Aprofitar les dues Espanyes

"Això no és separació de poders, és guerra entre poders. És una Espanya dividida que l'independentisme dividit està en risc de ser incapaç d'aprofitar"

S’ha repetit fins a l’esgotament que el gran error de l’independentisme l’any 2017 va ser no mesurar bé la força de l’adversari, la capacitat de l’Estat de reaccionar amb brutalitat repressora sense miraments, la seva total disposició a tenir presos polítics vinculats a un moviment pacífic dins de la UE. Però de la mateixa manera que no es va calibrar bé la fúria d’Espanya com a estat, ara s‘està desaprofitant la capacitat d’aquesta mateixa Espanya per ficar-se en un laberint judicial internacional del qual li costarà sortir.

Tot està obert encara en l’expedient judicial de l’exili, en el qual cada dia hi ha implicats més jutges de més països. I també falta saber què respondrà el Tribunal Europeu de Drets Humans als recursos dels presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem. Per començar, el dia 4 s’ha de veure quin és el posicionament del tribunal de Sàsser respecte de l’euroordre d’entrega de Puigdemont. Divendres, la jutgessa només va decidir no mantenir-lo a la presó. No obstant, el fet que la fiscalia no demanés cap mesura cautelar, que ni tan sols el fessin quedar-se a l’illa fins a la compareixença, no transmet bones sensacions per als interessos de Pablo Llarena.

Sigui com sigui, el que ja no té volta enrere és que l’episodi de Sardenya ha deixat a la vista de tot Europa les dues Espanyes fent-se la traveta l’una a l’altra. L’Advocacia de l’Estat –aquesta sí que depèn del govern espanyol– va assegurar al Tribunal General de la UE que l’euroordre estava suspesa, fins al punt de comprometre el magistrat de Luxemburg, que ho va posar per escrit. Llarena, en aquell moment, va callar. La seva aposta era buscar el moment i el lloc que li semblés adequat per fer detenir Puigdemont i deixar en ridícul Pedro Sánchez. Tenia la complicitat de la policia espanyola o del CNI –no queda clar qui és el personatge misteriós que va gravar la detenció des de darrere d’un vidre–, però no va calcular bé el grau de complicitat que obtindria de la judicatura italiana. El tribunal sard, almenys de moment, l’ha deixat en evidència.

Les sentències i decisions definitives encara no s’han produït –ni a Luxemburg, ni a Estrasburg, ni a Brussel·les, ni a Sàsser–, però les resolucions d’aquest peculiar mentrestant minen un dia darrere l’altre la credibilitat de la judicatura espanyola i d’Espanya en general. Cada vegada resultarà més difícil per als jutges europeus donar la raó a aquest estat que es comporta de manera erràtica.

El govern espanyol de Pedro Sánchez és hàbil generant divisió en l’independentisme, però no se’n surt amb les dues Espanyes, que mai han deixat d’existir i que es manifesten clarament quan la judicatura actua amb las seva pròpia agenda política i contra els interessos del govern del seu país. Això no és separació de poders, és guerra entre poders. És una Espanya dividida que l’independentisme dividit està en risc de ser incapaç d’aprofitar més enllà dels tribunals internacionals.

Comentaris

  neoautonomistes 26/09/2021 9:16 pm
  L'independentisme no ho aprofitarà perquè el full de ruta d'ERC és el retorn a l'autonomisme de la mà del PSOE. Només cal veure els missatges cada cop més coincidents.
  Pasqual. Sevol 26/09/2021 11:56 pm
  Ja ho va dir aquell molts anys fa. Si fos avui possiblement diria: Españolito que vienes al mundo, te guarde dios. Cualquiera de las dos españas...
  Jordi (Català i Suís) 27/09/2021 1:14 am
  No hi ha pas dues Espanyes. Això és un altre mite de l'Esquerra Catalana que viu de les collonades predicades pels anarquistes a principis del segle XX amb allò de la Confederació de Pobles Ibèrics. Que a la fi ja vàrem veure de què anava: tots els "Pobles Ibèrics" parlant Espanyol. No hi ha dues França perquè fou un Govern socialista amb Mitterand de Ministre de Justícia que encetà la repressió a Algèria i la tortura també. No hi ha dues England amb Irlanda perquè tots els partits anglesos recolzaven la Colònia Irlandesa. No hi hagué dues Alemanyes als anys 30 i 40 perquè llevat de petits grups de resistents tots els Alemanys recolzaven el Führer. Així, doncs, no hi ha pas dues Espanyes. En Marlaska és un protector de Torturadors com ho és en Garzon i va tenir la barra de fer conferències a Genève, Suisse. No sabien com era de malparit el paio. En Josep Pla ja va avisar. I ell fou espia i traïdor als Catalans i Roma no paga pas traïdors i va haver d'escriure en... Espanyol. En Fontana de Reus, un falangista, explicava en un llibre fa molts anys que els Catalans al bàndol d'en Franco i després eren considerats "Moros Amics". Cal que sortiu d'aquest parany psicològic amb els Espanyols. Són l'Enemic.
  Ricard 27/09/2021 9:21 am
  Les dues "espanyes"??? Quina perspicàcia la de l'articulista... Doncs amb el 155 només n'hi havia una (govern, oposició, deep state i populatxo), i així continuem.
  Gonzalo 27/09/2021 11:21 am
  Y os creéis que porque dejen en libertad a los que están fuera, algún tribunal europeo va a obligar a España a poner en riesgo su integridad territorial? Ingenuos e infantiles sois....
   Labordeta: A la mierda! 27/09/2021 3:43 pm
   Como lleváis los españolerdos el temita de Gibraltar... mejor que el Abu Dhabi ?
  Doctor Strangelove 27/09/2021 12:09 pm
  Laberint judicial diu la bleda aquesta! No us fot cas ni el Tato, només escenificacions per justificar el calers que li pagueu al batxiller foll i als que li riuen les gràcies. No us adoneu que els ridículs sou vosaltres amb aquesta actitud tan pueril i tan poc treballada. A mi no em feu pena, no, pena te'n pot fer algú per pietat, però vosaltres teniu l'ànima fosca, per no dir negra, només voleu la destrucció dels que som feliços! Per això, l'únic que obtindreu de mi és el menyspreu! Doc.
  Les dues Espanyes irreconciliables són: 27/09/2021 12:43 pm
  1. La que creu que la ceba dins la truita de patates és imprescindible; 2. Els que odiem la presència de ceba dins la truita de patates. Tota la resta de questions es pot superar, però lo de la ceba dins la truita de patates no.
  Narcís 27/09/2021 6:40 pm
  No he entès l' article i, venint de la directora, m'ha estranyat, ço és: a) dues espanyes? i B) de debò no veu bé president botxí la persecució ? PD : a hores d'ara qui pot llepar-se el dit . . . ja demanà ' sedició ' sa advocacia de l' estat fou fora de lloc ( àdhuc ni desobediència n' era ! ) !
  E·spanya, Espanya, Espanya, 27/09/2021 7:19 pm
  Aquí només hi ha Castella i els seus subordinats. Espanya és un mite dels castellans per tenir-nos domesticats i aparentar ser un poble més com nosaltres. La prova es que no suporten que despertem del somni de la marmota en que ens tenen acostumats.

Nou comentari