El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont, convençut que un policia espanyol va ser present en la seva detenció

En tot moment van ser molt amables”, assegura el president a l’exili Carles Puigdemont quan esbossa com va ser la seva detenció de dijous al vespre a l’aeroport sard Fertilia. Una detenció curosa per part de la policia italiana però en què hi hauria participat, de testimoni, un membre de la policia espanyola que va gravar la primera retenció amb un telèfon mòbil. Així ho ha explicat el mateix Puigdemont a preguntes d’El Món. Una situació que ha descrit com a “visiblement incòmode” per als funcionaris italians i, fins i tot, per a la mateixa justícia italiana.

De fet, la presidenta del tribunal d’apel·lacions de Sàsser va haver de deixar clar en la seva interlocutòria de llibertat que l’arrest havia estat legal. Ara bé, avui la premsa italiana filtrava la informació que si Puigdemont no compareix el proper 4 d’octubre a la vista, la causa decauria. No hi hauria causa, i per tant, es procediria a l’arxiu. Una manera de fugir d’estudi de l’estat italià davant la crisi oberta per la detenció. “El Tribunal Suprem ha intentat aplicar el fòrum shopping, és a dir, triar una jurisdicció favorable als seus interessos”, apuntava l’advocat del president Gonzalo Boye en una roda de premsa celebrada aquest vespre a l’Alguer.

Fonts de l’equip de Puigdemont, detallen a aquest diari que en arribar amb el vol de Ryanair, a les nou del vespre, el president va baixar de l’avió a pista perquè no hi havia finger. En entrar a la terminal i aturar-se a la presa de temperatura, se li van acostar quatre policies que li van fer retirar la mascareta –per procedir a la seva identificació definitiva– i li van fer una fotografia. El van fer esperar escortat per dos agents i els altres dos es van dirigir cap a l’interior de les dependències policials. En pocs segons, va ser conduït a una sala amb una taula sempre acompanyat per la policia duanera. Allà li van explicar que el sistema Sirene havia detectat l’ordre europea de detenció emesa pel Tribunal Suprem espanyol del 14 d’octubre del 2019. “En tot moment van ser molt respectuosos”, insisteixen fonts de l’equip directe de Puigdemont.

El dubte sorgia com s’havia arribat a constatar que Puigdemont arribava i per què se li va fer la identificació. El dubte que planava era si hi havia hagut un preavís policial espanyol per forçar la detenció, a la vista que Puigdemont s’ha bellugat lliurement per Europa sense problema malgrat que el Tribunal General de la Unió Europea va aixecar-li la mesura cautelar per mantenir-li la immunitat el passat 30 de juliol. Fins i tot, la setmana passada va visitar l’Assemblea Nacional Francesa i va rebre el guardó Carrasco i Formiguera a Prats de Molló, a tot just 20 quilòmetres de la frontera espanyola entre la Catalunya Nord i el Principat.

L’home que filmava darrere d’un vidre

La resposta possiblement la té un home que “sospitosament no formava part del dispositiu policial italià que filmava des del vidre de la baixada de les escales de l’avió d’una manera molt ostensible”. De fet, va recollir testimoni gràfic de tota la detenció. “No em va semblar que fos de la policia italiana, francament”, ha afegit. “Que aquesta és una operació inspirada per Espanya està fora de dubte i només cal veure la incomoditat que representava”, ha resumit. “La policia italiana va fer la seva feina i la vaig animar a què la fessin, però els era incòmode”, ha remarcat.

Roda de premsa d’aquest dissabte a l’Alguer | Europa Press
Roda de premsa d’aquest dissabte a l’Alguer | Europa Press

Un cop explicats els motius de la retenció, la policia italiana, que havia reforçat la seva presència de paisà a l’aeroport, va permetre l’entrada de l’advocat Agostinangelo Marras, un prestigiós lletrat sard que va rebre la notícia de la seva detenció. Un cop amb l’assistència legal se li va comunicar el procediment de detenció fins que passés a disposició judicial a les onze de la nit.

La policia el va informar davant del seu lletrat que el protocol italià a la zona és que l’espera a la disposició judicial es fa a la presó, en aquest cas, la més pròxima, la presó d’alta seguretat de Sàsser. Una presó on hi ha membres de les tres famílies mafioses italianes arran de la política de dispersió de presos que porta a terme la justícia italiana, com Espanya feia amb els presos bascos. En tot cas, Puigdemont va romandre sol a la presó, sense cap contacte amb altres presos, fins que a la tarda va poder sortir alliberat.

El cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, l’estava esperant a l’aeroport perquè ell feia hores que s’estava a l’Alguer preparant tot el protocol de la visita. Es va quedar esperant notícies mentre el mantenien retingut, pensant que seria un simple tràmit administratiu o tècnic, però al cap d’una estona ja va constatar que la “cosa podia anar per llarg”. Fins a les onze, després de la visita de l’advocat, no van tenir la informació precisa que en tot cas van facilitar les autoritats policials italianes. “Després, la vista davant la jutgessa i la insistència del fiscal a no demanar mesures cautelars van anar en sintonia amb la incomoditat de la policia italiana en detenir-lo”, conclouen des de l’oficina de Puigdemont.

En tot cas, fonts del ministeri de l’Interior neguen la participació directa de la policia espanyola en l’operatiu d’arrest. Una afirmació que l’equip del president posa en dubte. Alay que també va viure la detenció a Alemanya diferencia molt les dues ocasions. A Alemanya la detenció va comportar fins i tot, un equip d’intervenció especial de la policia davant l’avís d’Espanya que podien anar armats i que entre els delictes dels quals se’ls acusava s’hi trobaven rebel·lió i terrorisme.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Vendetta a setembre 25, 2021 | 22:46
  Vendetta setembre 25, 2021 | 22:46
  Y tan si van fer el gal recordeu al fill de puta mister x
 2. Icona del comentari de: Nom a setembre 25, 2021 | 23:12
  Nom setembre 25, 2021 | 23:12
  El circo de mocho cada vez más divertido. Al menos podría ir a la pelu con lo que cobra de todos los pepets y marias.
  • Icona del comentari de: Tato a setembre 26, 2021 | 10:27
   Tato setembre 26, 2021 | 10:27
   Quina gran aportació la seva ... el setembre gran estilista de la perruqueria
  • Icona del comentari de: Pilotes fora! a setembre 26, 2021 | 12:24
   Pilotes fora! setembre 26, 2021 | 12:24
   Típic d’espanya. El vergonyós circ l’ha montat el teu país, curtet!
  • Icona del comentari de: Ich verstehe nur Bahnhof a setembre 26, 2021 | 12:48
   Ich verstehe nur Bahnhof setembre 26, 2021 | 12:48
   Què renilles ?
   • Icona del comentari de: Nom a setembre 26, 2021 | 17:18
    Nom setembre 26, 2021 | 17:18
    Eso tú. En mi tierra no hay el burro catalán. Hahahahaha
  • Icona del comentari de: Respecte a 'nom' i d'altres espècimens que corren per aquí a setembre 26, 2021 | 15:40
   Respecte a "nom" i d'altres espècimens que corren per aquí setembre 26, 2021 | 15:40
   No és que valgui la pena contestar els seus comentaris. "pelomocho", "fuigpelmon" etc.. ja són una mostra del nivell de l'espanyolam que tenim per aquí. Algú que davant el ridícul continu de la justicia espanyola, la vergonya de tenir l'únic rei europeu fugat per robar ... i un estat que li paga un exili de luxe dins una pais que és una autocràcia islàmica...l'únic que té a dir són banalitats sobre l'independentisme, ja mostra que té una combinació perillosa de manca de cultura i fanatisme anti-català. Entre els contraris a la indepèndencia de Catalunya, crec detectar categories força diferents: a) La ignorant i fanàtica que representen els "luisnomeacuerdo" i companyia. b) Els que d'alguna manera tenen algun xanxullo o font d'ingressos que depèn de romandre a Espanya i que se'ls en fot la pobresa de les pròximes generacions mentre ells facin caixa. Aquí hi ha inclosos des d'alts càrrecs a grans empresaris (i accionistes de la Caixa o el Sabadell..), tant castellans com catalans c) Els fills de funcionaris que van arribar a Catalunya en època franquista. Encara que hagin nascut aquí, molts d'ells mantenen la supèrbia que portaven els seus pares, que eren els que deien "hable en cristiano" als pobres avis que només sabien català d) Els que no tenen mala fe, però veuen únicament TV1 i encara creuen que El Pais és un diari d'esquerres i que Felipe González és el millor estadista del segle XX. Han quedat ancorats en els anys 80, van ser "progres" en el seu moment i són incapaços de comprendre que els van enganyar (com a tots) Tots ells són un fre a la justicia, la modernització de la indústria, la necessària neteja de corrupteles polítiques. Ens allunyen de Dinamarca i ens acosten a les societats del Tercer Món. Si no reaccionem, els nostres fills no tenen futur en un país miserablement corrupte i incapaç de canviar de veritat. La resta, els que estan disposats a escoltar, sigui quina sigui la seva procedència/color de pell/identitat o gènere, són o seran els nostres aliats. No canvieu al castellà per parlar amb els immigrants, puix això els discrimina i mata la llengua. No compreu a botigues que no tenen productes catalans. Compreu aliments de proximitat i protegim la pagesia, que sembla no importar a ningú. Busqueu maneres de plantar cara. Visca Catalunya lliure!
 3. Icona del comentari de: Evarist a setembre 25, 2021 | 23:48
  Evarist setembre 25, 2021 | 23:48
  si en lloc de català fos vasc, seria de la eta i no hauria plegat...
 4. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 25, 2021 | 23:58
  Luisnomeacuerdo setembre 25, 2021 | 23:58
  Hay quico quico quédate mani a ver si te contratan los italianos aunque sea limpiando el pescado por que solo sirves para llevar camisetas y gesticular como buen fascista independentista. marca de la casa lazinazi sin duda.
  • Icona del comentari de: A l'aguait a setembre 26, 2021 | 11:10
   A l'aguait setembre 26, 2021 | 11:10
   Almenys el Quico té cognoms i tu no te'n recordes si tens cognoms ni si tens lo que ha de tenir una persona
  • Icona del comentari de: ¿Quedate mani? a setembre 26, 2021 | 12:27
   ¿Quedate mani? setembre 26, 2021 | 12:27
   Quedate maní? quedate manises? Que lio español… o mejor, que vergüenza de españoles. Soys la risa de Europa y la vergüenza del mundo, haciendo el ridiculo cada 15 dias!
   • Icona del comentari de: Fart de pallassos a setembre 26, 2021 | 22:04
    Fart de pallassos setembre 26, 2021 | 22:04
    I ho dius tu que ni coneixes ni a ta mare ni al teu pare? Va pasa pal pueblo
 5. Icona del comentari de: Què passa, Puchi? a setembre 26, 2021 | 04:26
  Què passa, Puchi? setembre 26, 2021 | 04:26
  Que hi havia un senyor en patinet amb vestit fosc i corbata?.
 6. Icona del comentari de: Que asco de tio a setembre 26, 2021 | 07:40
  Que asco de tio setembre 26, 2021 | 07:40
  Que embustero y falso es este cobarde, junto con el ex terrorista Boye y el tal Alay que se está haciendo de oro llevándose el dinero de los Catalanes, pero eso a los indepes no les importa, dais pena y asco a la misma vez.
  • Icona del comentari de: Pep Bidet a setembre 26, 2021 | 10:54
   Pep Bidet setembre 26, 2021 | 10:54
   No solament no ens importa si no que , a més, ens sembla molt bé...
   • Icona del comentari de: Que asco de tio a setembre 26, 2021 | 11:53
    Que asco de tio setembre 26, 2021 | 11:53
    Pep Bidet, por eso te digo que das asco y vergüenza, aunque no sé si tú te enteras de algo, creo que no, no das para más.
  • Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a setembre 26, 2021 | 11:17
   Guaita-que-fan-ara setembre 26, 2021 | 11:17
   a "queascode tio" : vas cremat eh? després del ridícul absolut que ha fet la teva pàtria de cara a Europa i al món sencer. A part del gasto inútil amb policies i magistrats inútils assalariats a costa de tot el país i amb tota la seva premsa babejant titulars rebentats.
 7. Icona del comentari de: fideli a setembre 26, 2021 | 08:13
  fideli setembre 26, 2021 | 08:13
  la Gestapo
 8. Icona del comentari de: Groc a setembre 26, 2021 | 10:02
  Groc setembre 26, 2021 | 10:02
  Els FANTEXES españolitos opinan En nómina de VOX?
 9. Icona del comentari de: JordiP a setembre 26, 2021 | 10:52
  JordiP setembre 26, 2021 | 10:52
  Caram, que en serio s'ho ha pres el desmemoriat i els seus col·legues (si es que no son ell mateix). I les pedres que se li ha format al fetge quan va llegir a les primeres que el MHP estava lliure li fan vomitar els insults desqualificadors i odiosos que té per costum. Llàstima de alma del senyor, que diria el rector de la parròquia del meu barri. I igual els seus pares se l'estimaven molt .. pobrets.
 10. Icona del comentari de: Cesc a setembre 26, 2021 | 13:00
  Cesc setembre 26, 2021 | 13:00
  li vas demanar la identificació? vas demanar si era o no espanyol? tens sempre ganes de fotre merda contra Espanya...? disfrutes fent.te el màrtir i el perseguit? Eres un pobret alcalde i ara et creus un nou Messies, l. alliberador d.un poble sencer.. Espanya mai et deixarà tranquil, Puchimon. Tingues ho "clarinete". i mai és mai. Et faràs vell a Bèlgica i no veuràs creixer els teus fills. Qui riu últim.....ho...pilles?
  • Icona del comentari de: Per a 'Cesc' a setembre 26, 2021 | 15:57
   Per a "Cesc" setembre 26, 2021 | 15:57
   Sembla que ets molt bo fent preguntes "incisives" Te'n proposo algunes que ens toquen a tots la butxaca (i els drets) -Com és que els espanyols, fins i tot els progres, callen quan tenen l'únic monarca d'Europa que ha hagut de fugir per investigacions de corrupció i el congreso es nega ni a investigar-lo? -Com és que aquest rei ha hagut de buscar refugi justament a una monarquia teocràtica que subvenciona extremistes islàmics i té les dones com a ciutadanes de 3a categoria? Si fos tan innocent podria haver-se refugiat a Holanda, per exemple. -Com és que li paguem una fortuna a l'exili, com si no s'hagués inflat prou les butxaques? -Com és que Felipe González i d'altres ex-presidents es passegen pel món amb iots i luxes propis de milionaris de Miami? -Qui penses que acaba pagant totes aquestes portes giratòries? -Com és que Llarena la caga tant, posa en evidència a Espanya, enganya a institucions de la UE (que ens han de donar molts diners, per cert) i no es qüestiona el que fa? -Qui paga la festa de policies dedicats a investigar independentistes, com si no haguessin robatoris, violacions, tràfic de drogues, assassinats etc.. que no es resolen per manca de personal? -Qui paga els favors que el ministeri d'exteriors va reconèixer haver fet a ambaixadors, cònsols, polítics etc.. per tal que mostressin el seu rebuig a la independència catalana? -Què fa que els progres surtin sempre al carrer per defensar la independència del Sahara, per posar un exemple, però justifiquin els "aporellos" que venien a fer mal a catalans desarmats? T'imagines per exemple, la polícia d'un pais com Suècia o Holanda amb una escena així? No sé quin odi et cega, noi, però les preguntes t'haurien de ser evidents. Els independentistes hem anat evolucionant, criticant el que han fet malament els nostres líders i espero que anem aprenent dels errors comesos. Però els pro-espanyolistes o anti-indepes sou incapaços de recapacitar.
  • Icona del comentari de: Caganer a setembre 26, 2021 | 17:16
   Caganer setembre 26, 2021 | 17:16
   Incult!
   • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 26, 2021 | 18:42
    Doctor Strangelove setembre 26, 2021 | 18:42
    Es diu inculte, subnormal! Dit això, aquest batxiller és el paradigma de la mediocritat on ha arribat Catalunya! Doc.
 11. Icona del comentari de: No vull esservun maleducat a setembre 26, 2021 | 15:27
  No vull esservun maleducat setembre 26, 2021 | 15:27
  Tot el meu respecte al nostre MHP PUIGDEMONT. No fem cas a aquesta colla de maleducats i irrespetuosos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa