El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Madrid, l’autonomia que ha rebut més inversió des que Sánchez és president

La Comunitat de Madrid és la regió que més inversió ha rebut des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa. Malgrat els esforços del govern espanyol per maquillar la baixa inversió a Catalunya, les estadístiques oficials contradiuen el relat de l’executiu de Sánchez. Després que saltés per la polèmica perquè el 2021 l’estat només va executar el 35,8% del pressupost destinat a Catalunya, el govern espanyol va contraatacar assegurant que des del 2018 ha estat la “comunitat autònoma que més inversió ha rebut“, amb una despesa de 3.671 milions.

No obstant això, els informes que elabora la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE) diuen una cosa totalment diferent. Segons les dades recopilades per El País, entre el 2018 i el 2021 els pressupostos generals de l’Estat van assignar a Madrid 4.901 milions d’euros, però la regió va acabar rebent 5.547 milions, un 113% del que s’havia promès. En canvi, en el mateix període l’execució mitjana a Catalunya es va situar en el 53%, amb un total de 3.266 milions.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró / ACN
El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró / ACN

Crítiques des de Catalunya per la baixa inversió

Aquestes xifres corroboren les estadístiques del 2021, que han encès el conseller dEconomia, Jaume Giró, i han provocat que el Govern reclami explicacions a la Moncloa per la baixa execució pressupostària. L’any passat a Madrid es va executar el 184% del pressupost, mentre que a Catalunya no es va arribar ni al 36%. La portaveu del govern espanyol, Isabel Sánchez, ha defensat que han viscut “dos anys molt difícils” per la pandèmia i això ha tingut un impacte en les inversions de “totes les administracions”. Tot i això, no ha sabut explicar per què a Madrid no s’ha notat la pandèmia.

Fonts de la Moncloa han intentat rebaixar una mica les diferències d’execució entre Madrid i Catalunya des que Sánchez és president assegurant que hi ha inversions que s’imputen comptablement a la capital encara que es fan a altres punts de l’estat o l’impacte que tenen les grans empreses públiques, com Renfe, Adif o Aena, que tenen la seva seu a Madrid. També justifiquen la diferència del 2021 amb situacions puntuals com el rescat de les radials, la tempesta Filomena o l’anomenat efecte capitalitat de Madrid.

La Moncloa abandona els catalans

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va avançar aquest dimarts que la Generalitat demanarà explicacions a la Moncloa per la manca d’inversions a Catalunya. Plaja va assenyalar la ministra de Política Territorial i portaveu de l’executiu Sánchez, Isabel Rodríguez; la ministra de Transport, Raquel Sánchez; i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Eugènia Gay. El Govern català considera “una mostra de menyspreu” la baixa inversió de l’estat i creu que la Moncloa “ha abandonat els catalans i les catalanes”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Bse a juny 01, 2022 | 09:17
  Bse juny 01, 2022 | 09:17
  Escoria feixista, lladres amb corbata, monolingües assassins.
 2. Icona del comentari de: rm a juny 01, 2022 | 09:32
  rm juny 01, 2022 | 09:32
  adeu
 3. Icona del comentari de: Ricard a juny 01, 2022 | 09:54
  Ricard juny 01, 2022 | 09:54
  "Per Espanya" racista.
 4. Icona del comentari de: ton c. a juny 01, 2022 | 10:51
  ton c. juny 01, 2022 | 10:51
  os son els empresaris catalans, que no baden boca, que no els afecta a ells?
  • Icona del comentari de: Ricard a juny 01, 2022 | 11:31
   Ricard juny 01, 2022 | 11:31
   El gran empresariat català (l'únic té mitjans per fer-se sentir) és tradicionalment covard, pilota i molt castellanitzat.
 5. Icona del comentari de: Anònim a juny 01, 2022 | 10:52
  Anònim juny 01, 2022 | 10:52
  I els trolls contents de regalar el 70% del que els han robat a la capital madriz. Es deuen sentir tant idiotes, com realment són....
 6. Icona del comentari de: Llenguado a juny 01, 2022 | 11:16
  Llenguado juny 01, 2022 | 11:16
  Autonomia vol dir qualitat d’autònom, "Madrid" més que una "autonomia" és una província autònoma de l'estat espanyol, que gaudeix de certa autonomia política. Quan veig escrit, o sento dir, "autonomia" en referència a un territori penso que mai he sentit dir coses com : Portugal la "independència" que hi ha a l'oest de la península Ibèrica. Portugal és un estat independent, per la qual cosa dir que és una "independència" no és gaire encertat, ni usual i no sé si correcte des del punt de vista formal, és un país o un estat independent... no ? Aleshores perquè copiem dels espanyols i fins i tot els hi copiem "autonòmic / a" per a dir policia "autonòmica" en comptes de policia autònoma ? O televisió pública autònoma ? Potser per a alguns "autonòmica" vol dir "regional" en el sentit espanyol ? Substitutiu a "l'autonomia de Madrid", el mot "autonomia per "regió" o "província".... Ai las.
 7. Icona del comentari de: Independence Process a juny 01, 2022 | 11:32
  Independence Process juny 01, 2022 | 11:32
  Solament cal comparar el capteniment del Canadà quan al Quebec varen voler votar en un referèndum d'autodeterminació o l'abans i el després del Regne Unit de la Gran Bretanya envers Escòcia, des que varen votar... El regne d'Espanya ha fet i fa tot el contrari, amb ànim de venjança i represàlia. Jo crec que poc o molt Espanya ens ajuda a despertar consciències de catalans encara adormits. Observeu alguns espanyolistes nostrats moderats com comencen a reaccionar en front (com a mínim comencen a restar muts i sense saber què dir) a la repressió del lawfare o al merder que han muntat des de Madrid per a intentar espanyolitzar la candidatura olímpica o el pretès blindatge, deien, de la llei de normalització lingüística o la "delicadesa" amb les llengües no espanyola o castellana a les plataformes audiovisuals i en general o el CatalanGate o els enregistraments de l'espia espanyol retirat o ara el compliment de cada any de les inversions estatals... Seguim ?
 8. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a juny 01, 2022 | 11:41
  Jeroni Munyós juny 01, 2022 | 11:41
  I la ministra espanyola del ram de les infraestructures i ex-batllessa de Gavà, perquè s'amaga ara ? Tanta Pantomima a l'hora de fer i prometre pressupostos, inversions i assegurar que enguany aquesta vegada sí, i a l'hora dels fets s'ha esdevingut com cada any, incompliment de les inversions pressupostades. Quina barra. Els catalans perquè no reaccionem ? Ja ho trobem "normal" ? Creiem que no hi ha res a fer ? No ens atrevim a plantar-hi cara ? Se'ns en fot tot ? És l'hora de fer efectiva la independència, per si algú no se n'havia adonat.
 9. Icona del comentari de: omega a juny 02, 2022 | 18:10
  omega juny 02, 2022 | 18:10
  Catalunya és odiada i envejada per Madrid. Els diners es queda a Madrid . No solament roben, no saben governar als pobles d'Espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa