El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Pujol volen convertir el seu cas en el primer gran judici a l’operació Catalunya

Pot ser un tòpic, però la millor defensa és un bon atac. Aquesta és l’estratègia de les defenses en el cas de la família Pujol Ferrusola contra el ministeri fiscal i l’advocacia de l’Estat, i de retruc, contra bona part de l’opinió pública i publicada. Aquest dilluns se’ls acabava el termini per presentar els escrits de defensa en el procediment 141/2012 del jutjat central d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional. L’estratègia dels advocats en els seus escrits, tant d’Oriol Pujol com de Jordi Pujol Ferrusola, als quals ha tingut accés El Món, passa per defensar l’existència de la “deixa” i per emmarcar el cas en la primera conseqüència de l’Operació Catalunya. Serà doncs, i aquesta és la intenció, el primer judici a Espanya, on surti a debat aquest entramat clandestí de les clavegueres de l’Estat. L’altra àmbit on ja se n’està parlant és la vista oral que des de fa tres mesos se celebra a Andorra sobre el cas del BPA.

El cas de la família Pujol, que ha instruït el jutge Santiago Pedraz, ha conclòs amb greus acusacions per associació il·lícita, blanqueig de capitals i falsificació de documents mercantils contra l’expresident Jordi Pujol i els seus set fills. D’aquí que els advocats presentin com a primer argument de defensa l’entramat de la policia patriòtica a les ordres de Jorge Fernández Díaz. De fet, és una vinculació que busca deslegitimar l’origen de la causa judicial a través d’una investigació prospectiva, fora de la legalitat i, sobretot, realitzada per uns policies finançats amb fons reservats i al marge de qualsevol control judicial.

L’exdirector Operatiu de la Policia, el DAO del CNP, en una compareixença/EP

No és el primer cop que els Pujol se les tenen per les actuacions maldestres de la policia. El juliol del 2020, la secció 23 de l’Audiència de Madrid va emetre una sentència amb què absolia el comissari, ara jubilat, Eugenio Pino i l’inspector en cap Bonifacio Díez, Boni, dels delictes de revelació de secret, fals testimoni i estafa. Unes acusacions sorgides arran del fet que els policies van lliurar el 2015 a la UDEF un pendrive amb dades personals reservades i referències als negocis de Jordi Pujol Ferrusola. Un cas estrambòtic, perquè els magistrats reconeixien la mala praxi de Pino però consideraven que no mereixia retret penal. Els magistrats recordaven que l’objectiu del judici “no era saber com va arribar el pendrive a mans dels dos acusats, sinó establir si havia de tenir retret penal o no la decisió de transmetre la informació a la UDEF”, la unitat encarregada d’investigar els Pujol.

“L’actuació de Pino”, continuava la sentència, “va faltar greument als deures de lleialtat de la policia judicial per i amb la investigació processal, però en no constar una prevalença de la seva posició funcionarial en l’obtenció del material informatiu il·lícit, ni un ús que, més enllà de greus omissions o incorreccions formals, pugui catalogar-se d’allunyat de la pauta professional indicada, no sembla que se li pugui efectuar un retret penal”. Pedraz va ser prou hàbil per expurgar de la seva causa el pendrive i així evitar-se disgustos en la vista oral, no fos cas que una informació obtinguda amb aquesta poca traça professional contaminés el procés d’investigació de set anys.

La part de la sent?ncia que reconeix obertament que el pen es va obte
La part de la sentència que reconeix obertament que el pen es va obtenir sense la preceptiva autorització ni intervenció judicial

Sia com sia, els escrits de defensa presentats aquest dilluns apunten quina serà l’estratègia per a la vista oral. De fet, tant Oriol Pujol com Jordi Pujol Ferrusola, així com de la resta de germans –Josep, Oleguer, Pere, Marta i Mireia–, enceten els seus escrits emmarcant la investigació com la primera gran conseqüència de l’Operació Catalunya, articulada per ordre, segons la seva tesi, de l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i la seva cúpula policial amb l’ajuda del comissari jubilat José Manuel Villarejo, ara processat en una trentena de peces separades arran de les seves activitats clandestines.

Tots alerten de la il·legalitat de l’inici de la investigació policial. De fet, asseguren que la instrucció judicial té “l’origen i l’impuls en la iniciativa al marge de tota legalitat processal i control judicial protagonitzada per un grup de funcionaris del Cos Nacional de Policia (CNP) que van afavorir i van activar un relat de denúncia enfilada a la incoació mateixa de la causa”. D’aquí en destaca la intervenció del comissari ara jubilat José Manuel Villarejo. També inclou, en “aquest impuls aliè a la legalitat”, l’exdirector adjunt operatiu de la policia espanyola, Eugenio Pino, i els policies Bonifacio Díez, Celestino Barroso i el comissari excap d’Afers Interns Marcelino Martín Blas. A tots els acusen de “desplegar una operativa d’assetjament coactiu sobre la propietat i executius i empleats de la Banca Privada d’Andorra” a fi i efecte “de trencar la seva voluntat i deures professionals i obtenir-ne informació sobre la família Pujol Ferrusola“.

El comissari José Manuel Villarejo i el seu advocat, Antonio José Garcia Ortega en arribar aquest matí a l’Audiència Nacional/EP

Tots els acusats, llevat del president Jordi Pujol, han demanat com a prova el testimoni de tots els membres que van configurar la ja famosa policia patriòtica. A més, cal tenir present que el jutge Pedraz va excloure com a mitjà de prova el testimoni de Victòria Álavrez i de Javier de la Rosa, que segons les converses gravades al restaurant La Camarga i les que constaven als arxius de Villarejo van portar a terme una operació de denúncia amb la coordinació de Jorge Moragas, excap de gabinet de l’aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy. De fet, gràcies a la denúncia d’Álvarez es va encetar la investigació parapolicial que va acabar amb una captura de pantalla al diari El Mundo dels suposats comptes corrents dels Pujol a Andorra. Era la punta de llança d’una operació d’estat contra el Procés sobiranista.

Si bé el jutge considera que hi ha indicis prou raonables perquè l’expresident Pujol i els seus set fills –la seva dona, Marta Ferrusola ha quedat exonerada de la causa pel seu estat de salut– siguin jutjats per associació il·lícita, blanqueig de capitals, un delicte continuat de falsificació de document mercantil, un delicte de frustració en l’execució i delictes contra la Hisenda Pública, la família veu prou indicis i ben sòlids per presentar-se com a víctimes d’una operació d’estat al més alt nivell. D’aquí que la intenció sigui brandar constantment la il·legalitat de l’inici de la investigació que intoxicaria la instrucció i la base de les acusacions, fonamentades en un principi en testimonis i denunciants pagats –suposadament– amb fons reservats de l’Estat. D’aquí la importància del judici, que s’obrirà després dels escrits de defensa, amb què tots demanen l’absolució: a més de jutjar l’origen de la fortuna dels Pujol, també serà un judici, el primer gran judici a Espanya, sobre l’operació Catalunya.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: En negre a octubre 19, 2021 | 07:53
  En negre octubre 19, 2021 | 07:53
  Els Pujol van robar sens dubte. Anar de víctima ja es de psiquiàtric. Igual que han robat tots els partits, no se'n salva cap. Ara, en funció de qui mana a Madrid i a Catalunya es destapa una cosa o un altra. Mai sabrem el que s’ha robat de veritat.
  • Icona del comentari de: Pepet a octubre 19, 2021 | 10:37
   Pepet octubre 19, 2021 | 10:37
   Això de que tots els partits han robat no cola. Convergència era un muntatge per rapinyar a dojo, i ho van fer durant dècades.
   • Icona del comentari de: Putet a octubre 19, 2021 | 12:44
    Putet octubre 19, 2021 | 12:44
    Això de que tots els partits han robat no cola. El PP, partit fundat el 1976 per 7 ex-ministres de Franco, era i és un muntatge per rapinyar i repartir a dojo, i ho fan impunement durant dècades.
  • Icona del comentari de: Petit a octubre 19, 2021 | 14:59
   Petit octubre 19, 2021 | 14:59
   Convergència era la versió catalana del PP.
   • Icona del comentari de: Al petitó a octubre 19, 2021 | 17:33
    Al petitó octubre 19, 2021 | 17:33
    Petit, això que has escrit és un intent teu, fallit, d'aixecada de camisa com una casa. El PP fou fundat l'any 1976 per 7 ex-ministres de Franco : Fraga Iribarne, Martínez Esteruelas, Silva Munoz, Licinio de la Fuente, el burro de Lopez Rodó, Fernandez de la Mora i Thomas de Carranza, amb la finalitat d'intentar blanquejar el partit únic del franquisme, Falange de las J.O.N.S. CDC fou creat l'any 1974 en la clandestinitat i era un partit democràtic, el 1977 es presentà en coalició ( s'anomenà Pacte Democràtic per Catalunya ) amb Esquerra Democràtica de Catalunya i el PSC-Reagrupament, amb el suport de partits encara il·legals a l'època. Per la qual cosa la comparació te la inventes tu. Com a molt estirar CDC es podria intentar comparar per part d'algun despistat, amb la UCD de Suarez, però, aquest partit també era format, com AP-CD-PP per ex-franquistes i nacionalistes espanyols i acabà essent absorbit pel PP, tal com era d'esperar. També cal recordar que l'espanyolista Miquel Roca l'any 1984, intentà estendre CDC a Espanya amb un anomenat Partido Reformista Democrático (?!) que a Espanya no durà ni unes eleccions... Aquest partit sí que hagués pogut ésser la versió espanyola de CDC. Els espanyolistes detractors de l'espai polític de centre dreta català hauríeu de cercar els vostres "enemics" i fantasmes dins d'Espanya, entre els vostres. Si us plau, petit en coneixements, assabentat i informa't abans d'escriure més poca-soltades.
 2. Icona del comentari de: UN DE GAVÀ a octubre 19, 2021 | 09:41
  UN DE GAVÀ octubre 19, 2021 | 09:41
  Diu molt que la justícia s'esforci per resoldre l'afer dels Pujol i que ho faci amb totes les garanties democràtiques, però no podem oblidar l'altra cara de la moneda, la del Emérito que a la fi, pel que sembla, acabarà campant com si res no hagués passat. Tot és democràtic? No ens podem estranyar que molts perdem la poca fe que ens queda.
  • Icona del comentari de: Gavanenc a octubre 19, 2021 | 17:36
   Gavanenc octubre 19, 2021 | 17:36
   Deus voler dir la poca fe que et resta en "Espanya". Benvingut, millor despertar tard que mai. És molt fàcil : Independència.
 3. Icona del comentari de: Com Banca Catalana a octubre 19, 2021 | 10:51
  Com Banca Catalana octubre 19, 2021 | 10:51
  Tot el que va contra els "Xoriços Pujol" (TM) va contra la seva Catalunya.
  • Icona del comentari de: La unitat d'Espanya a octubre 19, 2021 | 12:41
   La unitat d'Espanya octubre 19, 2021 | 12:41
   Banca Catalana. Molt espanyol això de parlar d'un tema sense saber-ne ni un borrall. Què vols dir, com Banca Catalana ? On son les "condemnes" del muntatge Banca Catalana ? Per què l'estat espanyol quan li convé rescata banc i quan, no els enfonsa ? A l'espanyolisme, a l'espanyolitat li va agradar i entusiasmar que el fatxa Samaranch espanyolitzés el Racc i la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears... i acabés com ara és ara, un banc espanyol.
  • Icona del comentari de: Com us va ? a octubre 19, 2021 | 13:03
   Com us va ? octubre 19, 2021 | 13:03
   Quan als interessos d'Espanya els hi li convé, sempre en defensa de la fal·laç i mentidera "unitat d'Espanya" -un ens que d'unitat d'ençà el 1587 no en té res- enfonsa, entre altres, bancs com Banca Catalana o BPA. Després escampen la brama per a intentar fer mal als "enemics" polítics d'Espanya. Encara des del botiflerisme renegat i repugnat s'ho fan seu. La teva Espanya és un podrimener i els xovinistes espanyolistes bé que la defenseu sempre a tota costa i amb mitjans que fan feredat a qualsevol demòcrata.
 4. Icona del comentari de: Sherlock a octubre 19, 2021 | 11:04
  Sherlock octubre 19, 2021 | 11:04
  El "todo por la patria" passava per desprestigiar la figura del president Pujol, al preu que fos, per afeblir el procés independentista. La guerra bruta i les mentides de la policia i de la GC per anar contra el procés han estat el pa de cada dia i no és diferent en aquest cas. Per un estat on imperen les clavagueres i on la fiscalia te lo afina, el president era considerat una peça de caça major.
 5. Icona del comentari de: ave-maría a octubre 19, 2021 | 12:08
  ave-maría octubre 19, 2021 | 12:08
  Tots aquests judicis són un intent de tapar les actuacions del gran Lladre Suprem protegit pels mateixos que acusen els demés.
 6. Icona del comentari de: MHP a octubre 19, 2021 | 12:57
  MHP octubre 19, 2021 | 12:57
  Vinga, va, omplim la caixa. de resistència per pagar les despeses dels Pujol, vinga, babaus. Sempre amb la mateixa cançoneta, l'atac a Catalunya. Pujol's xoriços.
  • Icona del comentari de: Genuflexión a su majestad el emerito a octubre 19, 2021 | 13:33
   Genuflexión a su majestad el emerito octubre 19, 2021 | 13:33
   Vinga, va, ompliu sobres de subsistència per a pagar les despeses dels polítics-oligarques espanyols que prèviament s'havien abaixat el sou de cara a la galeria (quina barra), vinga, babaus. Sempre amb la mateixa cançoneta, l'atac a la "unidad" d'Espanya. Xovinistes espanyols i botifleram renegat, sou uns poca-soltes.
 7. Icona del comentari de: Jeremies a octubre 19, 2021 | 13:23
  Jeremies octubre 19, 2021 | 13:23
  Els espanyols al capdavall tenen un molt bon "concepte" dels catalans. Així per a intentar desprestigiar polítics catalans entre la població catalana, i de retruc intentar desinflar, desprestigiar i desanimar l'independentisme, han fet i fan "recerques" prospectives amb fons reservats espanyols, per a intentar trobar o endossar corrupteles a polítics en actiu, i / o significats, catalans. Des d'Espanya creuen que els catalans no suportaran la pretesa "corrupció" dels seus polítics. Cosa que no poden fer els espanyols a casa seva, el PP tot i els casos de corrupció, escàndols de finançament i de sobres de repartiment d'euros, mantenen intocada la fidelitat dels seus votants i la fidelitat a "Espanya", la corrupció espanyola no desprestigia res espanyol i encara menys a la "sacra unitat d'Espanya". ja poden eixir escàndols com Nasseiros, Barcenas, Villarecos... i fins i tot "desconeguts" M Punto Rajoy... que mai s'enfonsa el partit del bipartidisme espanyol, ni fa mai fred ni calor als votants espanyols, ans al contrari es multipliquen amb escissions com VoX. L'origen del PP i VoX, des de l'any 1976 de la fundació per 7 ex-ministres de Franco, ja és una corrupció i un escàndol polític com una casa... en un suposat estat democràtic, és clar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa