El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Federació Llull homenatja Joan Fuster pel centenari del seu naixement

A falta de poc més d’un mes pel centenari del naixement de l’escriptor Joan Fuster, la Federació Llull ha homenatjat l’intel·lectual al seu poble natal, Sueca. Els presidents d’Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural, s’han trobat aquest dissabte al País Valencià, sent la primera vegada que té lloc una trobada d’aquestes característiques, per homenatjar l’escriptor en el centenari del seu naixement i fer una reunió de treball per compartir anàlisis i reflexions i, sobretot, impulsar la coordinació de les tres entitats amb l’acord de les línies de treball conjunt.

Per un costat, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha destacat la figura de Fuster com a principal impulsor del concepte de Països Catalans assegurant que sense ell “avui, segurament, no lluitaríem plegats i tampoc no hauríem entès que la llengua només se salvarà si se salva a tots els Països Catalans”. Alhora, Antich ha apostat per la feina conjunta de les tres entitats i, per això, totes tres s’han conjurat a rellançar la Federació Llull. “La llengua ens fa ser i sobretot ens fa saber que som, i això essencialment ens ho ha ensenyat Fuster”, ha afegit.

En segon lloc, el president d’Obra Cultural Balear, Joan Miralles, ha celebrat la memòria de Fuster, “català de València, suecà, poeta, assagista, filòleg, mestre, professor, intel·lectual i tantes altres coses que ens venen al cap”. “Allò que celebrem aquest 2022 i avui és el símbol que ell com a escriptor i gran intel·lectual del segle XX representa, el seu llegat valuosíssim que dona cohesió i el valor de les bones idees al nostre poble”, ha assegurat Miralles.

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich (primer per la dreta), amb Xavier Antich, la presidenta d'Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, i el de l'Obra Cultural Balear, Joan Miralles, amb altres membres de les tres entitats en l'homenatge a Joan Fuster al cementiri de Sueca, a la Ribera Baixa / Òmnium
Xavier Antich, Anna Oliver i Joan Miralles, amb altres membres de la Federació Llull en l’homenatge a Fuster a Sueca / Òmnium

Per últim, la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià i de la Federació Llull, Anna Oliver, ha assenyalat que, paradoxalment, actualment tenim el nombre més alt de la història de població amb capacitats lingüístiques adquirides en l’ensenyament obligatori, però, en canvi, l’ús social del català retrocedeix. “No volem limitar-nos a la queixa i a la denúncia”, ha sentenciat Oliver, que davant aquesta situació, i ha anunciat que la Federació Llull impulsarà “un diagnòstic exhaustiu que reculli la situació lingüística arreu dels Països Catalans, per adaptar-la a cada racó del territori”, acompanyat de propostes d’actuació: “La llengua se salvarà actuant, utilitzant-la i compartint-la”. Oliver ha volgut fer valdre el rellançament de la Federació Llull, iniciat amb la coordinació a l’hora de presentar esmenes a la llei espanyola de l’audiovisual i que els pròxims dies posarà l’accent en la priorització de la política lingüística.

Els tres presidents han fet aquestes declaracions després de la visita i ofrena floral a la tomba de Joan Fuster al cementiri de Sueca. Després de visitar la casa-museu de Fuster acompanyats de representacions de les juntes directives, representants de la Federació Llull han participat d’una trobada de treball per coordinar actuacions conjuntes en el marc de la Federació Llull, on s’ha acordat, entre d’altres, prioritzar la política lingüística: el diagnòstic, promoció i impuls de la llengua catalana, amb propostes d’actuació sempre adaptades a la realitat lingüística de cada territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa