El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’estat del volcà de La Palma, en xifres
  • CA

Les xifres que envolten l’erupció del volcà de La Palma són impactants. Degut a la poca previsibilitat que té un fenomen natural d’aquestes característiques, costa de saber què passarà amb la lava en les properes hores. De moment se sap que la lava descendeix per la illa a una velocitat molt més lenta que abans. Si fa uns dies havia arribat a anar a uns 700 metres per hora, ara mateix baixa en direcció al mar a uns quatre metres per hora.

És aquesta lentitud la que ara mateix genera el dubte sobre si la lava acabarà arribant al mar o no. Fa uns dies es donava per fet, però ara els experts assenyalen que és possible que això no s’acabi produint. Els experts assenyalaven que si la lava acabava arribant al mar, es podrien presenciar les imatges més impactants del fenomen natural, perquè es podrien produir explosions degut a la diferència de temperatura (d’uns 1000 ºC) i es podria generar una columna de fum tòxic.

De moment, l’erupció del volcà ha obligat a evacuar unes 6.000 persones. Es calcula que aquest mar de foc s’ha empassat també més de 300 edificis. Les imatges de cases ensorrant-se per culpa d’aquest fenomen són realment espectaculars. Una de les grans víctimes ha estat també el terreny agrícola: es calcula que la lava cobrirà 630 hectàrees de superfície agrícola, de les quals 400 estan en ús. 300 hectàrees d’aquestes 400 estan dedicades als plataners, i hi ha 60 hectàrees de vinyes i 20 d’alvocaters.

Fins quan pot durar?

Ja fa dies que el volcà treu lava. Tot va començar aquest cap de setmana passat, i aquest dijous el volcà en segueix expulsant. El cas és que durarà força dies: l’Involcant calcula, a través de dades històriques conegudes per altres erupcions en aquesta illa de les Canàries, que això pot durar entre 24 i 84 dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa