cap rellevancia internacional. Els JJOO tornaríen a posar Catalunya i de retruc Barcelona al mapa.Per aixó ho fan.
  11. Icona del comentari de: Coret a març 26, 2022 | 14:30
    Coret març 26, 2022 | 14:30
    Referéndum al Pirineu català si es volen o no els jocs. Clar que la tupinada podría se major, no se sap mai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa