El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Restriccions en 279 municipis pel risc extrem d’incendis amb l’onada de calor
  • CA

Un total de 279 municipis de 24 comarques de Catalunya quedaran sotmesos a restriccions severes en l’activitat social a causa del risc extrem d’incendi que hi haurà els pròxims cinc dies, segons ha anunciat el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, en una roda de premsa d’urgència aquest dimecres al migdia. Aquests són els 279 municipis afectats. Les mesures es plasmaran en un decret que es publicarà al DOGC aquesta nit i entraran en vigor immediatament.

“Som davant d’una onada de calor excepcional que durarà cinc dies, que no sol passar. I a més a més es possible que s’acabi per vent i no per pluja, de manera que quan s’acabi encara durarà el risc extrem d’incendi“, ha advertit Amorós. També ha subratllat dos factors més que agreujaran la situació de risc: no hi haurà marinada –el vent de migdia i tarda que s’atura al vespre– i la humitat relativa serà molt baixa fins i tot a la nit, de manera que “no hi haurà l’habitual treva nocturna en els incendis que els bombers aprofiten per perimetrar-los”.

Acampades suspeses

En els municipis afectats, dins de l’àrea del nivell 3 del pla Alfa, es cancel·len totes les activitats de joventut d’acampada o ruta. “No poden estar sense un sostre, han de tornar a casa”, ha dit Amorós. Aquesta mesura entrarà en vigor divendres, a diferència de la resta, que s’aplicaran immediatament aquesta mitjanit. En casals de vacances i colònies, les activitats s’hauran de fer als entorns immediats a l’edifici i evitar activitats al medi durant 5 dies.

I també s’ordenara en el decret en preparació la suspensió activitat agrària amb maquinària de les 10 h a les 20h, excepte en el cas de la recollida de la fruita, en què l’ús de la maquinària és puntual i no es pot ajornar. De la mateixa manera, se suspenen els transports en zones forestals i els treballs en línies elèctriques i infraestructures, incloses carreteres, excepte en les actuacions urgents que assenyali el Servei Català de Trànsit per seguretat. També es limitarà circulació motoritzada en zona forestal en els municipis de nivell 3 del pla Alfa, només els residents a la zona hi podran accedir.

“Són mesures per evitar incendis, la majoria dels quals els causem els humans. I, sobretot, cal evitar la simultaneïtat d’incendis, no podem distreure els equips d’emergències. Per tant la crida a la col·laboració és a tota la ciutadania, no només als llocs on serà obligatori”, ha subratllat Amorós. 

El secretari general ha remarcat que serà fonamental evitar l’accés al medi natural, per evitar el risc d’incendi però també per no provocar accidents que obliguin els bombers a fer rescats en un moment en què han d’estar concentrats en els incendis: per poder evitar que hi hagi grans incendis cal tenir disponibles recursos per poder acudir amb immediatesa a qualsevol inici de flames.

El perillós “gest banal” de tirar la burilla

Un altra petició que Interior fa a la població és evitar “el gest banal de tirar una burilla a prop d’una zona de vegetació”. Un de cada vint incendis és causat per una burilla, fins i tot en zones com les àrees de descans de les autopistes. “Ens pensem que allà no passar res i és un error”, ha insistit Amorós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa