El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cop de volant al cas Inipro: l’Ajuntament de Tarragona tornarà a ser part
  • CA

Ha hagut de passar un periple judicial, però finalment l’Audiència de Tarragona ha ordenat al jutge d’instrucció que permeti al consistori tarragoní ser part en la causa Inipro. En una resolució del passat 11 de febrer, el tribunal considera que l’Ajuntament té tot el dret de personar-se com a perjudicat i més, en aquest cas que ho va fer dins del termini que la doctrina determina. Així, segons ha avançat Tarragona 21, i ha confirmat El Món, la magistratura accepta el recurs d’apel·lació que va presentar l’ajuntament contra la decisió del Jutjat d’Instrucció 1 de Tarragona que, en confondre un termini, va expurgar de la causa la institució municipal. El cas investiga una suposada trama de desviaments de fons socials destinats a ajudes cap al PSC. L’exalcade Félix Ballesteros hi està imputat.

El maig de 2021, L’hiperactiu jutge instructor va denegar la petició per “extemporània”. En concret, argumentava que l’escrit es va presentar en un moment processal caducat, quan ja s’havia dictat la interlocutòria de procediment abreujat i s’havia qualificat el delicte. Una decisió que grinyola amb els terminis processals que marca la llei d’Enjudiciament Criminal. Ara, l’Audiència compra la interpretació de l’advocat Ramon Setó que al·legava haver presentat dins el termini i en la forma escaient l’escrit de personació. De fet, emfatitzava una confusió de dates del mateix instructor com a causa de la seva decisió. En la seva resolució, els magistrats argüeixen que l’Ajuntament té tot el dret a personar-se en tant que és un evident perjudicat i perquè, a més, ho ha fet dins el termini i en la forma escaient. Al capdavall, l’Ajuntament va presentar la seva personació el 10 de juny de 2021, abans de la data que acabés el termini per presentar els escrits de qualificació.

Interlocutòria on l’Audiència dona la raó a l’Ajuntament de Tarragona / El Mon

En aquest marc, la interlocutòria de l’Audiència repassa la jurisprudència i la doctrina sobre els drets de les víctimes en els processos penals. En aquest sentit, remarca que les víctimes del delicte sempre que no hagin renunciat al seu dret podran exercir l’acció penal en qualsevol moment abans del tràmit de qualificació del delicte. Tot i això, la llei permet personar-se quan s’ha superat aquest tràmit si s’afegeixen a les qualificacions del ministeri fiscal o de la resta d’acusacions. De fet, l’Audiència estira les orelles a l’instructor en apuntar que “retalla drets constitucionals” com és la personació del perjudicat en un il·lícit penal.

El cas és extraordinàriament escandalós, sobretot pel perjudici que suposaria al consistori si, finalment, s’acredita els desviaments de fons de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona al PSC a l’època de les vaques sagrades de Josep Félix Ballesteros d’alcalde. Aquesta resolució desencalla i accelera el procés judicial cap a l’obertura del judici oral, en un cas que s’allarga en el temps i que ha generat diverses peces separades que el darrer mes s’han anat tancant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa