Pere Barrios: “Pimec ha amagat la identitat pròpia de l’empresa catalana”

ENTREVISTA al candidat d’Eines Pimec a la presidència de la patronal | Vol convertir-la en “l’única representat de la pime catalana”, un rol del qual, diu, s’ha apoderat Foment

Amb màxima precipitació, amb desavantatge i amb un calendari electoral a tocar, un grup d’empresaris liderats per Pere Barrios ha aconseguit, amb el suport de l’ANC, bastir una candidatura per presentar-se a les primeres eleccions que celebrarà la patronal Pimec en un quart de segle. Convocades per al 23 de febrer i donant als rivals un màxim de deu dies per presentar cent avals i una llista amb quaranta noms, la patronal intenta mantenir l’establishment al poder i garantir que el delfí de Josep González, president des del primer dia, sigui l’actual secretari general, Antoni Cañete. Però Eines Pimec ja ha aconseguit fer un primer pas que pocs donaven per fet, poder-se presentar. El seu candidat, Pere Barrios, que actualment es vicepresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, denuncia falta d’ètica i privilegis per part de la llista oficialista, en una patronal on el poder ha fet que la majoria dels seus associats hagin acceptat l’autoritat i la manera de funcionar “anacrònica” i “acomplexada”. Si Barrios guanya les eleccions, tornarà a casa, perquè ja va ser president de Pimec Vallès Oriental i de la sectorial del metall de la patronal.

No semblava gens clar que Eines Pimec aconseguís superar tots els esculls i poder presentar-se a les eleccions de la patronal. Han trobat gaires pedres pel camí?

Moltes, i cada vegada veiem més clar que tot estava organitzat i ben preparat perquè, si finalment calia fer eleccions, que ningú tingués opcions de presentar-s’hi. Fins ara, curiosament, només hi havia hagut una candidatura, i en 25 a Pimec hi ha regnat Josep González sense passar per les urnes. De fet, Pimec ha parlat de “successor” i no de candidat des que el juliol del 2020 es comença a parlar del relleu, i el mateix Antoni Cañete –ara candidat oficialista i secretari general de Pimec– comença a preparar el reglament i la junta electoral, estableix que el president pugui cobrar un sou i que les associacions tinguin fins a 30 vots a les eleccions. Per què? Perquè a la llista de Cañete hi ha 27 associacions vinculades a la candidatura, i per tant, ja sabem on aniran a parar tots aquests vots.

A què atribueix vostè que durant més de dues dècades ningú no hagi disputat la presidència a Josep González? No és gens habitual que en una patronal no hi hagi el més mínim moviment crític.

Es recorden molt pocs casos d’algú que ho intentés, i suposem que per la dificultat de presentar candidatura ho devien deixar córrer. És una entitat en què ha anat passant el temps i sempre s’ha procurat que no hi hagués eleccions. Com? Tenint contentes les associacions. Pensem que hi ha 22 associacions que tenen la seu social a Pimec, i aleshores si s’organitzava una candidatura continuista tenia un pes tan important que ningú no gosava enfrontar-s’hi.

Què pretén Eines Pimec que sigui aquesta patronal?

Pimec és una patronal acomplexada, que tot i tenir una representativitat alta, pacta amb altres patronals i es perd la força negociadora. Volem que Pimec sigui l’única patronal de les pimes catalanes, la veritable representant del teixit empresarial català.

Eines Pimec també lamenta que el president de Pimec fins ara no hagi estat un empresari amb trajectòria, sinó un simple gestor.

Exacte, això s’ha de canviar. González és l’exemple perfecte d’un gestor que fa trenta anys que es mou per les patronals i ha viscut en aquesta posició còmoda des de sempre. I a la seva carta de comiat diu que vol mantenir aquest tarannà de la patronal, d’estabilitat i de no fer soroll. Una actitud que condiciona molt les accions de la patronal i que la condemnen a la irrellevància. De vegades, la calma i la negociació són improductives.

Pere Barrios vol convertir Pimec en l’única patronal que representi les pimes catalanes JORDI BORRÀS

Senyor Barrios, vostè va dir en la presentació de la seva candidatura que Antoni Cañete era un bon secretari general, i que difícilment es podia fer millor que ell la seva feina. Eines Pimec vol revolucionar la patronal, però creu que el seu rival ho fa molt bé? Es planteja algun equip híbrid?

És veritat que vam dir que la nostra idea no era substituir el secretari general el primer dia. El que passa és que a mesura que han anat passant els dies estem veient aspectes de la seva actuació que potser ens ho faran replantejar. Resulta que Cañete és el guardià del codi ètic de l’entitat… I hem descobert una pila de coses gens ètiques que ens fa replantejar l’opinió que en teníem.

Quines són aquestes coses “gens ètiques”?

