Don’t Pay, no pagar. Així s’anomena el nou moviment que ha sorgit el Regne Unit —amb possibilitats que s’estengui a d’altres països— que busca intentar fer baixar els preus de les energies. La traducció literal d’aquesta iniciativa és demanar a la població que no pagui les factures de les energètiques, és a dir, que a partir de l’octubre, simplement retornin els rebuts i no abonin el que han gastat. Al darrere d’això hi ha el pensament que els beneficis de les grans corporacions que controlen l’energia serien suficients perquè les empreses costegessin l’impagament dels ciutadans. En altres paraules, el moviment anglès creu que les companyies energètiques poden costejar l’energia sense necessitat que la població pagui.

La protesta ja ha aconseguit que més de 100.000 persones assegurin que el pròxim 1 d’Octubre deixaran de pagar les factures per un temps indefinit. “Exigim una reducció de la factura energètica a un nivell assequible. Cancel·larem les nostres domiciliacions a partir de l’1 d’octubre, si se’ns ignora. Ho farem si els afiliats arriben a 1 milió”, explica la campanya a la seva pàgina web. El moviment ja està agafant força a les xarxes socials i no sembla tan descabellat que arribessin al que es proposen.

Una situació complicada globalment

L’encariment de l’energia és un problema mundial. Tot i això, cada país està vivint aquests canvis de maneres molt diferents. A l’Estat, per exemple, s’ha fet un intent per pal·liar aquesta crisi de manera governamental, és a dir, aprovant una nova llei, que ja ha fet saltar moltes crítiques a causa dels múltiples canvis d’idea i excepcions que s’han anat aprovant. El Regne Unit, però, ho vol fer diferent. En aquest aspecte demanen a la gent deixar de pagar les factures, una classe de reivindicació que implicaria que les companyies energètiques no aconseguirien diners. “És una idea complicada de dur a terme i perillosa, ja que si les companyies no tenen ingressos no podran comprar l’energia ni produir-la, es produiria una apagada general”, assegura Jordi Perdiguero, expert en energia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

I és que es viuen moments tensos entre les empreses i la població i és cert que les companyies energètiques estan guanyant més diners en beneficis mentre les persones segueixen pagant més en la seva factura de la llum i el gas. Tot i això, Perdiguero explica que els beneficis de les companyies energètiques “no són suficients per abastir la despesa que provocaria que tot el Regne Unit deixés de pagar“. Així doncs, mesures d’impacte com les del Regne Unit són eficaces quan parlem de beneficis directes, però en el moment en el que les energètiques no poguessin costejar-se la producció “acabaríem sense energia”, assegura l’expert de la UAB.

Les reaccions a l’encariment de l’energia

El govern espanyol porta assegurant durant mesos en rodes de premsa que estan buscant la manera d’intentar pal·liar els efectes de la crisi energètica. La última mesura ha estat aprovar un decret energètic que regula l’ús de l’energia per aconseguir que sigui més responsable. “La solució és fer que les empreses funcionin bé, no fer fer esforços als ciutadans”, assegura Perdiguero. En aquest sentit, l’expert explica que són les grans companyies les que haurien d’assegurar que els preus no s’inflin a causa de conflictes externs, en aquest cas la guerra d’Ucraïna, que és el que ha provocat l’encariment en gran mesura.

Amb tot, el model que està seguint el Regne Unit podria tenir més perills que avantatges, però ha acabat per enviar un missatge a la gent, ja que segons diuen a la seva mateixa pàgina web “no se senten escoltats”. I és que segons l’expert de la UAB hauria de ser feina del govern no només intentar “buscar solucions rellevants”, sinó “enviar un missatge de consum responsable”.

Més notícies
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d’arxiu | Europa Press

Sánchez demana no portar corbata per “estalviar energia”

Notícia: Sánchez demana no portar corbata per “estalviar energia”
Comparteix
Ha demanat als seus ministres que apliquin aquesta mesura
Notícia: Sánchez demana no portar corbata per “estalviar energia” - Mobile
Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea | ACN

Brussel·les crea un grup de treball contra la dependència de l’energia russa

Notícia: Brussel·les crea un grup de treball contra la dependència de l’energia russa
Comparteix
La Comissió Europea dona suport als Estat membres per complir amb el pla REPower EU
Notícia: Brussel·les crea un grup de treball contra la dependència de l’energia russa - Mobile
La central nuclear Vandellòs II de Tarragona / ACN

Eurodiputats rebutgen el gas i l’energia nuclear com a sostenibles

Notícia: Eurodiputats rebutgen el gas i l’energia nuclear com a sostenibles
Comparteix
L'objectiu dels parlamentaris és evitar la dependència del gas rus
Notícia: Eurodiputats rebutgen el gas i l’energia nuclear com a sostenibles - Mobile
El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en una roda de premsa / ACN

La UE invertirà 210.000 milions per deixar de dependre de l’energia russa

Notícia: La UE invertirà 210.000 milions per deixar de dependre de l’energia russa
Comparteix
Deixar de dependre del petroli i el gas rus suposaria un estalvi de 100.000 milions d'euros anuals
Notícia: La UE invertirà 210.000 milions per deixar de dependre de l’energia russa - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Fins als collons de nazis. a agost 15, 2022 | 17:24
  Fins als collons de nazis. agost 15, 2022 | 17:24
  Aqui tots hauriem de portar a reciclar els comptadors "PEGASUS" de casa. A veure si tenen collons d'aturar el pais. I si no que les nacionalitzin totes ja i possin preus segons el que ingreses. Tothom parlava fa poc de PEGASUS als mobils dels indigents aquests pero ningu no parla que amb amenaces i coaccions varen canviar els comptadors electrics per aquests digitals, q eren per abaixar el preu de la llum, of course, i q saben fins quant et lleves per anar a fer un pipi.
 2. Icona del comentari de: Hem de marxar a agost 15, 2022 | 19:04
  Hem de marxar agost 15, 2022 | 19:04
  Els que manen de veritat, els poders econòmics del país, són els que posen els polítics titelles que tenim, que després són reciclats amb un càrrec i una bona paga a les companyies energètiques. Com les autopistes, com els transports....... No cal votar nous partits. Ens cal la independència, l'unica oportunitat real de començar de nou i després ja ens barallarem per si em de ser de dretes o d'esquerres, que és una farsa.
  • Icona del comentari de: Una pregunta a agost 16, 2022 | 04:00
   Una pregunta agost 16, 2022 | 04:00
   Creus que els polítics que es fan dir independentistes i tenen sous de ministre se la jugaran per el poble i ens faran costat? Com ens va fer costat el batxiller foll suspenent la DUI en segons i fugint? Com Laura Hagrid Borràs "no" expulsant a Juvillà i "comptabilitzant el vot de Puig?
   • Icona del comentari de: Independència a agost 16, 2022 | 17:49
    Independència agost 16, 2022 | 17:49
    Crec que el que tu anomenes "batxiller foll" és un dels pocs que se la va jugar. Només per això ja mereix tot el meu respecte. Va ser un error suspendre la DUI, calia tirar endavant, tot i que després no es podia, ni era assenyat oferir una resistència que no fos una desobediència massiva. La cosa important era mantenir una declaració d'independència al parlament, elegit democràticament i per majoria absoluta. Cap exèrcit es pot enfrontar a això. Potser si que s'hagués fet una ocupació militar de Catalunya, però fins quan ho podien sostenir?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa