El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Temperatures de rècord per l’onada de calor que ja ha arribat a Catalunya
  • CA

L’onada de calor s’intensificarà en les pròximes hores, segons informa el Meteocat. Els 40 graus es superaran en bona part de Catalunya, sobretot a la Catalunya Central i a Ponent, concretament Segrià, Noguera, Urgell, Pla d’Urgell i Garrigues, on el perill és considerat molt alt. S’espera que en alguns territoris s’arribi gairebé als 44 graus a partir de diumenge, quan la calor encara s’intensificarà més. L’avís del Meteocat per altes temperatures s’ha estés ja a totes les comarques, ja que “tota Catalunya estarà en perill”.

Un termòmetre marca 35 graus a Vic, en l'inici de l'onada de calor / Jordi Borràs
Un termòmetre marca 35 graus a Vic, en l’inici de l’onada de calor / Jordi Borràs

Previsiblement es produirà una desinflada de la calor a partir de dilluns vinent per l’arribada d’una massa d’aire més fresc. El fet que l’onada de calor s’acabi pel vent i no per la pluja preocupa els bombers, que alerten del “risc extrem” més alt en anys. Per ara, els bombers ja han hagut d’apagar tres petits incendis a Ponent aquesta nit de dimecres. Per tot això, 279 municipis de 24 comarques estan sotmesos a restriccions severes per evitar el risc extrem d’incendi. Ho va anunciar aquest dimecres el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, que va parlar d'”una onada de calor excepcional” que durarà cinc dies i ja s’ha publicat al DOGC.

Dos vianants es passen un refresc en plena onada de calor / Jordi Borràs
Dos vianants es passen un refresc en plena onada de calor / Jordi Borràs

Les restriccions inclouen la suspensió de les acampades i les rutes i la restricció de les activitats de les cases colònies a l’entorn immediat. Aquests dos punts no entraran en vigor fins divendres al migdia. Sí entren en vigor aquest dijous la suspensió de l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 10.00 i les 20.00 hores, exceptuant la recollida de la fruita i la suspensió de les obres i intervencions en la xarxa interurbana de carreteres, a excepció de les que permeti Trànsit. Els municipis afectats són aquells que estan en el nivell 3 del Pla Alfa i les mesures estaran vigents fins a les 00.00 hores del 17 d’agost.

El Departament de Salut ha activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS), davant l’episodi de temperatures màximes extremes que ja es registren a Catalunya. El Sistema d’Emergències Mèdiques ha reforçat el seu equip per donar resposta a la situació de risc extrem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa