Artadi i la batalla de Barcelona

"La part més espinosa del vessant nacional que inevitablement té la política municipal de Barcelona és l'estratègia d'aliances"

Falten gairebé dos anys per a les eleccions municipals i ja se sent la remor del que serà, una altra vegada, la batalla de Barcelona. Ada Colau s’allunya de les seves suposades intencions de plegar després del segon mandat i Jaume Collboni –de moment, el seu soci– no perd cap oportunitat de marcar perfil. Igual que Ernest Maragall, malgrat els equilibris que fa per combinar el paper de cap de l’oposició amb la pulsió d’intentar incidir en les mesures de govern, que passa necessàriament per donar suport a Colau en determinades votacions. Tota aquesta geometria pot quedar alterada pel paper d’Elsa Artadi, que serà una candidata molt diferent de la del 2019.

Aquest dijous, Artadi ha deixat molt clars els seus plans en un acte al Phenomena –pantalla gegant per al vídeo de presentació– al qual no hi ha faltat ningú del seu ampli espai polític i rodalies, inclòs Artur Mas. Hi eren des de Laura Borràs fins a Jordi Sànchez, passant per Jaume Giró, Josep Rull, Míriam Nogueras i el que no hi podia faltar, Quim Forn. Tota una posada en escena per subratllar que aquesta vegada l’aposta d’Artadi és la de Junts i la de Junts és la d’Artadi, que fa dos anys va assumir a corre-cuita ser la candidata vicària amb Forn com a cap de cartell des de la presó. Després –havent obtingut uns resultats molt millorables– han vingut dos anys en què ella ha anat repetint que seria alcaldable el 2023 i ningú se l’acabava de creure.

Arribaria el moment en què seria cridada a tornar al Govern, pensava tothom. Però aquest moment va arribar i va passar. Per la raó que fos, el va deixar passar. I ara Barcelona és el seu únic objectiu i obsessió. CiU sempre havia anat a les eleccions de Barcelona amb les orelles baixes i només va trencar aquesta tendència amb Xavier Trias. Ara, un dels partits que ha acabat sorgint de la llarga i accidentada metamorfosi de CDC té una cap cartell de nova planta, amb molts anys de carrera per davant i amb tota l’ambició.

Caldrà veure com encaixa Artadi el discurs local amb el nacional. En l’acte d’aquest dijous, ha optat per centrar-se en el que és estrictament local, destrossant punt per punt la gestió de Colau i plantejant projectes alternatius. No ha deixat de dir que Barcelona és “la capital d’un país que ha de ser capital d’un Estat”, però li queda pendent d’articular el que només ha sigut una frase i que no és secundari, perquè determina cap on ha de caminar la ciutat. I la part més espinosa del vessant nacional que inevitablement té la política municipal de Barcelona és l’estratègia d’aliances. Tret de moments puntuals –com el ple extraordinari sobre els botellots–, Junts i ERC mantenen un distanciament fred a l’Ajuntament, que es barreja amb el fet que uns pactessin amb el PSC a la Diputació i que els altres es neguessin a fer una llista conjunta el 2019. Si no desfan aquest nus, res no canviarà.

Comentaris

  Narcís 08/10/2021 9:50 am
  D' una ésser que crec digué no entrar en política . . que crec digué no cobrar el sou corresponent .. que crec digué no ser-hi tant de temps .. i que fou alcaldesa amb l' ajut d' en Valls i mateix partit del 155 .. i, per acabar-ho d' adobar, una Barcelona capital de la delinqüència .. de la misèria .. i la deixadesa . . . . . . qui pot esperar-ne res, res de bo, res de profit, res de seguretat i res de futur ? PD : no n' és qüestió de partit quin fos .. a hores d' ara es tracta d' alcalde- essa menys dolent-a ( i és obvi de no ser aquesta ! ) !
  magrab 08/10/2021 12:16 pm
  Amb la seva personalitat no fera res. He assistit a un Meeting seu, i es francament aburrida i freda. Si no canvia res, ser del mateix partit de l'estimat (per molts) Trias no serà suficient. Fins i tot Iceta la guanyaria.
  No cola 08/10/2021 2:02 pm
  Quants anys fa q es a l'ajuntament sense fer res per BCN? Ara surt la plataforma "Barcelona es imparable" i la Artadi córrer a dir que ara farà el q no ha fet mai. Vaja com la colacau i en collboni. Deuen estar tots acollonits
  Barcelona està perduda 08/10/2021 2:07 pm
  Colau ha estat un desastre per a Barcelona però els de JxPuchi no són capaços de fer-ho millor. Tenim la penosa experiència de Xavier Trias com corrupgent en altres temps. Artadi com més lluny de l'alcaldia barcelonina millor.
  Donec Perficiam 08/10/2021 2:07 pm
  Crec que votaré Artadi només per treure d'una vegada la Colau i les seves companyes (que encara són més perroflautes). ¿podeu imaginar-vos una ciutat VIP com París, Nova York o Tokio (per dir capitals internacionals del món) gobernades per la Sra. Colau? oi que no? doncs no cal dir res més.... Una ciutat Vip internacional com Barcelona ha de ser gobernada per experts en moltes materies, no per una dona experta en aturar desnonaments....
  Doctor Strangelove 08/10/2021 6:46 pm
  Colau és una watermelon (verda per fora però roja per dins) i l'Artadi és de la banda del batxiller de Waterloo, també auto-anomenat Billy el Nen. Llavors que voleu que us digui: sortir del foc per caure a les brases? En fi, visca la mediocritat al poder! Doc.

Nou comentari