Era inevitable i el debat, que ja hi era de portes endins, ha esclatat públicament: què ha de fer Carles Puigdemont en relació al Consell per la República? I, molt més important, què ha de ser el Consell per la República? Quan s’hagi determinat què ha de ser el Consell per la República quedarà contestada la primera pregunta, que afectarà Puigdemont o qualsevol altre possible president d’aquest òrgan a l’exili que va prenent força.

Puigdemont no és la qüestió. La qüestió mai és un nom ni una persona. Però el que faci una persona en determinades circumstàncies sí que pot ser determinant. I ara –provisionalment, si es vol– li ha tocat a Puigdemont. Per tant, el president a l’exili és el primer que s’ha de plantejar si la seva figura, per les circumstàncies i també per les decisions que ha pres, amb un enorme cost personal, ha de tenir un perfil o un altre.

Si el Consell per la República ha de ser una palanca de transformació immediata, per buscar l’escenari per assolir la independència de Catalunya a curt termini, cal que es configuri com un òrgan transversal separat de la batalla partidista que es manté en el marc autonòmic. Si es volen superar les regles del joc d’Espanya, s’ha de generar un escenari similar al que, agafat pels pèls, va fer possible el referèndum del Primer d’Octubre del 2017. I si Puigdemont ha de liderar aquest òrgan, amb tota la força que li dona la seva batalla judicial europea amb possibilitats de desbordar la tossuderia dels tribunals espanyols i fer caure tota l’estratègia de l’Estat, ha d’estar deslligat de la presidència de qualsevol partit.

De la mateixa manera que Josep Tarradellas va muntar un govern de concentració un cop va haver aconseguit que Espanya reconegués la legitimitat de la Generalitat republicana i li va permetre tornar com a president –i deixant de banda l’egolatria del personatge, que històricament té poca rellevància–, qui encapçali la nova etapa del Consell per la República ha de tenir la voluntat de transcendir les lluites partidistes, totalment legítimes en un escenari normalitzat que encara està lluny a Catalunya i que tindrà el seu moment quan sigui oportú.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Gener 09, 2022 | 21:31
  Chati debéis pasar el duelo y olvidaros de aquel día, creo recordad era el 10 de octubre , borrarlo de vuestro imaginario y demas santoral fascista, ya no pinta nada y lo peor para vosotros , los camisas pardoamarillas y demas rufianes no se volverá a repetir. El pastelero loco está caput y lo sabéis.
   Luisnomeacuerdo Gener 10, 2022 | 10:14
   Culo pepsicola y el bigote de una gamba por el ojete, camisa pardoamarilla, eres malo malo malo, más malo no puedes ser!
  Doctor Strangelove Gener 09, 2022 | 23:26
  Barroso, la màscara no, a tu millor un murrió! Bufff, quina pena! Doc.
  Quin és l'enorme cost personal del batxiller foll? Gener 10, 2022 | 06:34
  Fuigpelmón viu a un palauet a Waterloo, té sou d'expresident, d'europarlamentari i va ser qui va trigar segons a suspendre la DUI i fugir deixant-ho tot enmerdat. Sembla que aquest "cost" es més un "benefici" per ell, no per la resta del Govern i polítics que van acabar a presó o l'exili sense palauet a Waterloo ni sous.
  Independentista Gener 10, 2022 | 07:38
  Aixó és elemental: fins que no siguem independents les lluites partidistes no tenen altre objecte que impedir aquesta independència. Però es veu que als partits ja els va bé així. I així anem.
  Observador Gener 10, 2022 | 09:13
  Hi ha un mar de fons prou fort i molt potent per a escombrar-ho tot quan arribi el moment
  El MHP Puigdemont es el sodomitzador català! Gener 10, 2022 | 09:26
  I els espanyolets ja heu provat la carn catalana, eh?
  Pere LLimonera i Citronell Gener 10, 2022 | 10:12
  ¿ Tenéis ??? deberías decir tenemos... Tenemos... porque el Español/Castellano es Lengua de Catalunya también des hace siglos... No solo eso : es la lengua mayoritaria en uso, Lengua Propia de Catalunya también, Lengua Común de todo el País, Lengua "Oficial" de toda la Nación y Lengua materna de la mayoría de Catalanes... ... Mas del 65% de Catalanes tienen el Español/Castellano como "Lengua materna"; y mas aun, porque hay que sumar un % de gente que tiene ambos Español/Castellano y Catalán como lengua materna... Vamos, que no das una... ... Algunos buscan un conflicto de la nada, obviamente; o por puro supremacismo.. NO entiendo que quieran llevar a mas el conflicto... Ni entiendo a los que buscan que, al final, Aragón tenga playa... Andar creando problemas cuando ha habido habla castellana en Catalunya desde 1400, al menos, aun cuando no fuera mayoritaria entonces; cuando el Catalán no es sino un dialecto Occitano (Llemosí/Lemosín) traído de la Provenza por Colonos franceses de hace unos pocos siglos; cuando nadie pretende eliminar el catalán, a pesar de las falacias extendidas por los radicales del Nacional-Catalanismo de Patrias Inventadas; y cuando mas del 65% de los Catalanes hoy día tienen como lengua materna el español... ... El Catalán actual NO es la lengua original de Catalunya. Las regiones, la tierra, las piedras, el paisaje NO tienen lengua alguna... son las gentes las que tienen y./o usan las lenguas.... SI hay una lengua original Propia, serían, en todo caso, las Lenguas de los IBEROS que poblaban lo que hoy es Catalunya y de los que la mayoría de Catalanes -como en toda la 'Pell de Brau'- hoy son descendientes, a pesar de las numerosos pueblos que vinieron a conquistar y colonizar estas tierras: Romanos, Bárbaros Germanos, Musulmanes, Occitanos y Franceses, etc.
  federalista Gener 10, 2022 | 10:22
  el pastisser tarat, vindra a espanya clar que vindra, enmanillat, i a judici, i despres una estoneta a preso, despres si es porta be ja l'indultarem, aixo es lo que passara, ho teniu clar indepres, barroso inclosa.
  Narcís ( mateix comentari fet a Cotarelo ) Gener 10, 2022 | 10:31
  Ras i curt : el President del CxR ho és per ser President de Catalunya, President de Catalunya a l' exili . . i ser president d' un partit ( partit que se'n diu ' Junts ' ) no desfà la necessitat/ obligació de ser-ho, de seguir sent-ho ! PD : a més, per ser President de ca nostra, cal ser d' un partit o mateixa coalició, i si aquesta no seguí, no fou ni per ell, ni pel seu partit ! Nota : el que no pot ser és un President de Catalunya innocu o sense cap mena d' opinió àdhuc influència en allò que passi al Parlament ! Anotació al marge : pensar que seria president de part o interessat així partidista .. n' és ser molt simple sinó infantil , si més no, a hores d' ara ! Incidència : el CxR és la democràcia veritable o no censurada i penalitzada per estat opressor .. i Junts aquell que fa el possible perquè s'hi acosti a ser-ho !
  Ricard Gener 10, 2022 | 11:04
  El problema és que qui encapçali el Consell per la República ha de ser a l'exili. Perquè als castellans xenòfobs un dia d'aquests els agafarà per tractar al Consell per la República i als seus responsables de "terroristes", "sediciosos" i/o deutors amb l'Estat, i per tant perseguits pel "tribunal" de comptes de torn. O sigui que no queden gaire candidats a liderar el Consell. A mi no m'acaba de convèncer que el President Puigdemont sigui un President de la República, ara per ara. Vist qui hi ha manant a la Plaça de Sant Jaume necessitem algú que sàpiga quin és el seu país.
  Ricard Gener 10, 2022 | 11:05
  La prova que el President Puigdemont no es pot limitar a un càrrec representatiu de la República és la histèria racista que genera als pancastellanistes la simple menció del seu nom.
  Esther Gener 10, 2022 | 18:56
  2A tota la colla d'irreverents que insulten i es mofen de la gent els pregunto, com és que quan llegiu el mon no teniu un atac de cors i desapareixeu de la terra. Ja ho entenc, males herbes no moren mai! I com deia la sarsuela i per seguir la línia xulesca que tan us agrada: "Anda y que te ondulen con la permanen..."

Nou comentari