El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Crims’ deixa en evidència la Guàrdia Civil i Twitter s’omple de mofes

Dilluns a la nit és nit de Crims a TV3. La tercera temporada del programa de Carles Porta està enganxant els teleespectadors en massa, el que demostren les boníssimes xifres d’audiència que arrossega. La setmana passada van fer un boníssim 27,6%, el que ara ha baixat fins a un 24,1% igual de bo. Masterchef continua sense apropar-s’hi, ja que va tornar a ser la segona opció de la nit amb el 10,8% de quota de pantalla.

Era el torn de la primera part del crim de la noia de Portbou, un cas ple d’incògnites que han dividit en dos capítols per tal d’analitzar en profunditat per què no va identificar-se la noia fins 32 anys després. TV3 va proposar una col·laboració a un programa austríac que es dedica a casos no resolts, que va emetre el capítol sobre el cas el passat mes d’abril. Només uns dies després, l’equip del Carles Porta va rebre un missatge en què els deien que finalment havien identificat la noia.

Primer episodi del cas de la noia de Portbou

En aquesta primera entrega, s’han centrat a contextualitzar la investigació del 1990 que va començar amb la troballa del cadàver d’una jove penjat d’un pi al costat del cementiri. No duia cap document a sobre per poder identificar-la i tampoc cap amic o familiar havia reclamat la seva desaparició.

A primera vista, tot indicava que era un suïcidi perquè la noia estava penjada i sense senyals de violència. Només 50 metres més enllà hi ha una tenda de campanya en la que hi ha uns joves austríacs dormint, els qui diuen no saber-ne res i desapareixen del mapa perquè la policia els deixa marxar sense investigar-los.

La investigació va acabar en un punt mort i van traslladar les seves restes a una fossa comuna, d’on la traurien onze anys després per aprofitar les noves tècniques d’ADN per poder identificar-la. Tampoc no va donar resultat, encara que Crims va aconseguir unes declaracions del doctor Lacaci en què deixava clar que aquell tipus de penjament era impossible i que creia que l’havien penjat adormida.

La Guàrdia Civil, en evidència després de l’anàlisi de Crims

El capítol va analitzar com havia anat la investigació, la que va estar plena d’errors. La Guàrdia Civil ha quedat en evidència després d’aquest primer episodi, en què diversos periodistes que van seguir el cas conclouen que les coses no es van fer gens bé: “L’interrogatori que fan als nois austríacs, els qui estaven en una tenda de campanya tot just al costat del cadàver, va ser sorprenent. Es va quedar curt, ja que només els van escorcollar les motxilles. No se’ls va fer un seguiment i tampoc no se’ls va pressionar”.

Molts teleespectadors han arribat a la mateixa conclusió, que la investigació va tenir llacunes greus que van impedir que es pogués resoldre el crim. Molts s’han preguntat com és possible que no es qüestionessin si havia estat un assassinat: “La llei del mínim esforç“, “Han fet més dos policies retirats d’Alemanya i d’Àustria en un any que la Guàrdia Civil en 30” o “Pot ser que tinguem el cos de policia més inútil de tota Europa? Cada vegada que surt la Guàrdia Civil a Crims saps que la faran grossa. A sobre ni tan sols són capaços d’assumir que s’han equivocat” són algunes de les crítiques que els han dedicat.

Més notícies
La jutgessa del cas de la iaia Anita, protagonista de l'emissió - TV3

La jutgessa del cas de ‘La iaia Anita’, protagonista del ‘Crims’ més vist

Notícia: La jutgessa del cas de ‘La iaia Anita’, protagonista del ‘Crims’ més vist
Comparteix
El doble capítol del programa de Carles Porta ha fet un rècord d'audiència increïble
'Crims' torna a liderar la nit de dilluns - TV3

‘Crims’ lidera la nit amb un cas que divideix els teleespectadors

Notícia: ‘Crims’ lidera la nit amb un cas que divideix els teleespectadors
Comparteix
El programa de Carles Porta ha estat el més vist de dilluns, però no ha aconseguit el cinquè rècord d'audiència consecutiu
Carles Porta torna a fer rècord d'audiència - TV3

Èxit sense precedents de ‘Crims’: rècord d’audiència gràcies al cas Sonia

Notícia: Èxit sense precedents de ‘Crims’: rècord d’audiència gràcies al cas Sonia
Comparteix
El programa de Carles Porta està fent història gràcies a uns resultats increïbles
Carles Porta amb la germana de la víctima -- TV3

‘Crims’ aconsegueix identificar una víctima després de 32 anys

Notícia: ‘Crims’ aconsegueix identificar una víctima després de 32 anys
Comparteix
El programa de TV3 ha investigat el cas de 'La noia de Portbou' i això ha permès posar nom a la noia que va aparèixer penjada

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Dinorah a juny 14, 2022 | 11:50
  Dinorah juny 14, 2022 | 11:50
  El Dr forense Rogelio L. també Déu n'hi do, va dir que no és va desplaçar el setembre del 1990 a Portbou, lloc del fets, des de Figueres, perquè hi havia moltes corbes a la carretera i perquè no li pagaven la gasolina, per la qual cosa no va saber fins al cap de 32 anys, mitjançant unes fotografies que tampoc ningú li va fer veure, en quina posició estava la malaurada noia de nom Evi Anna... L'aixecament del cadàver es va fer sense la presència de cap persona tècnicament especialitzada, ho varen encarregar al jutge de Pau de Portbou, crec. Pel que fa a la "guardia civil" de Portbou aleshores n'hi havia molts, però, es dedicaven a tasques duaneres i en qüestió de llengües eren monolíngües espanyols, cosa que no va facilitar fer les tres preguntes als nois austríacs que havien acampat a 50m dels malaurats fets. Per una altra banda la policia italiana tenia les dades de les pertinences (vestimenta, model i marca del rellotge...) de la noia les quals coincidien amb les facilitades per la guardia civil... però ningú, ni la Interpol, les va contrastar durant 32 anys. Masses errors tots junts.
 2. Icona del comentari de: Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. a juny 14, 2022 | 13:51
  Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. juny 14, 2022 | 13:51
  Nenes i nens: estudiu. Estudieu si no voleu ser gc
 3. Icona del comentari de: Ramonet a juny 14, 2022 | 14:17
  Ramonet juny 14, 2022 | 14:17
  Quan vaig veure les fotografies de la noia penjada, la primera qüestió que em va venir al cap és: com coi s’ha penjat? Per les fotografies no segueix cap lògica d’un suïcidi sense assistència per terceres persones, per tant es podia sospitar, perfectament, d’un assassinat. És obvi que no segueix cap lògica d’un suïcidi. També és cert que, en la majoria dels cassos, es delega l’aixecament dels cadàvers, per tant, quan el metge forense veu les fotografies, s’adona dels seus erros, clar que en part per la informació fruit de la ignorància, indiscutible, de de la GC, que tenien la preparació que tenien, que pel sol fot de ser de la GC ja sembla que tenien la raó divina. No ho dic perquè sí, ho dic perquè, per la meva feina, per desgràcia, he hagut d’assistir molts suïcidis. S’han de tenir molt gruixuts, veient els fets, encara defensar l’absurda decisió que varen prendre la GC en aquest lamentable fet, que només es podia prendre des de la més absolut passotisme i/o ignorància.
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 14, 2022 | 18:49
   Anònim juny 14, 2022 | 18:49
   Yo no soc profesional del tema, pero al veure les fotografié de la víctima, sense escale o un lloc per pujar al pi, vaig pensar que la van asssesinar.
 4. Icona del comentari de: Pere Escandell i Tort a juny 14, 2022 | 22:35
  Pere Escandell i Tort juny 14, 2022 | 22:35
  Ell món.cat sempre deixa per terra a la guardia civil Cuan existía ETA sort em vam tenir perquè la resta de cossos policials no eran capasus de donar la cara i menys elmon.cat
  • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 15, 2022 | 12:08
   Gonzalo juny 15, 2022 | 12:08
   Tienen muy recientes las ostias del 1 de octubre. Y les pica. Que se jodan.
   • Icona del comentari de: Pep Diez a juny 15, 2022 | 19:12
    Pep Diez juny 15, 2022 | 19:12
    Es que solament serveixen pet aixo. Encare en recordo cuand era petit, la neva tieta va punxar una roda i els gc li van vomer canviar Sl finsl la va cambiar ella per que no hi sabien. Una colla d' inultils.
   • Icona del comentari de: Pep Diez a juny 15, 2022 | 19:13
    Pep Diez juny 15, 2022 | 19:13
    Es que solament serveixen pet aixo. Encare en recordo cuand era petit, la meva tieta va punxar una roda i els gc li van voler canviar Sl final la va cambiar ella per que no hi sabien. Una colla d' inultils.
  • Icona del comentari de: Pere : Embolica que deus pensar que fa forta Espanya a juny 15, 2022 | 12:49
   Pere : Embolica que deus pensar que fa forta Espanya juny 15, 2022 | 12:49
   Quin comentari més poca-solta, nyap i fals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa