El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Reunió del Consell de Seguretat de l’ONU pels crims a Butxa
  • CA

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reunirà aquest dimarts per abordar les “proves de crims de guerra” a Ucraïna, inclosos els de la localitat de Butxa, als afores de Kíev, on han aparegut centenars de cadàvers després de la retirada de les forces russes, segons va indicar dilluns la representant permanent del Regne Unit davant de l’ONU, Barbara Woodward, informa Europa Press.

“Convocarem un Consell per demà (dimarts) sobre Ucraïna, per abordar les creixents proves de crims de guerra, inclosos els de Butxa”, va explicar Woodward en un missatge publicat a Twitter. El Regne Unit té la presidència de torn del Consell de Seguretat durant el mes d’abril i, per tant, la potestat de convocar l’organisme. En particular, Woodward es va referir a les “esquinçadores” imatges publicades aquest cap de setmana de cadàvers de persones lligades de mans amb ferides de bala, “civils desarmats”, segons la diplomàtica britànica.

“Han deixat més de 800 cadàvers als carrers i en fosses comunes. Hi ha dones que han estat violades davant dels seus fills”, ha destacat. Les autoritats ucraïneses han informat de 410 cossos a les zones recuperades per les tropes ucraïneses als voltants de Kíev. “Aprofitarem la nostra presidència per garantir que hi hagi transparència, rendició de comptes i justícia”, va afirmar Woodward.

La cita anunciada pel Regne Unit estava prevista amb anterioritat i es produeix després de les insistents peticions de Rússia per tractar la situació a Butxa dilluns, segons va manifestar durant la jornada el ministre d’Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov. “Ahir (diumenge) vam demanar una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU, (però) els nostres col·legues britànics, que presideixen ara el Consell de Seguretat, es van negar. També ho hem intentat avui, sense èxit”, va ressenyar Lavrov en declaracions recollides per l’agència de notícies russa Interfax.

“Diuen que demà volen tractar la situació a Ucraïna en tots els seus aspectes”, ha indicat el cap de la diplomàcia russa, que creu que “coneixent la diplomàcia britànica, voldran dissoldre aquesta falsificació de la ciutat de Butxa amb arguments demagògics sobre la naturalesa de la crisi ucraïnesa”. Prèviament, el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, va anunciar que presentaran en una roda de premsa a Nova York “material detallat que demostra la veritable naturalesa del que ha passat” a Butxa.

“Insistirem que els crims comesos per les Forces Armades d’Ucraïna, dirigides per nacionalistes, pels batallons neonazis, no quedin sense conseqüències”, ha conclòs.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tal com raja a abril 05, 2022 | 10:22
    Tal com raja abril 05, 2022 | 10:22
    Aquesta masacre no pot quedar impune. Si Rússia no ho paga car voldrà dir que atacar un país i cometre crims de guerra està a l'abast de tothom. Són assassins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa