El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El comunisme cubà s’obre més a la inversió estrangera
  • CA

El govern de Cuba ha anunciat una sèrie de noves mesures per a promoure la inversió estrangera en el comerç majorista, incloent-hi empreses de capital cent per cent exterior, i mitjançant empreses mixtes en el comerç minorista del país. L’objectiu és incrementar les exportacions i combatre els desproveïment. Alhora, també es pretén captar recursos financers, mètodes de gestió avançats, tecnologies i tècniques de màrqueting.

Així ho han anunciat la viceministra primera de Comerç Exterior, Ana Teresita González Fraga, i la ministra de Comerç Interior, Betsy Díaz Velázquez, que van dir que “ens estem proposant que es creïn entitats d’inversió estrangera per a comercialitzar en el mercat majorista”

Prevaldrà el mercat estatal

D’aquesta manera, amb les noves mesures es busca eliminar el caràcter excepcional de la participació de la inversió estrangera en el comerç minorista, en el qual prevaldrà un mercat estatal, per la qual cosa “no serà un comerç minorista obert, però tampoc restrictiu com estava establert fins al moment”.

Així mateix, respecte del comerç majorista, la ministra va destacar que, a partir d’ara, a més de les modalitats habituals d’empreses mixtes i dels contractes d’associació econòmica internacional, amb fons comú o per servei, també s’avaluarà que hi hagi “una participació d’empreses de capital totalment estranger”.

Cuba
Cuba

Capital estranger amb condicions

“També avaluarem, sempre que els objectius de la proposta estiguin en correspondència amb els objectius que ens hem plantejat, empreses de capital totalment estranger”, va anunciar. “Estem defensant que aquest comerç majorista sigui un proveïdor de matèries primeres, equips, inputs, tecnologia per a incorporar les energies renovables; és a dir, un proveïdor que impulsi i dinamitzi el sector no estatal i l’estatal”, va defensar.

D’aquesta manera, la ministra de Comerç Interior de Cuba va resumir que en l’àmbit del comerç majorista podran existir les tres formes d’inversió: associacions econòmiques internacionals, empreses de capital cent per cent estranger i les empreses mixtes, mentre que el cas del comerç minorista, serà exclusivament per a les empreses mixtes. Amb això, també ha explicat que prioritzarà empreses que provenen de països aliats i als grups que s’han mantingut en el país caribeny durant tot aquest temps.

Un país en crisi permanent

L’arribada de migrants cubans als Estats Units ha superat en els últims mesos les xifres de les crisis de 1980 i 1994, segons el Centre per a la Democràcia i el Desenvolupament a les Amèriques, que alerta dels efectes de l’actual crisi econòmica que travessa l’illa.

Les autoritats frontereres estatunidenques han interceptat en l’actual any fiscal a gairebé 178.000 persones. Cuba arrossega una crisi econòmica agreujada per la pandèmia, que va reduir a mínims el turisme, i sofreix també problemes energètics que es tradueixen en apagades i és que es preveu que enguany vagi a pitjor. De fet, el govern Cubà esperava que l’administració de Joe Biden tombés les sancions que els va imposar Donald Trump, però no ha estat així.

Més notícies
Linxament contra Carmen Alcayde a 'Sálvame' - Telecinco
Linxament i un got d’aigua a la cara en un ‘Sálvame’ descontrolat
Notícia: Linxament i un got d’aigua a la cara en un ‘Sálvame’ descontrolat
Comparteix
Carmen Alcayde ha acabat plorant i Kiko Jiménez ha estat atacat per una convidada
Lydia Bosch pateix un accident i en mostra les ferides - Europa Press
Lydia Bosch, amb la cara plena de ferides per un accident amb un patinet
Notícia: Lydia Bosch, amb la cara plena de ferides per un accident amb un patinet
Comparteix
L'actriu del Prat de Llobregat ha denunciat haver estat víctima d'un incident amb una persona que anava en skate
Laura Borràs / ACN
Borràs assegura que anirà al Parlament, tot i tenir les funcions suspeses
Notícia: Borràs assegura que anirà al Parlament, tot i tenir les funcions suspeses
Comparteix
La presidenta suspesa del Parlament assegura que treballa per la independència des de Junts
Publiquen més fotos de la nòvia de Gerard Piqué - Europa Press
Filtren més fotografies de la nova parella de Gerard Piqué
Notícia: Filtren més fotografies de la nova parella de Gerard Piqué
Comparteix
La noia té el seu primer club de fans, els qui han compartit instantànies que permeten veure com és físicament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa