Com es força Pedro Sánchez a negociar

"Si Pedro Sánchez no se sent en perill, no negociarà res. Només anirà recitant versos de poetes catalans mentre el Suprem fa la feina"

Pere Aragonès està convençut que es pot obligar el govern espanyol a negociar un referèndum pactat amb Catalunya. Ho ha dit en el discurs del seu primer debat de política general com a president de la Generalitat. Per això demana a l’independentisme temps i unitat. No ha dit quant temps, però vol temps.

Com a president, com a guanyador dins del bloc independentista i com a líder que ha aconseguit la investidura, té tot el dret a demanar el que reclama. Però això no vol dir que no s’estiguin cometent errors. Si l’objectiu és forçar el govern espanyol a negociar, no podem oblidar que això ja es va intentar el 2017, amb el resultat que tothom coneix. L’inquilí de la Moncloa és un altre, però no hi ha cap indici de canvis estructurals en la política que fa l’Estat respecte de Catalunya, més enllà dels gestos. Fer seure el govern espanyol a dialogar és una fita històrica –reconeix el conflicte polític–, però no hi ha intenció real la Moncloa de negociar, perquè no ho necessita.

Aragonès reclama unitat als altres partits independentistes per tenir força. Però la unitat és cosa de dos, o de tres, s’ha de comptar amb la CUP. Tant perjudica la unitat que Puigdemont critiqui la taula de diàleg quan és centre d’atenció mundial, després de sortir de la presó de Sardenya, com el fet que Aragonès deixi fora de la taula els representants de JxCat amb l’argument que els noms triats no eren els perfils adequats. I tampoc hi ajuda haver tractat la CUP com un element instrumental per pressionar Junts durant la negociació de la investidura.

Per aconseguir la unitat, ERC i Junts haurien d’aparcar la seva lluita per l’hegemonia electoral de l’independentisme que els electors es neguen insistentment a atorgar a un dels dos. En les condicions actuals, l’aritmètica al Congrés que ha invocat Aragonès difícilment servirà de res. Si Pedro Sánchez no se sent en perill, no negociarà res. Només anirà recitant versos de poetes catalans mentre el Suprem fa la feina.

Comentaris

  Si 29/09/2021 2:03 am
  Espana no negocia. L'únic que pots fer, ès planificar que fer quan reaccioni violentament.
  Català 29/09/2021 7:51 am
  Si, es pot aconseguir un acord amb el govern espanyol. Un acord que Espanya no complirà; i tan els uns com els altres ho saben perfectament.
  Junqueras l'españa155 29/09/2021 8:21 am
  Mentre hi hagi el cagat, penitent i catolic arrepentit don Junqueras, els catalans amb les calces avall, i ben atunyinats. Junqueras es ESPAÑA PURA I CARADURA.155
  Ricard 29/09/2021 10:03 am
  Es força Pedro Sánchez a negociar fent la vida impossible als castellans, sempre i a tot arreu.
  Claro claro 29/09/2021 3:41 pm
  “Estoy firmemente convencido de que España es el país más fuerte del mundo. Lleva siglos queriendo destruirse a sí misma y todavía no lo ha conseguido” Otto von Bismarck. Hay lo dejo...
  No sé nena 29/09/2021 4:38 pm
  Potser Pedro Sánchez és sensible a una bona fel·lació. Diu li a la Míriam Nogueras, a veure si pica i és qui està més a prop.
  Clar 29/09/2021 5:00 pm
  Només es pot negociar i ampliar la base, que es va dient, desestabilitzant Espanya. Tot el que ERC ens va dient son veritats per a feligresos obedients. Amen.
  Xavier Porta Rubio 29/09/2021 5:03 pm
  Junqueras el mes traidor de tots
  La solución es facil 29/09/2021 9:06 pm
  Confrontación inteligente, tsunami democrático, urbanismo táctico y un asadito. Con eso y tres o cuatro mantras más ho tenim a tocar!

Nou comentari