No tenim el cens, per exemple, ni ens el donaran. I en canvi, sabem que hi ha tres call centers fent trucades en nom de Cañete als associats. No sé d’on ha tret ell els telèfons dels socis… I a més a més, és poc ètic presentar-te a les eleccions havent fet el reglament electoral, havent tingut vuit mesos per fer-lo, i donar als altres candidats vuit dies per fer-ho tot.

Teniu el suport de l’ANC i sou la candidatura Eines Pimec. És una candidatura independentista que treballarà per la independència des d’una patronal?

No, treballarà per a les empreses, el que passa és que tenim aquesta característica, independentistes, perquè estem segurs que com més independents i sols puguem fer les coses més bé les farem. I des del 14F ho tenim encara més clar, perquè hem superat el 50%. Ser independentista no és cap característica negativa, al contrari. I això, Pimec també ho ha volgut amagar, ha amagat la identitat pròpia de l’empresa catalana.

L’independentisme és una opció majoritària entre els empresaris catalans?

Sí, sabem que el nostre empresariat és majoritàriament independentista. L’independentisme es pot treballar des de tots els fronts, i nosaltres el treballem des de l’empresarial, i el que volem primer de tot és que l’empresari se senti representat, i que l’entitat que el representa sigui escoltada i respectada. I sobretot, que aquesta patronal no estigui sotmesa a l’opinió d’una altra patronal amb altres interessos. Si repartim la força no fem res. Fa poc, Pimec i Foment van unir forces per frenar un decret llei del govern sobre les cambres, i se’n van sortir perquè mai va tirar endavant.

Pere Barrios s’enfrontarà a Antoni Cañete a les eleccions a Pimec el proper 23 de febrer JORDI BORRÀS

Eines Pimec té un germà, Eines de País, que va guanyar a la Cambra de Comerç de Barcelona. I des d’aleshores, la Cambra ha estat en el punt de mira de l’establishment, totalment a la defensiva. Pensa que Pimec també serà un focus de pressió si guanya Eines?

Crec que no tant, perquè la Cambra és més transversal, totes les empreses hi estan vinculades. En el cas de Pimec, és molt més concentrada la seva activitat en el món empresarial i patronal, i no veig que hi pugui haver massa reacció contrària.

En tot cas, percep en el món empresarial aquesta demanda de canvi de la manera de funcionar i del paper de les patronals a la societat?

Estem parlant d’unes institucions que, al meu entendre, són les més antiquades que tenim al país, molt anacròniques, amb uns tics que no són del segle XXI. Tot això s’ha de modernitzar. A Pimec no només el president, també presidents de comissions, són eterns en els càrrecs, i això fa que tot plegat estigui molt encarcarat. Estic segur que les pimes volen una patronal moderna i al seu servei.

Si vostè és escollit president, cobrarà un sou, ara que els estatuts ho permeten?

No, evidentment que no. I canviarem aquesta clàusula.

Com s’imagina Pimec d’aquí un o dos anys?

Pimec ha de ser l’única representant forta de totes les pimes catalanes. Que tingui més capacitat per donar resposta al soci en termes tecnològics i d’assessorament legal, i no ens hem de preocupar tant de donar-los serveis de factures i contractes, de la burocràcia, ni tant fer consells, que això ho pot fer tothom.

I què passa amb patronals de pes com la vallesana Cecot? Fan un paper important.

Hi ha molta patronal que fa la feina molt bé i que està especialitzada en una zona geogràfica. S’han de conservar però si les podem integrar, molt millor, perquè el que volem és tenir una veu forta davant de tothom perquè no hi hagi dubtes sobre qui representa la pime a Catalunya.

Aquests dubtes venen de Foment del Treball?

Sí. A Madrid hi ha Cepime, que és la confederació espanyola de petita i mitjana empresa. Sabeu qui representa les pimes catalanes? Foment, que és la patronal de les grans empreses! Què està passant aquí? Són moviments estratègics que no sabem d’on venen però que no tenen sentit. I això no vol dir que nosaltres haguem decidit si volem estar a Madrid o no, ho hem de pensar. Però el que no pot ser és que Foment representi la pime catalana.

Més informació

Comentaris

    el jose gonzalez és muy español 22/02/2021 10:58 am
    el jose gonzalez, és i serà un vividor, però el pitjor de tot, podríem dir un dictador, el millor exemple és que ara vol imposar el seu succesor, com el paco. Ah i de català i fer res per Catalunya, poca cosa, per no dir res, com el que vol imposar
    Georgiana 21/02/2021 7:38 pm
    L'any 2017, amb l'autoritzacio i l'aprovacio del Senat de l'article 155, el Consell de Ministres va autoritzar al Ministeri de Treball atorgar subvencions "exclosas de concurrencia publica" a les entitats de FOMENT amb 919 mil euros i amb 360 mil a CEPIME en "concepte de participacio institucional dels agents socials". Les patronals han de ser subvencionades pels treballadors i aixi treballarien pels treballadors i no per l'Estat.

Nou comentari