El que li surt de l’ampolla al Tribunal Suprem

"El nacionalisme espanyol és negoci i està disposat a empassar-se el que sigui, mentre castigui als catalans"

L’any 1986, el Tribunal Suprem va donar la raó a alguns elaboradors extremenys i va ordenar que s’incloguessin sota l’empara la DO Cava un grapat de territoris, llunyans entre si, en funció de la legislació anterior a l’ingrés de l’Estat espanyol a les institucions europees. La DO Cava, per tant, es consolidava com l’únic cas a Europa -i al món- d’una denominació d’origen que no té en compte l’origen, sinó el sistema d’elaboració dins les fronteres d’un estat. Perdudes les referències a la Xampanya francesa, els vins escumosos catalans es quedaven, literalment, sense identitat. Aquí van començar tots els mals.

Han passat dècades i aquesta indefinició, sumada a la voracitat d’algunes grans empreses, ha fet que la marca cava s’hagi col·locat a l’exportació com a sinònim de vi escumós barat i de poca qualitat. La major part de les ampolles de gran producció es venen a 2 o 3 euros, molt lluny dels champagne francesos i per sota dels prosecco italians. A la DO Cava només li quedava convertir-se en una marca hegemònica dins del mercat espanyol. Recorden les burbujas Freixenet?

Però l’any 2004, unes simples declaracions de Josep-Lluís Carod-Rovira qüestionant la candidatura als Jocs Olímpics de Madrid van desfermar una furiosa campanya de boicot al cava català. L’onada de catalanofòbia -aleshores vinculada a l’Estatut- va tenir com a efecte col·lateral la desaparició dels vins catalans dels restaurants i supermercats espanyols. El cava català, mal que bé, va resistir. Però els cellers extremenys, riojans o aragonesos van fer l’agost. El nacionalisme espanyol és negoci i està disposat a empassar-se el que sigui, mentre castigui als catalans.

Ara, trenta-cinc anys després, el Tribunal Suprem ha tornat a donar la raó als elaboradors extremenys, que reclamen més hectàrees per expandir-se. La derrotada ha estat la DO Cava, que voldria limitar la producció per incrementar el preu del quilo de raïm i la qualitat. Després de segle i mig d’història, els magistrats del Suprem i el nacionalisme populista espanyol s’han aliat amb la cobdícia dels grans elaboradors del Penedès per arruïnar el que va ser una aventura econòmica d’esforç i èxit. Una llàstima, sí, però també una lliçó.

Comentaris

  Peter smich 27/01/2021 9:08 pm
  Vés a la merda, lluoxnomescordo i moret d'una puta vegada, no mereix ni ser espanyol.
  Hay ampollas? 27/01/2021 7:20 pm
  Welcome Mister Pollas.
  Pere Romanyà 27/01/2021 2:09 pm
  Diuen que l'Estat espanyol és dels més descentralitzats del món quan en realitat és tot el contrari!!!!!!!!
  GROC 27/01/2021 12:37 pm
  El Ramon sap de tot , deu ser dels pocs al mon
  Ecspanya i els ecspanyordos que la governen en continuen robant! 27/01/2021 9:39 am
  Cada cop mes lluny d’ecspanya! Fàstic de gent! Fàstic de país!
  Luisnomeacuerdo 27/01/2021 12:47 am
  Salvador ya estás llorando otra vez, así no, así no, que malotes son tus compatriotas españoles con los de la comunidad Autónoma de Cataluña, siempre maquinando algo para joderos. Los psi.co.lo.grocs per la constitución tienen tela de trabajo con estos lazinazis.
   Peter smich 27/01/2021 9:07 pm
   Vés a la merda, lluoxnomescordo i moret d'una puta vegada, no mereix ni ser espanyol.
  Ramon 26/01/2021 10:26 pm
  Líders de la Premier! Fota't, Grup Godó!
  30
  53
  Respon
  Ramon 26/01/2021 8:54 pm
  La DO Cava sempre ha set una aberració en si mateixa.
  13
  30
  Respon

Nou comentari