La Unió Europea vol deixar de dependre de l’energia russa. La idea principal de no continuar abastint-se del que Rússia ofereix és l’atac del país a Ucraïna. D’ençà que va començar la guerra, Europa a pogut veure que la seva dependència energètica del país agressor no ha fet més que posar pals a les rodes. Així doncs, l’entitat ha arribat a un consens i invertirà 210.000 milions d’euros fins el 2027 per frenar i, fins i tot, eliminar la dependència del gas rus. Segons els càlculs de la Unió Europea, deixar de dependre del petroli i el gas rus suposaria un estalvi de 100.000 milions d’euros anuals, que és la quantitat que destina cada any la UE en importacions al país.

En una roda de premsa aquest dimecres, encapçalada pel vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, la Unió Europea ha detallat que el nou pla, batejat amb el nom de RepowerEU, “tindrà com a principals eixos l’estalvi energètic, la diversificació de les fonts d’energia i l’acceleració de la transició energètica”. En altres paraules, però, això es tradueix en una necessitat accelerada de deixar de dependre de països de fora la UE per aconseguir l’energia.

El comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders / ACN

Per donar suport al RepowerEU, la Unió Europea ha anunciat que disposa de 255.000 milions d’euros procedents del fons de recuperació i resiliència (RFF, per les seves sigles en anglès). Per altra banda, la Comissió proposa incrementar aquesta partida a través de la venda de drets d’emissions (20.000 milions d’euros) o de recursos procedents de la Política Agrària Comuna (7.500 milions d’euros), entre d’altres.

Una paga també pels països de la Unió Europea

A part, de la inversió que ja ha anunciat la Unió Europea per enfrontar-se a la desvinculació de l’energia russa. La mateixa organització ha dit que obrirà més línies de ajudes i eines pels estats membres que vulguin gestionar d’una altra manera les seves reserves energètiques. A més, també ha assegurat que els ajudarà a desvincular-se de manera directe del gas rus.

En el mercat del gas, la Comissió obre la possibilitat d’estendre la regulació de preus a un nombre més ampli de consumidors, tant particulars com industrials. També proposa un fons de liquiditat d’emergència per donar suport als estats més dependents de Rússia –independentment de les ajudes que ofereixi cada estat- i comprar gas de forma conjunta.

Més notícies
La portaveu del govern espayol, Isabel Rodríguez | ACN

Llum verda al topall del gas per rebaixar la factura de la llum

Notícia: Llum verda al topall del gas per rebaixar la factura de la llum
Comparteix
El govern espanyol espera que la mesura permeti reduir un 30% el preu de l'electricitat
Notícia: Llum verda al topall del gas per rebaixar la factura de la llum - Mobile
El delegat especial del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro; el president de Pimec, Antoni Cañete; i el president de Gestamp, Francisco Riberas, en la jornada anual del Cercle d'Economia / EP

La petita i mitjana empresa industrial liderarà el canvi de model econòmic

Notícia: La petita i mitjana empresa industrial liderarà el canvi de model econòmic
Comparteix
La reindustrialització haurà de ser sostenible i amb independència energètica, segons el cercle
Notícia: La petita i mitjana empresa industrial liderarà el canvi de model econòmic - Mobile
El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés | ACN

Naturgy inverteix 264 milions en una planta fotovoltaica als Estats Units

Notícia: Naturgy inverteix 264 milions en una planta fotovoltaica als Estats Units
Comparteix
La fàbrica serà la més gran de la companyia catalana en tot el món
Notícia: Naturgy inverteix 264 milions en una planta fotovoltaica als Estats Units - Mobile
La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant una roda de premsa per anunciar el límit al preu del gas / ACN

Les energètiques auguren una transició lenta, justa i a escala europea

Notícia: Les energètiques auguren una transició lenta, justa i a escala europea
Comparteix
Els màxims responsables de Repsol, Endesa i Enagàs asseguren que les polítiques energètiques conjuntes són la única sortida
Notícia: Les energètiques auguren una transició lenta, justa i a escala europea - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: gatemprenyat a maig 18, 2022 | 22:36
    gatemprenyat maig 18, 2022 | 22:36
    En Timmermans és qui va tancar la porta a que la UE digués res sobre Catalunya després de l'1 d'octubre. Aquesta gent no pot quedar impune. Tard o d'hora els ho hem de fer pagar.

Nou comentari

Comparteix