El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gins d’aquí per assaborir aquestes Festes
  • CA

La ginebra té una gran tradició a Catalunya. De marcada personalitat, parlem d’una de les begudes espirituoses més distingides a tot el món. El gintònic està de moda i, afortunadament, els nostres boscos van plens de la planta que en dona el fruit, el ginebró. La seva història és curiosa, tenint en compte que va ser inventada per un metge neerlandès que buscava un remei per netejar les toxines de la sang fa més de 400 anys. Aquest és un licor present arreu i també a casa nostra. Es crea de múltiples formes i es destil·la amb botànics ben diferents, però sempre ens delecta amb un gust fresc i embriagador. Vet aquí algunes de les bones ginebres que podem trobar ben a prop.  

NUT

NUT és una ginebra artesanal que va ser creada el 2012 a l’Empordà per quatre apassionats dels destil·lats. Junts van construir una destil·leria pròpia que, certament, els ha fet tocar el cel. Treballen de manera tradicional i amb alambins petits per oferir una qualitat superior. Parlem d’una ginebra que fa servir 13 ingredients botànics combinats; entre ells, en trobem molts de catalans, d’ecològics i de proximitat.

Romaní, farigola, nou moscada, regalèssia… Amb tot això volen aportar el toc mediterrani a una creació clàssica, una London Dry a partir de la qual n’han construït tres més d’infusionades i amb diferents accents: florals, cítrics i dolços amb composicions de poma, flor de clitòria i hibiscus i taronja . La idea original era partir d’una ginebra anglesa clàssica i afegir-hi a sobre una capa amb botànics de la zona, el que aportaria un toc mediterrani que ha acabat convertint-la en un destil·lat delicat, aromàtic i amb notes al bosc mediterrani. Per a més informació pots fer clic aquí.

GINATGE

Ginatge aprofita la seva connexió amb les Fonts del Llobregat per crear la primera ginebra de paisatge del país. Local, d’autor i de proximitat, volien un producte casolà sense botànics estrangers. I per què Castellar de n’Hug? Val a dir que la zona és ben plena de ginebró i botànics perfectes per a aquest producte de km 0. Tenint en compte que el 60% de la seva ginebra és aigua… per què no agafar-la directament d’una font tan pura com és el naixement del riu Llobregat? La seva és una destil·lació de micropaisatges que recorda al procés d’elaboració dels millors whiskies escocesos, aquells que tenen les seves pròpies fonts per fugir de les aigües filtrades convencionals.

La seva història neix lligada a l’autoria del seu creador, en Jordi Millán, d’un llibre molt exitós anomenat Manual del gin-tonic perfecto. Com havia de valorar altres ginebres si ell no n’havia creat cap? I dit i fet, ben aviat va posar-se mans a l’obra per crear una marca pròpia per al seu blog gintonic.cat, amb el que organitza esdeveniments per a l’hostaleria. Des del 2014 sempre ofereix la seva Ginatge, un producte artesà que surt d’una única destil·lació per any. No busquen omplir les estanteries dels supermercats i tampoc un nombre exagerat d’ampolles. És això el que la converteix en una ginebra més exclusiva, poc coneguda i encara menys comercialitzada: el valor afegit d’una ginebra pròpia i d’autor. Aprèn més coses sobre ells aquí.

GIN GIRÓ

Gin Giró proposa una fórmula artesanal que han convertit en tota una referència. Pedro Giró va idear el 1860 un licor personalitzat al que donava forma a través d’alamins tradicionals de coure, una fàbrica que va traslladar fins a Sant Just Desvern. Els propietaris actuals van comprar l’empresa fa cinc anys, quan van decidir canviar l’ampolla i l’etiqueta. No obstant això, van mantenir l’essència i els alambins originals que feien servir anys enrere, una clara aposta cap a la continuïtat d’aquest gin tan apreciat.

Parlem d’una ginebra pura, seca i amb un toc subtil de llimona i ingredients exòtics. El ginebró és el gran protagonista, la base d’una ginebra tradicional. Els diferencia d’altres marques, precisament, aquest fort gust al fruit del ginebre, el que moltes altres ginebres han perdut per culpa del sucre i els forts aromes. Pots saber-ne més sobre la marca en la seva pàgina web.

BCN GIN

BCN GIN vol reivindicar-se com la ginebra més exclusiva de Barcelona. Fins i tot ho diu la seva ampolla de vidre, que inclou el clàssic panot de la flor de la capital catalana. Feta a partir del raïm del Priorat, la qualifiquen de “diferent, elegant i admirada arreu”. De fet, és una de les més valorades per la crítica internacional i ha rebut premis a Europa i també als Estats Units. El seu ingredient clau és el ginebró, que suposa la base d’un gin intens i molt aromàtic que també incorpora unes figues que creen una nova sensació. Com a complement perfecte? Un toc de pi, romaní i farigola.

Aquesta marca ofereix un producte que destaca per la seva amplitud i harmonia d’aromes que busquen ser interpretats per aquells enamorats del sabor mediterrani que també valorin les propostes artesanals. Feta a partir d’ingredients 100% naturals i de km 0, consideren que el seu és un nou estil de fer ginebra. Parlem de tot un festival d’aromes de botànics i una explosió de cítrics mediterranis pensats per a un nou estil de vida. Pots consultar més informació sobre ells a la seva pàgina web.

HARBOUR

El Delta de l’Ebre també té també la seva ginebra. Daniel Casas va inspirar-se en la biodiversitat i la riquesa botànica de la zona per crear el gin Harbour, una marca que neix de la riquesa d’una terra única. Elaborada artesanalment en un alambí de coure de més de 100 anys, produeixen remeses minúscules per preservar millor l’aroma i poder conservar el sabor fresc, marí i suau que els caracteritza.

Es tracta d’un gin de proximitat que es ven per tota Catalunya des del 2015 i que també exporten fora. I què la diferència de les altres ginebres? Precisament el seu toc marí amb el fonoll, el rave de mar, l’herba d’olives, la farigola balsàmica, la lavanda i, especialment, l’aigua desmineralitzada de les fonts del parc natural de Ports de Tortosa-Beseit. Per a més informació sobre Harbour, fes clic aquí.

GIN MG

A Vilanova i la Geltrú es produeix la ginebra local GIN MG, que pot presumir de tenir més de 75 anys d’història. De tall clàssic i elaborada artesanalment amb productes 100% naturals, parlem d’una ginebra de tradició i experiència amb un fort caràcter català. Han tornat a l’essència dels seus orígens amb el canvi de disseny de l’ampolla i l’etiqueta, el que demostra el seu compromís amb la marca. Feta amb el procés de producció London Dry Gin, compten amb un ginebró casolà que cultiven de manera silvestre en una finca familiar. Allà recol·lecten les baies a mà i de manera personalitzada per aconseguir seleccionar-ne les millors abans d’enviar-les a la destil·leria.

El seu és un dels gins més catalans, un producte de proximitat autèntic, natural, real i “molt d’aquí”. Ells van ser un dels tres primers creadors de ginebra a Espanya, la que avui dia venen amb una recepta original del 1940. Pots saber més sobre ells si fas clic aquí.

LE TRIBUTE

La ginebra i la tònica de Le Tribute estan elaborades a la destil·leria MG a Vilanova i la Geltrú. Des del 2018 compten amb un gin prèmium català que elaboren amb ingredients 100% naturals. Es caracteritza per ser fresca alhora que seca i amb esperit cítric. En aquest cas, incorpora essències típicament mediterrànies com són la mandarina, l’aranger i el ginebró. Ara bé, també incorpora ingredients exòtics que arriben des de l’Orient: el cumquat, l’herba llimona i el coriandre.

Amb aquesta ginebra volen fer un reconeixement als pioners, als processos i a l’herència. De disseny i de molta qualitat, ofereixen un gin contemporani, únic i amb molt de caràcter. Es tracta d’una marca de ginebra exclusiva i prèmium que parteix de la tradició per crear un líquid innovador. Pensada per gaudir-la en moments d’oci que et dediques a tu mateix, una ginebra perfecta per als afterworks en els bars de moda, una jornada d’esquí o una reunió d’amics. Per saber-ne més detalls, pots visitar la seva pàgina web.

PORT OF DRAGONS

Port of dragons va néixer el 2007 amb una idea clara, ser pioners en desenvolupar ginebres prèmium i les elaboren de manera artesanal a Cervera, en una destil·laria amb alambins tradicionals dels alquimistes de l’Edat Mitjana. Tradició, naturalitat i una qualitat molt alta que els diferencia de la competència. Compten amb suaus aromes i sabors gràcies a la destil·lació de 20 botànics, fruits, flors i llavors de la zona 100% naturals i de la millor selecció. El seu nom fa un homenatge a l’exportació de l’arquitectura modernista catalana, en la qual els Dragons tenen molta presència. A més a més, incorporen motius barrocs com a símbol de la conquesta de nous mercats.

Proposen tres tipus de Gins: la Dry ofereix un passeig pel litoral mediterrani, amb aromes típics com la farigola, el romaní, el nesprer i la taronja i el seu perfect server amb twist de taronja. Amb la Floral és una aigua de flors afruitada, i per acompanyar-la res millor que fruits vermells de temporada  o flors comestibles. I la versió Pure ens aporta un sensacional passeig pels boscos dels pirineus després d´un dia de pluja, és pura i pirinenca amb sabor a pi, regalèssia i ginebró, per a ser combinada amb un twist de llima i unes baies de ginebró. Pots aprendre’n més si fas clic aquí.

AKORI

Akori té la seu al Masnou, però és el Japó la seva inspiració principal. Diu la llegenda que Mont Fuji no entrarà en erupció mentre es mantingui la serenitat entre el cel i el mar, una calma que la marca vol plasmar en la seva ginebra. Des del 1977, ofereixen una barreja d’alcohol de cereals, ginebró i botànics d’inspiració oriental. Uns ingredients exòtics entre els que destaquen el cumquat i la fruita de drac, els que aporten un toc cítric que combinen amb el gingebre.

Al nas, trobem una ginebra fresca, elegant i aromàtica amb algunes notes afruitades amb llimones, mandarines i albercocs. El toc especiat i el ginebró de fons li aporta un gust més untuós i més càlid. Consideren que compleix amb l’equilibri de sabors perfectes per acompanyar un plat de sushi, sashimi o com a aperitiu. Per a més informació sobre la marca, pots visitar la seva pàgina web.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Octogenari. a desembre 08, 2021 | 08:53
    Octogenari. desembre 08, 2021 | 08:53
    Em sap greu, però no sé quin gust té un gin tónic. Era molt jove- 17 anys- i fent ximpleries amb els companys, la ginebra em va fer mal i no he tornat a tastar-la. La sola idea de fer-ne un glop em revolta. Ah!, no digueu que era molt jove per a que em servissin la beguda; aleshores les coses eren molt diferentes, en bé i en mal.
    • Icona del comentari de: tmontalat a desembre 27, 2021 | 10:58
      tmontalat desembre 27, 2021 | 10:58
      Encara hi ets a temps!
    • Icona del comentari de: QlqzzNwr a gener 01, 2022 | 10:11
      QlqzzNwr gener 01, 2022 | 10:11
      1'"
    • Icona del comentari de: QlqzzNwr a gener 01, 2022 | 10:11
      QlqzzNwr gener 01, 2022 | 10:11
      1%2527%2522
  2. Icona del comentari de: AntoniG a desembre 08, 2021 | 10:57
    AntoniG desembre 08, 2021 | 10:57
    Els Gins d'aquí són excel·lents. No cal anar-los a buscar més lluny
  3. Icona del comentari de: Antoni Pascual a desembre 08, 2021 | 20:19
    Antoni Pascual desembre 08, 2021 | 20:19
    Antoni P Un record a la ginebra FOCA, molt bona, dins de una ampolla de original disseny amb reconeixements
  4. Icona del comentari de: Gin Ter a desembre 08, 2021 | 20:48
    Gin Ter desembre 08, 2021 | 20:48
    Destil·leries Bosch, a Sant Quirze de Besora fa anys tenia una ginebra que es deia: Gin Ter
    • Icona del comentari de: Eloi a gener 03, 2022 | 17:32
      Eloi gener 03, 2022 | 17:32
      Ara la tornen a fer
  5. Icona del comentari de: Anònim a desembre 11, 2021 | 11:03
    Anònim desembre 11, 2021 | 11:03
    La NADAL- GIRO ya desparecida que gran GIN
  6. Icona del comentari de: Català a desembre 14, 2021 | 08:39
    Català desembre 14, 2021 | 08:39
    Senyors, a què ve aquesta publicitat desmesurada de la ginebra?. A mi no m'agrada, però davant d'aixó, si en begués deixaria de fer-ho, paraula.
  7. Icona del comentari de: Xavier C. a desembre 15, 2021 | 11:35
    Xavier C. desembre 15, 2021 | 11:35
    Us heu deixat un altre gin de gran qualitat, floral i aromàtic que té per nom 19 Flors i s'el·labora a Caldes de Montbui (el meu poble, cal dir-ho tot) per Destil·leries la Vallesana. Tasteu-la !
  8. Icona del comentari de: Anna a desembre 25, 2021 | 18:46
    Anna desembre 25, 2021 | 18:46
    La Ginebra de Cap d'Ona , feta a Catalunya Nord de la millor cervesa del món !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa