El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El català s’estavella en els anuncis de joguines fins i tot a TV3

El 66% dels anuncis al Canal Super3 durant el passat mes de novembre van ser en castellà. És un percentatge sorprenent, i té l’explicació en la campanya de Nadal i en tota la publicitat que té a veure amb les joguines. Són dades de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que contrasten amb les que té la mateixa CCMA sobre la publicitat a TV3 en castellà durant la resta de l’any, que no arriba al 6,5%. 

La Plataforma per la Llengua ha iniciat una campanya per denunciar l’efecte que pot tenir el fet que els nens catalanoparlants consumeixin aquesta publicitat en castellà. L’entitat considera que això provoca que després els infants juguin amb les seves joguines en aquest idioma. El seu objectiu és aconseguir que tres de les grans empreses de joguines a l’Estat espanyol, concretament Bizak, Famosa i Mattel, es publicitin en català i que també empaquetin i tradueixin les instruccions a aquesta llengua.

“L’únic que volem és ser ciutadans normals, i d’aquesta aspiració en penja tot; és impensable que a la televisió eslovena es faci publicitat en un altre idioma que no sigui l’eslovè, amb poc més de dos milions de parlants”, diu Òscar Escuder, el president de l’entitat que vetlla per la salut del català. Opina a El Món que els mitjans de la CCMA “haurien de fer com Ràdio Arrels”, a la Catalunya Nord, un mitjà “on no s’entrevista ningú que no parli català”.

Imatge d'arxiu d'unes joguines recollides per la Creu Roja l'any 2020 | ACN
Imatge d’arxiu d’unes joguines recollides per la Creu Roja l’any 2020 | ACN

“No els podem obligar”

Escuder reconeix que amb TV3 no cal ser “tan radical” perquè és una televisió “amb una audiència més gran”, però assegura que els mitjans públics catalans haurien de garantir que la totalitat dels seus anuncis es fan en català. “Han d’anar amb l’idioma de la televisió”, afegeix.

Però el director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis, és contundent sobre aquesta qüestió i esvaeix qualsevol idea d’un escenari imminent en el qual a TV3 no aparegui publicitat en castellà. “No els podem obligar”, afirma a El Món en referència als anunciants. “No és legal fer-ho perquè així ho diu la Constitució“. Com que aquest text i l’Estatut reconeixen el castellà com a llengua oficial a Catalunya, no és legal obligar algú a renunciar al castellà i apostar pel català en els seus anuncis.

El que sí que es pot fer és intentar convèncer-los”, afirma el director de TV3. De fet, la directora de Màrqueting i Vendes de la CCMA, Núria Fargas, afirma a aquest mitjà que des de la Corporació es “recomana” i “aconsella” a aquestes empreses que s’anunciïn també en català “perquè la nostra audiència majoritària és catalanoparlant i per tant la publicitat en català és més efectiva”. “És una qüestió de target”, afegeix Sanchis. 

Però no hi ha prou demanda per anunciar-se a TV3 per tal de poder triar només marques que s’anunciïn en català? El director de TVC diu que no. “No anem plens de publicitat i no hi ha manera de demostrar l’impossible; nosaltres no saturem els espais que ens dona el Consell de l’Audiovisual de Catalunya”, assegura Sanchis, que també insisteix que cal tenir en compte que la publicitat és el segon pilar del finançament de Televisió de Catalunya.

Nens esperant-se per saludar els Reis Mags en la seva rribada a l'estació de trens de Lleida, en una imatge d'arxiu | ACN
Nens esperant-se per saludar els Reis Mags en la seva rribada a l’estació de trens de Lleida, en una imatge d’arxiu | ACN

La imitació

Escuder té una teoria. El president de la Plataforma per la Llengua considera que aquesta qüestió dels anuncis de joguines en castellà pot explicar en part per què els nens parlen cada cop més en aquesta llengua al pati de l’escola, ja que pot ser que actuïn per “imitació” als anuncis.

Ara bé, el fet que la Barbie parli en castellà a la televisió no vol dir que a casa també ho hagi de fer en aquesta llengua. Això és el que opina Jordi Puig, doctor en pedagogia i President del Consell Social del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya. Segons ell, aquest fenomen no té per què produir-se en les famílies catalanoparlants, ja que “els bilingües tenim la capacitat de codificar una llengua, filtrar la informació i després convertir-la en una altra”.

En declaracions a aquest diari, però, sí que admet que l’absència del català en les noves plataformes en comparació amb la presència que té el castellà sí que pot condicionar la manera de relacionar-se dels infants. Assegura que l’idioma que utilitzaran dos amics al llarg de la seva relació serà sovint el mateix amb el qual es van conèixer, sempre i quan aquesta llengua “sigui natural i no imposada”. I cal recordar que cada cop es normalitza més que els joves es coneguin a través de les xarxes

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista a gener 05, 2022 | 16:27
  Veterà antifranquista gener 05, 2022 | 16:27
  Aixó ja ho vaig advertir jo- i uns altres pocs- quan es va redactar i aprovar la ditxosa constitució del 1978; i em vaig ha ver d'escoltar que era un ximple, un immobilista un franquista i un reguitzell de coses més. Ara el mateix director de TV3 reconeix que no s'hi pot fer res. Tenim alló que el Poble de Catalunya, en el seu moment, va acceptar.
  • Icona del comentari de: Ricard a gener 05, 2022 | 21:34
   Ricard gener 05, 2022 | 21:34
   Quina reiteracio més estèril.
 2. Icona del comentari de: Ricard a gener 05, 2022 | 16:31
  Ricard gener 05, 2022 | 16:31
  Els catalans sempre tenim les de perdre en qualsevol Estat no català. Cornuts i pagar el beure.
 3. Icona del comentari de: JordiP a gener 05, 2022 | 17:16
  JordiP gener 05, 2022 | 17:16
  És tremendament lògic. Els anunciants paguen a l'agència de publicitat la producció de l'anunci i el doblen a un sol idioma perquè "a Espanya amb tan sols els castellà arribes fins al darrer recó". Així les coses, per què doblar? És una despesa addicional i no estan les coses per massa alegries. I com que el castellà és legal a Catalunya, donç ... Els nens ho entendran de tota manera. Sí, és clar, abans es feia. I què? Abans es feien moltes coses que s'han deixat de fer per raons econòmiques. I això que a Catalunya va a parar aprox. el 25% de la facturació a Espanya. Si els nens no entenguessin el castellà, un altre gall ens cantaria. Aquest problema no podrà ser resolt mentre no siguem els amos del nostre espectre radioelèctric i poguem fixar les normes de transmissió. Independència!
  • Icona del comentari de: antoni a gener 05, 2022 | 19:57
   antoni gener 05, 2022 | 19:57
   qué vol dir "un altre gall ens cantaria"
   • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 17:57
    JordiP gener 06, 2022 | 17:57
    És una castellanada, nano.
  • Icona del comentari de: Patrick a gener 05, 2022 | 20:31
   Patrick gener 05, 2022 | 20:31
   Aquesta teoria teva no s'aguanta per enlloc, la mainada de Suècia, dels Països Baixos, de Dinamarca, d'Eslovènia (malgrat algun xovinista espanyol)... parlen perfectament l'anglès i això no fa que qualsevol empresa (incloses espanyoles) de qualsevol producte distribuït on es parlen les suara esmenades llengües, redacti les instruccions en aquestes i altres moltes llengües. Encara més, una empresa d'automòbils del Martorell és capaç i ho fa, d'oferir les instruccions d'ús i fins i tot el web oficial i l'opció de comandament de la pantalla per veu en estat que tenen solament uns centenars de clients, els qual dominen l'anglès i altres llengües. Si et plau Jordi no emboliquis encara més una qüestió que té solució i de la qual han de participar-hi sobretot els usuaris de la llengua catalana. ho sento la teva teoria no cola ni lliga amb res.
   • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 18:00
    JordiP gener 06, 2022 | 18:00
    Sí que lliga. Hi ha un petit detall: l'anglès NO és llengua oficial a aquests països.
   • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 19:33
    JordiP gener 06, 2022 | 19:33
    Recorda que el presidentedel consell d'administració d'aquesta firma d'automòbils a la qual has fet esment va dir " ... no vamos a poner un nombre catalán a ninguno de nuestros modelos, porque nosotros somos españoles ... ". He, he, què burru, oi? 1-No diuen ells sempre que poden que "Catalunya és Espanya"? O, el que és pitjor "Catalunya és d'Espanya"? Vol dir, doncs, així, pel broc gros, que "Catalunya NO és Espanya"? Així, els separatistes tenen raó, oi? 2-En aquells moments, el capital de SEAT era 10% en mans de VW, i SEAT estava rebent quantioses subvencions de la Generalitat de Catalunya. En suma: una firma curulla de catalanitat i catalanisme.
  • Icona del comentari de: Gecko a gener 05, 2022 | 20:40
   Gecko gener 05, 2022 | 20:40
   Jordi, amb l'anglès arribes arreu i més enllà d'Espanya hi ha vida. Ho sento Jordi, però no és cert que la presència de l'espanyol freni cap empresa a retolar, oferir webs o instruccions en català, ni cap xiquet a fer servir el català (fan allò que fan els grans). A Andorra país on els seus habitants també comprenen espanyol i francès hi ha com a mínim una marca d'automòbils que els hi ofereix el web oficial i específic en català... mentre no son capaços per a fer-ho per als catalanoparlants de l'estat espanyol (?!) A més si t'hi fixes una mica sovint hi ha aparells que ofereixen les instruccions en 25 llengües, llevat de la nostra tret d'excepcions, i quasi tots els possibles usuaris dominen l'anglès. No cal afegir-hi res més.
   • Icona del comentari de: Anònim a gener 06, 2022 | 17:55
    Anònim gener 06, 2022 | 17:55
    No heu entés res. L'existencia de dos llengües oficials a Catalunya.amb el mateix valor legal, fa possible que es fabricants s'estalviïn de doblar la seva publicidad a un d'aquests. De quin d'ells? Fàcil elecció, si no se es prou militant: del que li pot proporcionar més clientela potencial. I aquest és ... Premi! Ho heu endivinat! Hi han més estalvis, com l'edició de còpies i tot això. Tot i que ara els cost va caient, gràcies als nous suports electrònics, que fan còpies quasi regalades. Tanmateix, com que els catalans no tenim poder polític per a exigir quasi res, ni els publicitaris ni els fabricants fan el menor esforç. I nosaltres ... som quatre gats els que exigim més català als anuncis. Resultat? Poca cosa. Avui mateix, a taula hi havien diversos nets meus, de diferents fills, que viuen uns a St. Boi i uns altres a Viladecans. S'els ha hagut de assenyalar la incongruència de la seva fluixesa lingüística. Andorra? Sí, clar. Doneu-nos l'Estat que volem i veureu com tota la publicitat televisiva sortirà en català.
   • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 18:13
    JordiP gener 06, 2022 | 18:13
    Què m'expliques? He exportat maquinària especial a tot el món durant uns vint anys i he viatjat professionalment per una pila d'Estats, fins i tot bilingües o més, com Bèlgica, Sudàfrica, Suïssa, Letònia, Israel, etc. El problema apareix quan una llèngua, àdhuc majoritària, és poco considerada per la minoría manaira. La cooficialitat NO arregla la situación. I si una llengua és minoritària, sense ser la de l'Estat, el corró rus de l'Estat centralista i umbilical la esclafa clarament. Que els catalans no fem tota la pressió al carrer que hauríem de fer? Segurament. Ls militància dels húngars de l'Eslovàquia del Sud ens hauria de servir de model.
 4. Icona del comentari de: Patrick a gener 05, 2022 | 17:57
  Patrick gener 05, 2022 | 17:57
  No us erreu pas, el consumidor és sempre qui mana als mercats, si hi ha empreses del ram de les joguines que s'anuncien en espanyol en mitjans de comunicació catalans és perquè els hi funciona. Les administracions han d'ajudar -de fet a tot el món ho fan- les llengües, però, son els parlants, els usuaris qui han d'estirar del carro. Els catalans hem d'abandonar l'autoodi i els traumes de segles, la nostra llengua ha de tenir el mateix ús, quadre o marc legal, respecte, difusió que altres llengües europees tals com el neerlandès, suec, finlandès, txec, lituà, eslovac, croat, eslovè, búlgar, lletó... Si no entenem aquesta premissa bàsica, no arribarem enlloc ni ens en sortirem, ans al contrari.
 5. Icona del comentari de: Ciegos, ciegos están a gener 05, 2022 | 18:29
  Ciegos, ciegos están gener 05, 2022 | 18:29
  Me parto con el becario que compara Eslovenia con cataluña. Estudía un poco más de cultura general, anda. Muy preocupado con el catalán, pero date una vueltecita por ahí, y verás CUAL es el idioma que más abunda en tu " país ". Ni el español, ni el catalán es.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2022 | 19:51
   Gonzalo gener 05, 2022 | 19:51
   Y pese a todo eso que dices que te partes, ni un solo país les ha dado apoyo. ?Que raro, no? !Ni un solo país!
  • Icona del comentari de: Ha, ha a gener 05, 2022 | 19:59
   Ha, ha gener 05, 2022 | 19:59
   Quin cinisme, "preocupado por el catalán" i ho escriu un barrut xovinista espanyol. Membre dels espanyols preocupats per fer desaparèixer el català des de fa segles. Que aquests xovinistes amb tota la barra i supremacia, ara estiguin tant coents i roents vol dir que anem pel bon camí. Veurem com reacciona el pobre individu quan el català sigui llengua oficial a la Unió Europea, ara ja ho és del Consell d'Europa.
 6. Icona del comentari de: Georgiana a gener 05, 2022 | 18:31
  Georgiana gener 05, 2022 | 18:31
  Ni el director de TV3, ni la CCMA, ni el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, "ha recordat que en aquest cas el departament no pot fer res més que a partir d'ara s'haurà de fer el 25% de les hores en castellà" i ens venen per un 2% de quota de català (6% per a català, gallec i basc) a les plataformes. I ERC aprovant-els'hi els pressupostos i ara la taula de diàleg no es una prioritat. Bravo! Si tot blindat!
  • Icona del comentari de: Independence Process a gener 05, 2022 | 20:05
   Independence Process gener 05, 2022 | 20:05
   L'únic blindatge és la independència, la resta pedaços que tard o d'hora si "funcionen", la justícia espanyola lawfare s'encarrega de tombar-los si no poden fer-ho amb els vots democràtics. Després com a democràcia "plena" (de forats), "homologable", "consolidada" i "madura", encara se'n vanten. Georgina, despertem-nos i actuem d'una vegada.
 7. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2022 | 18:56
  Gonzalo gener 05, 2022 | 18:56
  No os dais cuenta de que para el resto del mundo, el catalán no deja de ser una lengua REGIONAL. No se van a gastar ni un euro en hacer publicidad específica para vosotros. Y por aquí dice uno de que el problema es que los niños entienden el castellano. Chaval, anda, toma, que se te ha caído la esvástica. Pedazo de naZi.
  • Icona del comentari de: Gavanenc a gener 05, 2022 | 19:48
   Gavanenc gener 05, 2022 | 19:48
   No us empasseu les bajanades d'aquest poca-solta xovinista espanyol. La nostra llengua, si els catalans ho volem, pot esdevenir i tenir la mateixa presència, ús, respecte, dignitat, protecció, i és clar, versió "específica" de prospectes farmacèutics que altres llengües mitjanes d'Europa com el suec, el neerlandès, el búlgar, el danès, el txec, l'eslovè, el croat, l'eslovac i altres. Sense anar gaire lluny l'empresa d'automòbils amb seu a Martorell fa publicitat, traduccions "específiques" de manuals d'ús (en paper) i empra comandaments de veu en països amb llengües amb menys parlants que la nostra, on les vendes son uns... centenars de vehicles. El deplorable ús que fot en Gonzalo de la reductio ad hitlerum, el retrata i ens denota quina mena d'individu miserable és.
   • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2022 | 21:23
    Gonzalo gener 05, 2022 | 21:23
    Sabes que en esas marcas automovilísticas ponen esos idiomas porque es la lengua oficial del ESTADO? Cataluña no es un estado. Es una comunidad autónoma española. Y os jode. Y me encanta que os joda. Felices Reyes, "republicanos" de pacotilla.
    • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 21:00
     JordiP gener 06, 2022 | 21:00
     I perquè a la cúpula de SEAT ha romàs un sediment de figurons de "la pomada" de la capital que sembla ser indispensable integrar en tot Consell d'Administració de la filial espanyola de tota multinacional que es preciï. Cal estar a prop del grupet que pren les precisions i que es tuteja amb el Gobierno. I gent d'aquesta, a Madrit hi ha una pila. Aquells dels rinxolets al clatell. Aquests [fatxoïdes] són els que configuren la política lingüística de la SEAT, Iberia, Monsanto, BASF, i Cía. I, com tot fill de la Victòria, són anticatalà, anticatalans i anticatalunya. Vet aquí. Separadors radicals.
   • Icona del comentari de: Ricard a gener 05, 2022 | 21:37
    Ricard gener 05, 2022 | 21:37
    No ens empassem mai les mentides dels pancastellanistes. Ja els coneixemen: racistes, violents i falsos.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 06, 2022 | 00:40
     Gonzalo gener 06, 2022 | 00:40
     Que manía tienes, ricardito, en reflejar tus taras en los demás.
  • Icona del comentari de: Franck BCN a gener 05, 2022 | 20:14
   Franck BCN gener 05, 2022 | 20:14
   Gonzalo, els garrulos.mai entendreu res, seguiu en el vostre gheto persobal i emocional..
   • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2022 | 21:23
    Gonzalo gener 05, 2022 | 21:23
    Que manía tenéis de reflejar vuestras deficiencias en los demás.
  • Icona del comentari de: Indolencia castellana a gener 05, 2022 | 20:17
   Indolencia castellana gener 05, 2022 | 20:17
   Més de 10 milions de persones parlen català avui a la Unió Europea, on el castellà és la quarta llengua, després de l'Alemany, el Francès i l'Italià. Per darrera el català hi ha, per exemple, el portuguès i el txec. Ah, i els que van col·laborar amb els nazis, van ser vostès, els espanyols.
   • Icona del comentari de: Indolencia se equivoca a gener 05, 2022 | 22:18
    Indolencia se equivoca gener 05, 2022 | 22:18
    Te equivocas. El idioma más hablado en la UE es el ruso, seguido del alemán, francés, turco, italiano, inglés, español, polaco, ucraniano y holandés.
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 05, 2022 | 23:31
     Ricard gener 05, 2022 | 23:31
     Si que és gran la UE!
     • Icona del comentari de: La UE no existe a gener 06, 2022 | 13:38
      La UE no existe gener 06, 2022 | 13:38
      ¡ Es que la UE no existe ! Como mucho, el mundo está dividido en continentes, dirigidos por " cuatro " personas. Todo lo demás, incluso los que mandan en cataluna, y en España - no son más que marionetas a servicio de... ( usa tu imaginación ).
   • Icona del comentari de: fat boy a gener 06, 2022 | 03:09
    fat boy gener 06, 2022 | 03:09
    I el polones, qui ho diria oi?.
 8. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 05, 2022 | 20:00
  Pere LLimonera i Citronell gener 05, 2022 | 20:00
  REFERÉNDUM EN CATALUNYA PARA SABER QUE PORCENTAJE DE ASIGNATURAS EN ESPAÑOL/CASTELLANO QUIEREN LOS CIUDADANOS QUE SE DE EN LAS ESCUELAS Y EDUCACIÓN CATALANAS Propongo que como medida de profundización en la Democracia y por el apego que una parte de la sociedad catalana tiene a los "Referendos"; y por simple higiene democrática, para saber que piensa el pueblo catalán realmente sobre la "inmersión" y el modelo educativo, que se Realice un Referéndum a la vez que las próximas votaciones autonómicas, para saber que porcentaje de asignaturas en Español/Castellano quieren los ciudadanos que se de en las escuelas en Catalunya: el 25%, el 50%, el 75% o el 100%... Luego se puede hacer una media ponderada de los resultados y aplicarla en la "Escola" Catalana! - Creo que sería el método mas Democrático y abriría el camino para "ablandar" el corazoncito del Estado de la Nación Española para otros posibles futuros "referendos" en Catalunya sobre otros temas... Sería un Win-Win clarísimo para todos y me sorprendería que el Govern y los Partidos Nacionalistas de patrias-inventadas (que se auto-proclaman tan "Democráticos", "al contrario que otros") N0 estuvieran de acuerdo en realizarlo; incluso "me extrañaría" que ellos mismos o el 'Govern' no lo propusieran prontamente al Gobierno de la Nación... Respon
  • Icona del comentari de: Adiós a gener 05, 2022 | 20:33
   Adiós gener 05, 2022 | 20:33
   Quan un castellà proposa de fer un referèndum és que estan perdent. Sigan sigan.
   • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 05, 2022 | 22:16
    Pere LLimonera i Citronell gener 05, 2022 | 22:16
    Los arboles no os dejan ver el bosque, la abducción os ciega a los separatas.... No es que no racionalicéis, es que estáis ciegos en vuestro entorno... en vuestra Burbuja...
 9. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2022 | 20:11
  Gonzalo gener 05, 2022 | 20:11
  Hablose el indigente mental. Al igual estos sinvergüenzas van a dejarse asesorar por expertos reconocidos mundialmente famosos. Sólo saben decir una cosa, y a los 3 minutos decir la contraria a la misma anteriromente dicha. En fin..... politicuchos de tres al cuerpo N.P. Buen intento, laZis. Pero no nos cuela. Ingenuos, infantiles, y pateticos.... Comprobado por mi: seguís anclados en el pasado...... Normal..... Sois laZinaZis.... No dais para más.
 10. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2022 | 20:16
  Gonzalo gener 05, 2022 | 20:16
  No os dais cuenta NaZis de que para el resto del mundo, el catalán se deja ser una lengua danzas y coros REGIONALES. No se van a gastar ni un güevo en hacer publicidad específica para Andorra. Dice alguno que el problemilla es que los niÑos entienden el inglés. Chaval, anda, toma, que se te ha caído la esvástica en la alpargata. Pedazos de naZis.
 11. Icona del comentari de: vila a gener 05, 2022 | 20:21
  vila gener 05, 2022 | 20:21
  Pregunto; com a empresa que es pot fixar el preu dels anuncis que fa, oi?, doncs aleshores, un preu per anunci en català i un preu per anunci en castellà més un increment del 10% en fer-lo en llengua castellana, i si no volen no s'accepta publicitat en castellà. Com jo ho veig la culpa és nostra, a casa nostra la publicitat l'acceptem en català i prou i si no li agrada, mala sort, però clar també s'ha de dir tot, la pela és la pela.
  • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 19:46
   JordiP gener 06, 2022 | 19:46
   Malauradament, la tele catalana no sol cobrir més que un 20% de l'audiéncia, i no en tots els programes (l'altre dia va arribar a un 38%, un fet inusual). Això vol dir que potser amb un anunci que cobreixi el 80% de la població (teles 5, antenes 3, teves E, etc.) la majoria d'empreses jugueteres (productores o importadores) ja en tindrien prou. Tenint en compte que Catalunya s'empassa del 25 al 30% del mercat jugueter caldria que filessin més prim, oi?
 12. Icona del comentari de: La nacion española no existe idiota a gener 05, 2022 | 20:42
  La nacion española no existe idiota gener 05, 2022 | 20:42
  Hombre, nazis seriamos si impusieramos una lengua por la fuerza, pero eso solo lo hacen los castellanos.
 13. Icona del comentari de: Via fora els adormits a gener 05, 2022 | 21:02
  Via fora els adormits gener 05, 2022 | 21:02
  Diu molt poc del xovinisme espanyol que es preocupin tant del català, ells que parlen una llengua que en diuen "madre" a Sud-Amèrica, de què tenen "por" o és una qüestió d'odi i de menyspreu contra una població que sempre volen amagar i dissimular que la tenen sotmesa i ocupada ? Si els catalans fóssim per decisió pròpia dins de l'estat espanyol, a l'estat espanyol no els emprenyaria ni els hi faria nosa el català, car de la mateixa forma podríem decidir sortir-ne. Ara paradoxalment quan ens n'adonem definitivament de la necessitat de l'estat propi --finalment molts de catalans ho han entès-- com a nació ocupada que som, "mal" espanyols i nació odiada per l'estat espanyol, no ens deixen decidir. És a dir, sempre han volgut la nostra terra i la nostra gent, però, assimilats a la cultura, llengua i lleis de l'ocupant, les d'ells.
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 05, 2022 | 22:13
   Pere LLimonera i Citronell gener 05, 2022 | 22:13
   Los catalanes siempre han sido parte de España por Voluntad PROPIA... De la España social, histórica, cultural, relacional y de raíces (de todo lo que es la 'Pell de Brau') desde siempre porque estaba plagada de pueblos IBEROS que son el elemento mayor en cuanto a ascendencia en Catalunya y en toda España... Y de la España política también "Voluntariamente" desde que existe hace 5 siglos y medio... Es simplemente que hay una minoría descendiente, o que se cree descendiente, de Colonos de la Provenza Francesa que se convirtió en parte importante de la Burguesía Extractora Catalana, que han intentado siempre imponer sus maneras, lengua, cultura, supremacismo y poder de forma exclusiva a todo el pueblo, y desde hace siglo y pico llevan adoctrinando por todos los medios para erradicar de la memoria y la cultura colectiva todo lo referente a España (con cierto éxito en las ultimas décadas debido a la dejadez imperdonable dela Administraciones Españolas en ello, y al ingente adoctrinamiento en la Educación y en los "Medios Subvencionados', que ha abducido a una buena parte de 'ximplets' y gentes de buena Fe), para ser los únicos en imponer su política y quedarse con 'els calers!; el 3%; y "quedarse con la finca" para ellos solos...
   • Icona del comentari de: Epañó Epañó Epañó a gener 05, 2022 | 22:52
    Epañó Epañó Epañó gener 05, 2022 | 22:52
    Estudiaste en la Juan Carlos I ?
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 06, 2022 | 09:29
     Pere LLimonera i Citronell gener 06, 2022 | 09:29
     No.. no fue en esa. Yo estudié... El Pastelero LoKo, ni eso... Yo estudié en la Uni de Ramon LLull y el Master en la CarloMinga... Por cierto, CarloMagno nunca aprendió a leer ni escribir... Y mira que lo intentaron, pero... un borrico y un psicópata HDP de cuidado...
   • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 19:49
    JordiP gener 06, 2022 | 19:49
    Quizá el orujo que tomas es gallego, ése que hacen con alcohol de quemar, oi? Doncs deixa-ho, noi, que s'espatllen les neurones i es diuen tonteries.
  • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 20:30
   JordiP gener 06, 2022 | 20:30
   Doncs poc deuen viatjar per els països de parla castellana. Tant punt surts de cercles universitaris i cults trobes una parla menys intel·ligible. Així va començar a evolucionar el llatí donant pas a les llengües romances com el castellà, el portuguès, el català, l'occità, l'italià i el gran oblidat, el rumano. El "pueblo llano" sudamericà no diu "castellano" ni "español": ara ja diuen amb molta freqüència "latino". Ej.: "Tradúsemelo al latino, plis". 500 milions? He, he, ells no han hagut de demanar una adreça en algun poblet mexicà a paisà amb qui no em va ser possible entendre. Si que vaig interpretar que m'enviava a un altre paisà que, va dir "habla castilla".
 14. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a gener 05, 2022 | 21:14
  Jeroni Munyós gener 05, 2022 | 21:14
  Algú li hauria d'explicar a poc a poc, amb calma i amb bona lletra a un individu anomenat Gonzalo que la Unió Europea fa "traduccions" i versions "ESPECÍFIQUES" de la documentació generada. a les llengües anomenades maltesa i gaèlica irlandesa i alhora se li podria explicar què fou el nazisme. Comprendrà que l'estat espanyol i contribuents col·laboren amb euros a fer aquestes versions lingüístiques "específiques" o li agafarà tot d'una quelcom ? Ai ! No, que els prejudicis identitaris espanyols de caire xovinista solament son vers els catalans.
 15. Icona del comentari de: Ricard a gener 05, 2022 | 21:39
  Ricard gener 05, 2022 | 21:39
  Les mentides dels castellanistes són proverbials. Ens volen aniquilar mentre parlen de lleis i de justícia els molt barruts. Miserables criminals.
 16. Icona del comentari de: Com són les coses a gener 05, 2022 | 23:06
  Com són les coses gener 05, 2022 | 23:06
  És curiós com hi ha gent que viu a Catalunya i mai ha après el català i després veus una belganeerlandesa que viu a Bèlgica i que amb 4 dies l'aprèn perfectament i quan el parla sembla que sigui catalanoparlant. Suposo que la humanitat sempre m'acabarà sorprenent.
  • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 20:46
   JordiP gener 06, 2022 | 20:46
   Els depenents de comerç em comenten que moltes dones musulmanes aprenen el català tant punt comencen a treballar. Curiosament, els homes són més durs, però alguns s'acaben espabilant. Si treballen assalariats, si no, no. Al costat de casa nostra, a un poblet de Girona, viu un marroquí mig amo d'un kebab. Darrerement parla el català amb força fluència. De nòrdics, hi ha moltíssims que s'han espabilat molt.
 17. Icona del comentari de: Jaume m a gener 06, 2022 | 00:15
  Jaume m gener 06, 2022 | 00:15
  El català no te res a fer fins que per dret i justicia descrimini la resta de llengues que es parlena Catalunya. I qui no vulgui entendre que es descriminar que s'ho faci mirar. Si no es així: gallines cococo
 18. Icona del comentari de: Acceptem-ho a gener 06, 2022 | 01:26
  Acceptem-ho gener 06, 2022 | 01:26
  Acceptem-ho d'una vegada: hem trepitjat mERCda.
 19. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a gener 06, 2022 | 08:17
  Veterà antifranquista. gener 06, 2022 | 08:17
  A Ricard: fer aquest comentari no és estéril per a mi. Em rescabala una mica del que em vaig haver d'escoltar aleshores; que em diguin "Tenies raó" em serveix de ben poc.
  • Icona del comentari de: Ricard a gener 06, 2022 | 10:44
   Ricard gener 06, 2022 | 10:44
   Respecto molt el seu comentari, i el comparteixo. Però la seva reiteració és el que el fa estèril per als demés.
 20. Icona del comentari de: El cit campejador a gener 06, 2022 | 09:19
  El cit campejador gener 06, 2022 | 09:19
  Cataluña es una región de España, con un folklore propio, como sucede con la región de Murcia, la de Extremadura o Andalucía. Y el catalán es el castellano hablado con acento, como en Andalucia o Asturias. Guaita que fan ara. Indepes cada vegada sou més NaZis
  • Icona del comentari de: JordiP a gener 06, 2022 | 21:01
   JordiP gener 06, 2022 | 21:01
   El estudio "Der Ursprung des Spanischen" del Romanistische Abteilung de la Universidad de Friburgo demuestra la lengua castellana nace del catalán. Un equipo de lingüistas e historiadores alemanes descubrieron en la Biblioteca Vaticana una serie de textos de mediados del siglo XII donde escribanos de la corte de Ramón Berenguer IV discutían la fuerte influencia que estaba ejerciendo el catalán sobre el castellano "las gents de la castella usen ja nosos vocablas" (la gente de castilla ya usa nuestras palabras), se puede leer en uno de estos textos. A mediados del siglo IX la influencia catalana sobre el resto de la península creció de forma muy notoria. La gran influencia económica y social que los catalanes ejercieron tuvo que dejar huella. "La preponderancia de la cultura catalana, y su mayor grado de desarrollo supuso en las zonas de contacto y superposición un fenómeno de asimilación de los rasgos culturales" declaraba Mark Vlamynck, historiador del Romanistische Abteilung. Este estudio se terminó en enero del 2003, está siendo muy poco publicitado por las grandes presiones políticas que genera. http://www..jura.uni-freiburg.de/institute/rgesch1/
 21. Icona del comentari de: Jo a gener 06, 2022 | 10:05
  Jo gener 06, 2022 | 10:05
  Feu com jo, no compro res anunciat en castellà, penso que no va dirigit a mi...ni sabó per els plats, ni res...hi han molts productes al mercat, si tots els catalans miressin que comprèn, no els sortiria a compte fer anuncis a TV3..igual que els joguets..tot el que s'anuncia en castellà descartat, hi han alternatives per tot!
  • Icona del comentari de: Alternativas para todo a gener 06, 2022 | 20:08
   Alternativas para todo gener 06, 2022 | 20:08
   Pues lo mismo nos pasa a muchos, no compramos nada que sea catalán.
 22. Icona del comentari de: FRANK a gener 07, 2022 | 11:01
  FRANK gener 07, 2022 | 11:01
  Cas únic a la Història; Els descendents ideològics, polítics (i alguns físícs) dels NAZIS franquistes que anaven amb el braçalet amb la creu gamada al braç, es dediquen a insultar als seus rivals dient´los NAZIS. Si no fes plorar, faria riure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa