El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alcanar reclama canviar el model urbanístic per evitar més danys per pluges

Les pluges d’aquest cap de setmana a les Terres de l’Ebre han tornat a causar estralls al municipi d’Alcanar. És per això que l’alcalde del municipi, Joan Roig, ha reclamat a la Generalitat que faci un estudi acurat per revertir el model urbanístic actual. “Tenim plans urbanístics de fa molt temps, que es van desenvolupar de forma descontrolada, sense criteris meteorològics prou rigorosos”, ha avisat Roig aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio. En la conversa també ha demanat crear una comissió d’experts “per estudiar un problema que és molt greu”. Roig ha lamentat que “antigament es va fer una lectura errònia de l’urbanisme, amb edificis enmig de barrancs i lleres” i ha recordat que aquest és el tercer aiguat que viu el municipi des del 2018. “Si no actuem, ens tornarem a trobar el mateix problema molt aviat”, ha dit.

Roig ha explicat que la pluja torrencial d’aquest cap de setmana s’ha emportat algunes actuacions que el municipi havia impulsat per resoldre desperfectes causats pels aiguats del setembre del 2021. L’alcalde ha ressaltat que la situació que viu Alcanar és “extraordinària” i s’ha mostrat “preocupat” per l’acumulació d’episodis meteorològics violents.

Prèviament, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena ha apuntat des de la mateixa emissora que fenòmens com el d’aquest diumenge “obliguen a fer una reflexió”, també en l’àmbit urbanístic. “Però cal ser conscients que són zones on viu molta gent”, ha precisat, tot assenyalant la complexitat de revertir zones habitades. Elena ha destacat la importància de treballar aquests fenòmens “amb molta anticipació” i ha agraït la tasca dels serveis d’emergències, “que estaven tots preparats per actuar amb màxima energia”.

Els veïns, farts

A més de les exigències de l’alcalde d’Alcanar, els veïns del municipi s’han abocat a les xarxes socials per mostrar la seva indignació després de viure el tercer aiguat en poc més de cinc anys i que ha tornat a causar destrosses al poble. Les inundacions més importants viscudes aquest cap de setmana s’han donat a prop de la costa, on es va permetre construir un seguit d’urbanitzacions en “zones potencialment inundables”, ja que es troben just on es formen barrancs quan plou.

La majoria dels ciutadans s’han preguntat “què s’ha canviat” després de les inundacions de fa dos anys, que ja van deixar grans destrosses a Alcanar. En aquesta línia també han afegit que durant les últimes inundacions ja es va haver-hi problemes amb aquestes urbanitzacions situades just a sobre dels barrancs. Finalment, els veïns també han apuntat que, més enllà de les inversions econòmiques que faran falta per rescabalar els danys del cap de setmana, han demanat que de cara a la pròxima tempesta s’actuï amb més previsió, ja que “cada cop seran més freqüents”.

Més notícies
Carme Junyent, al claustre de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona | Jordi Borràs

El món cultural i polític català s’acomiada de Carme Junyent

Notícia: El món cultural i polític català s’acomiada de Carme Junyent
Comparteix
Totes les reaccions destaquen el compromís i defensa de Junyent de la llengua catalana
La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, en una intervenció al Parlament / Sílvia Jardí

Albiach creu que no es pot acabar la legislatura sense un canvi al Govern

Notícia: Albiach creu que no es pot acabar la legislatura sense un canvi al Govern
Comparteix
La líder dels comuns considera que l'executiu Aragonès “no ha demostrat capacitat de gestió”
La presidenta del consell lingüístic assessor, Carme Junyent

Mor la lingüista i professora Carme Junyent als 68 anys

Notícia: Mor la lingüista i professora Carme Junyent als 68 anys
Comparteix
La presidenta del Consell Lingüístic Assessor del Govern víctima d'un càncer de pàncrees
Un infant amb botes d'aigua trepitjant un bassal d'aigua, temps de pluja | Pixabay

MÉTEO | Fortes pluges i un petit tornado afecten les Terres de l’Ebre

Notícia: MÉTEO | Fortes pluges i un petit tornado afecten les Terres de l’Ebre
Comparteix
El Servei Meteorològic de Catalunya ha avisat que hi ha perill molt alt de pluja intensa a gran part del territori català

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Guim a setembre 03, 2023 | 16:33
  Guim setembre 03, 2023 | 16:33
  Caram, van permetre edificar en zones inundables i ara demanen ajuda? Millor no dic que en penso de “l’avara povertà dei catalani”.
 2. Icona del comentari de: Canareu a setembre 03, 2023 | 18:54
  Canareu setembre 03, 2023 | 18:54
  Ja en seria l'hora de canviar el model "urbanístic", és clar que esperem, què esperen ? Un altre episodi com aquest (el darrer fou el 2021 i hi ha coses que es van "reconstruir" igual o pitjor) que demostri que edificis i la mala urbanització fa de tap ? Si per un edifici hi entre aigua per les finestres i ix per la part oposada, per la porta d'entrada... si no s'entén que és situada en una zona inundable que més cal demostrar ? Que se n'ha fet del sentit comú ?
 3. Icona del comentari de: Josep Fibla a setembre 03, 2023 | 19:13
  Josep Fibla setembre 03, 2023 | 19:13
  Si us hi fixeu un xic en el mapa, el nucli urbà del Municipi d'Alcanar és en zona no inundable... Els nostres avantpassats eren molt més intel·ligents i tenien molt més sentit comú que nosaltres. Com diu el comentarista Guim, quina barra que individus que han especulat o han adquirit edificis o propietats immobiliàries en zones que es poden inundar i a més a més fan de barratge al desguàs de l'aigua cap al mar. Cal enderrocar tot allò que faci de barratge o resclosa al bell mig de rieres, torrents i barrancs o en desviï i en compliqui el seu curs.
 4. Icona del comentari de: El sud, continua franquista, cal controlar als bàrbars no civilitzats a setembre 04, 2023 | 07:19
  El sud, continua franquista, cal controlar als bàrbars no civilitzats setembre 04, 2023 | 07:19
  Cal enderrocar tots els edificis inundats i sense cap indemnització, i multar als prpietaris amb penes grans. PROU BARBARIE DE LA PROPIETAT PRIVADA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa