Josep Maria Freixenet, ara alcalde d’Olost del Lluçanès i durant força temps diputat al Parlament -quan la cambra catalana feia coses-, va ser relator de la Llei d’Educació de Catalunya per part dels republicans. Ell mateix advertia que les portades de la premsa de Madrid a l’endemà d’aprovar la LEC eren concloents: “Catalunya ja és independent… en educació”. Freixenet n’estava convençut, a l’igual que els seus companys de redacció, que es podien canviar les coses. Una concepció diferent del sistema d’ensenyament i de l’educació de Catalunya. Una bona eina, flexible, pensada per adaptar el sistema a una societat com la catalana canviant i amb un futur incert. 

Ramon Gual, un dels fills de l’exili a la Catalunya Nord i un dels impulsors de la històrica Universitat Catalana d’Estiu, sempre recorda que els franquistes eren una colla de ximples que van renunciar a l’ensenyament. Els francesos ho tenien més clar i no hi havia cap infant que passés per les aules franceses que no sortís amb el cap en forma d’hexàgon. El sistema educatiu públic com a forjador i vertebrador d’un sistema social determinat basat en la llibertat, la igualtat i la fraternitat. 

L’Estat espanyol ha après la lliçó, però el 25% de castellà, a la vista de la realitat del país, és la xocolata del lloro. Fa temps que la banya l’apunten cap a l’educació a Catalunya. De fet, han fundat partits polítics i tot, per minar l’estabilitat escolar catalana, la nòmina dels docents i del personal d’administració i serveis. Un dels exemples, és una nova sentència del Tribunal Suprem que impedeix que els directors dels centres puguin escollir docents a través d’una entrevista. Retallada a l’autonomia dels centres.

Una mostra més que  l’escola catalana és vista pel poder de l’Estat com una bèstia negra, incontrolada, que fabrica independentistes disposats a organitzar CDR.  L’Estat vol agafar el comandament de l’escola, però amb menys traça que França.  Espanya utilitza la fiscalia, el poder judicial, la monarquia, la biosfera mediàtica madrilenya, la Guàrdia Civil o l’Íbex 35 entre d’altres. França potser utilitza diners i qualitat. Espanya potser utilitza el seu genuí anticatalanisme.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: JordiP a maig 15, 2022 | 12:31
  JordiP maig 15, 2022 | 12:31
  Ben vist.
 2. Icona del comentari de: LlunyDeCat a maig 15, 2022 | 15:42
  LlunyDeCat maig 15, 2022 | 15:42
  El problema de fons que els Catalans i llurs elits tenen no és que malgrat els segles de Terror, Humiliacions, Assassinats, Tortures i Imposicions de la part dels Espanyols, encara no han pas copstat que són en Guerra. Fa més de tres segles que som en Guerra i els únics que ho tenen clar són els Espanyols. Les elits catalanes (polítics, periodistes, empresaris, etc) són les úniques del Món que confraternitzen amb l'Enemic i fins i tot els recolzen com estan fent ERC i JXCAT. No hi ha pas guerra bruta, CNI, Justícia manipuladora, etc. Hi ha Guerra i els Espanyols fa molts anys que la van declarar als Catalans per tal d'exterminar-los. Com no ho han pas pogut fer durants aquests segles, finalment varen enviar més d'un milió de Colons que han omplert CAT i s'han reproduït massivament. Després enviaven massivament americans llatins i magrebins, tot plegat per tal de destruïr per la Colonització massiva qualsevulla esperança dels Catalans de sobreviure. I quan hom encetà el procés independentista utilitzaren ja totes les armes il.legals a llur abast per tal d'anorrear-nos. Els Catalans - no parlo pas de la Colònia Espanyola i de les altres Colònies Estrangeres - i llurs elits ni tan sols han pres consciència del que tenen al damunt. Les elits simplement viuen del Sistema Colonial i la resta qui dia passa any empeny fins a la desaparició final que és l'objectiu clar dels Ocupants i Colons Espanyols.
 3. Icona del comentari de: Maria a maig 15, 2022 | 17:11
  Maria maig 15, 2022 | 17:11
  Al final acabarem com els bascos llengües diferenciades. La privada en català i la pública en castellà allà on la majoria sigui castellanoparlant. Si els catalans no exigim que a les feines de serveis i a les botigues es valorin els coneixements de les dues llengües i principalment de la catalana, tindrem unes elits que sabran llengües i una classe treballadora que només parlarà espanyol. Potser això és el que volen els colons?. Esclavitzar la seva pròpia població?
 4. Icona del comentari de: Ferpinya a maig 15, 2022 | 19:45
  Ferpinya maig 15, 2022 | 19:45
  França va fer aquesta normalització lingüística entre finals del segle XIX i els anys 50, a través de les escoles i també, en menor grau, de l'exèrcit (servei militar i guerres). El període històric actual (globalització, comunicació a gran escala) ja no permet aquest tipus de processos sense provocar atacs molt greus (i potser insostenibles) als drets i llibertats. A més, cal dir que a França si aquest procés d'estandardització va ser generalment acceptat per la població és perquè hi havia a canvi una perspectiva de desenvolupament social i de millora de les condicions de vida. Argument que òbviament Espanya no pot fer servir respecte a Catalunya, al qual no pot aportar objectivament res especialment desitjable... En definitiva, no crec que puguem fer comparacions entre les dues situacions . I Espanya només pot comptar amb dues "forces" més aviat negatives: la imposició pura i simple (judicial i policial); o/i el manteniment de la davallada de l'ús actual del català en els diferents aspectes de la vida quotidiana... Correspon als catalans resistir abordant la seva llengua, entre d'altres coses, des d'un vessant dinàmic i positiu (cultura, iniciatives, emprenedoria...) i practicant-la...

Nou comentari

Comparteix