El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha convocat aquesta nit eleccions anticipades per al 30 de gener després de la crisi al govern d’esquerres que ha comportat el rebuig parlamentari als pressupostos del primer ministre, el socialista António Costa. En un missatge televisat en què ha admès que les diferències de l’executiu han estat “insalvables”, De Sousa ha anunciat també la dissolució del Parlament.

“He escoltat a totes les parts i al Consell d’Estat. He analitzat la situació econòmica i social. He reflexionat sobre la situació econòmica i financera. Amb tot, he decidit dissoldre l’Assemblea i convocar eleccions per al 30 de gener“, ha anunciat el president portuguès en un discurs a la nació. Rebelo de Sousa ha assenyalat que aquesta negativa als pressupostos es va produir en la primera votació, sense si més no debat, “no va ser un rebuig circumstancial, per discrepàncies menors, sinó de fons”. Unes diferències, apunta, que “van pesar més que el camí realitzat fins ara i que el moment actual”, en plena recuperació econòmica, la qual cosa és “incomprensible per al ciutadà comú”.

Finalment, el president portuguès ha optat per la data més comentada pels mitjans de comunicació en els últims dies, davant el temor, ha explicat, que les campanyes electorals i fins i tot les primàries en alguns partits que es faran en plenes vacances de Nadal puguin servir com a excusa per a l’abstenció.

“L’assenyat és començar al gener, no acabat de complir l’Any Nou, però encara al gener”, ha explicat el president portuguès, que abans d’anunciar aquesta data ha considerat que el rebuig de l’Assemblea als pressupostos no ha estat “puntual”, sinó de “fons” en “àrees rellevants que es van tornar insuperables”.

El Partit Socialista, partidari d’avançar els comicis al dia 16, ha assenyalat que “respecta la decisió” del president. El sotssecretari general de la formació, José Luís Carneiro, ha respost a les crítiques del president a les forces d’esquerra durant el seu discurs insistint que “van fer tot el possible” per a evitar que es produís aquesta crisi política presentant un “bon” pressupost.

Comentaris

    Clara Novembre 05, 2021 | 14:02
    Heribert Barrera va plantejar la qüestió i els propis d'esquerra republicana li van dedicar befes i escarnis amb la brutalitat dels que volen fer callar "homes dignes plens de raó" sense arguments ni sentit comú ni respecte. Aquests que banalitzen la delinqüència associada a un descontrol i mànega ampla amb la migració van voler denigrar i humiliar l'històric d'ERC titllant-lo de racista i altres floretes, quan no feia més que avisar per tal de prendre mesures oportunes. A incompetents d'aleshores greu problema de la llengua avui. Algú creu que els hereus de la mateixa catadura podran arreglar el desaguisat???

Nou comentari