Ens ho expliquen tot sobre les baralles internes del PP madrileny, castisses i sarsueleres, i hem vist mil vegades les imatges de les destrosses de la lava a l’illa platanera de La Palma… Però no sabem pràcticament res del què passa just travessar el pas fronterer de la Jonquera. La Catalunya Nord –el lloc on es va originar aquesta vella nació d’Europa– és, per als catalans del sud, un indret geogràficament pròxim, però socialment desconegut. Ens arriben impactes fragmentaris, sovint difícils d’encaixar en un marc coherent. Es barregen els èxits esportius del rugbi nord-català, fermament ancorats en la identitat, amb la fortalesa electoral de l’extrema dreta francesa, capaç de governar l’Ajuntament de Perpinyà.

I la llengua, aquest indicador confús. Catalans del sud que viuen en una àrea metropolitana fortament castellanitzada són capaços de signar, frívolament, la partida de defunció d’una llengua que ha estat escapçada en dues o tres generacions, però que retorna, almenys parcialment, de la mà de l’esforç d’un sector de l’ensenyament i de la realitat tossuda d’un intercanvi transfronterer viu i en creixement. La frontera és l’únic element aliè a la catalanitat i tres segles llargs li han permès bifurcar aquest país, però la història de Catalunya té molts capítols per escriure.

Aquesta és la realitat, sovint contradictòria, i és sobre això que projectem el futur. Fa mesos que el Grup Món i La Clau treballem per poder oferir, des d’avui, un projecte de col·laboració ambiciós i professional, orientat al creixement global. Ara els catalans del nord i del sud tenen al seu abast un producte periodístic obert i fiable, una via d’informació que circularà en ambdós sentits. Parlarem de llengua i d’identitat, evidentment, però tant o més d’economia, d’esports o de medi ambient. I enriquirem Vadevi amb els vins de la Catalunya Nord, extraordinaris. Creieu-me, qui no ha tastat un Banyuls no ha viscut prou aquesta vida.
O sigui que tindreu notícies nostres. I aquí en teniu La Clau.

Comentaris

  Tap Desembre 13, 2021 | 17:20
  Doncs com és possible que les notícies d'esport les publiqueu en Espanyol ?
  Ben fet Desembre 13, 2021 | 17:37
  Felicitacions al Món! Gràcies!
  Ricard Desembre 13, 2021 | 17:56
  Bona notícia. Felicitats!
  . Desembre 13, 2021 | 18:36
  Anem mancats de bones notícies, gràcies !
  Georgiana Desembre 13, 2021 | 19:34
  Enhorabona i per molts anys!
  Villa Arriba y Villa Abajo Desembre 13, 2021 | 20:40
  Catetos sin fronteras.. querrás decir. Y el centro de esa gran unificacion (sin fronteras[de momento] , of course,no olvidarlo) algun puticlù de la Juquera...
  Por cierto.. Desembre 13, 2021 | 20:43
  Es curioso que el nexo de union cultural de la Cagaluña Nort y la Gagaladria Sud sea un zona de puticlús (hasta donde se pierde la vista, digna de un solo condado), ummm ¿de ahi puede que venga el lema de Barsa de que mas que un Clù es un P..Clù?
   pel baideguei del puticlú Desembre 13, 2021 | 22:51
   Te'ls coneixes tu els "puticlús", eh? Potser aquest que dius ha vingut a muntar-lo un "paisano" teu del "pueblo". No seria el primer. En fi, confio que no "pierdas la vista" embadalit davant el "puticlú" i que te la conservi santa Llúcia: Catalunya tan nord com sud és preciosa i tu i el "paisano" segur que no voleu perdre-vos el tros sud que vos vau quedar, oi? Com que no la sentiu com a pròpia, pel que fa al tros nord no vos passa pel cap donar la tabarra reclamant-la, com dueu segles fent amb Gibraltar.
    Delfí Artós Desembre 14, 2021 | 19:33
    Son cínics aquests xovinistes espanyols, el govern municipal de la Jonquera i els jonquerencs van haver d'empassar-se aquest macro local de merda degut a la legislació i la justícia espanyoles les qual ho permeten i a sobre intenta fer-ne mofa i escarni. Els xovinistes espanyols son així, avesats a vomitar sobre els altres les pròpies misèries. Al capdavall no poden suportar que hi hagi catalans que no son espanyols. Si Catalunya fos una "regió" espanyola, els espanyols reivindicarien com a "espanyoles", ço és com com a "seves" les comarques del Conflent, el Capcir, el Rosselló, el Vallespir i la Cerdanya, ara sota sobirania francesa pel tractat del 1659 tot plegat 4116 km², tal com ho fan amb els 6,8 km² de Gibraltar de sobirania britànica des del tractat d'Utrecht, del 1713, 54 anys després, cosa que demostra fefaentment que els catalans, d'espanyols poc. Cosa coherent amb un territori conquerit i ocupat, és evident que als espanyols se'ls hi en fot la Catalunya al nord de l'Albera. Això sí accepten com si res l'existència del País Basc Francès on curiosament hi ha inclosa la Baixa Navarra (Nafarroa Beherea), però alhora no els hi diguis que la Navarra (espanyola) és basca, perquè també salten. Son ben bojos els xovinistes i cínics espanyols.
  Jordi (Català i Suís) Desembre 14, 2021 | 03:20
  No té pas cap sentit la presència d'Espanyols a la web del Món. Aquests dies ja han esdevingut majoritaris. A la web de Catalunya del Nord també hi aniran. Són gent que reb calers per fer això. I el que és impossible d'entendre és llur presència. ElPuntAvui també ho varen intentar fa anys i els van fotre fora. Però sé que les elits catalanes són d'un nivell molt pobre. La prova és que 42 anys després de l'inici de la immersió del català a les escoles, el català ha esdevingut minoritari socialment. I no és pas només perquè els Colons Espanyols s'han reproduït més que els Catalans. És per damunt de tot la renúncia, covardia i traïdoria de les elits i el m'enfoutisme de la majoria dels Catalans. Som en guerra i aquesta gent ens voldria tots exterminats o si més no silenciats. L'Enemic no és pas el règim 78 sinó els Espanyols i llur llengua.
  Doctor Strangelove Desembre 14, 2021 | 09:46
  Però que tractorians que sou! En fi, amb la pinta que fa el Cot, passaria com un pagès de Lleida dels anys 50! Doc.
   Lionel Mandrake Desembre 14, 2021 | 19:11
   Quina "argumentació" més ridícula. Aquest doctor amb sobredosi de xovinisme i cinisme espanyols fot pena. No se n'adona ? Millor que acabi els estudis primaris i ens deixi tranquils.doc
   Merkin Muffley Desembre 14, 2021 | 19:38
   Tu doctor neci de merdeta quina pinta fots de M Puntorajoy, d'hidalgo espanyol o de lozana ?
  Narcís Desembre 14, 2021 | 11:13
  Tant de bo fos El Món i els PPCC ( sense fronteres ) ! PD : que els ' violadors de ca nostra ' no vulguin català a sa casa o terres castellanes, bé, allà ells ; però que no el vulguin a ca aliena/ catalana .. sense comentaris !

Nou comentari