El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Protestes massives contra la política de Covid Zero a la Xina
  • CA

La Xina ha estat uns dels estats més durs pel que fa a les seves polítiques contra la covid en els últims anys. Ara bé, després de dos anys de duresa absoluta els ciutadans ha dit prou i en les últimes setmanes centenars de manifestants han protestat contra la política de ‘COVID Zero’ implementada per Xi Jinping al país. Aquestes protestes arribes després que deu persones morissin en un incendi d’una zona confinada, on alguns asseguren que els efectius d’emergències no van poder accedir a temps per les restriccions sanitàries.

Encara que les autoritats xineses s’han afanyat a negar-ho, s’han registrat protestes durant el dissabte i la matinada del diumenge. A Xangai, centenars d’estudiants universitaris han encès espelmes per a plorar als morts i han aixecat fulls de paper en blanc, un símbol usual en les protestes contra la censura. Diversos vídeos difosos en xarxes socials mostren com alguns habitants estan desafiant l’estricta política contra el coronavirus, uns moviments que alguns testimonis entrevistats per CNN qualifiquen de “sense precedents”.

La cadena nord-americana recull que en les imatges es pot escoltar grups d’estudiants corejant consignes com “Renúncia, Xi Jinping! Retira’t, Partit Comunista!”, “no vull la prova de Covid, vull llibertat!” o “no vull dictadura, vull democràcia!”. En altres vídeos, grups de persones canten l’himne nacional xinès i La Internacional, del moviment socialista, al mateix temps que porten pancartes en protesta per les estrictes polítiques de Pequín.

Pitjors dades de la covid

A més d’aquestes protestes contra les polítiques de Xi, les autoritats sanitàries del país van notificar aquest dijous la pitjor dada diària de contagis de coronavirus des que va esclatar la pandèmia de la covid-19, tot i que es mantinguin aquestes estrictes polítiques de restriccions socials per a tractar de contenir els brots a mesura que els va detectant.

En concret, el Ministeri de Sanitat va informar de 29.754 nous positius, per sobre dels 28.973 detectats a mitjan abril, en ple confinament de la megaciutat de Xangai. Les xifres s’han disparat de nou en les últimes setmanes, segons mitjans oficials. Les autoritats opten ara per mesures una mica més dirigides i no tan indiscriminades, després que aïllaments com els de Xangai, de dos mesos, derivessin en conats de protesta. Tanmateix, això no ha evitat que es produeixin escenes de tensió com les registrades en els últims dies la principal planta de fabricació d’iPhones de la companyia Apple, en Zhengzhou.

A Pequín, les restriccions afecten diversos barris, mentre que les autoritats han optat per reduir la mobilitat social tancant escoles, parcs o museus, entre altres llocs públics. El passat dia 11 de novembre, el Ministeri de Sanitat va actualitzar també els protocols en cas de contagi, amb una reducció del període de quarantena per als contactes de pacients contagiats i una menor pressió en matèria de proves.

Més notícies
El president de la Xina, Xi Jinping, dirigeix una de les principals forces geopolítiques / EuropaPress
El G7 aposta per mantenir una relació “constructiva” amb la Xina
Notícia: El G7 aposta per mantenir una relació “constructiva” amb la Xina
Comparteix
Les set principals economies del món continuaran apostant per una relació fluïda amb Pequín "on sigui possible i en benefici de l'interès mutu"
L'equip de l'OMS desplaçat a la Xina per buscar l'origen de la Covid | ACN
El ferri protocol contra la Covid a la Xina provoca la mort d’un nen
Notícia: El ferri protocol contra la Covid a la Xina provoca la mort d’un nen
Comparteix
Els metges van tardar molt en arribar al domicili perquè van entretenir-se a desinfectar l'ambulància abans d'atendre l'emergència
El president de la Xina, Xi Jinping, dirigeix una de les principals forces geopolítiques / EuropaPress
La Xina amenaça la independència Taiwan: “Prendrem les mesures necessàries”
Notícia: La Xina amenaça la independència Taiwan: “Prendrem les mesures necessàries”
Comparteix
Xi Jinping ha assegurat que l'objectiu de la Xina és tornar a controlar l'illa de Taiwan
La Xina s’avança en la creació de tecnologia per produir hidrogen verd
Notícia: La Xina s’avança en la creació de tecnologia per produir hidrogen verd
Comparteix
Segons un informe de BloombergNEF, el sistema d'electròlisi xinès costaria al voltant de 343 dòlars per quilowatt, mentre que als Estats Units i a Europa arribaria als 1.200 dòlars el quilowatt

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a novembre 27, 2022 | 11:05
    Observador novembre 27, 2022 | 11:05
    Doncs hi haura esterrejades massives i tot arreglat.
  2. Icona del comentari de: RAMON A a novembre 27, 2022 | 12:19
    RAMON A novembre 27, 2022 | 12:19
    Totes les tiranies tenen por

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa