El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos ofereixen els Tedax al consolat ucraïnès després de l’explosió a l’ambaixada a Madrid
  • CA

Màxima alerta a les legacions diplomàtiques d’Ucraïna a l’Estat espanyol. Les alarmes s’han disparat després de l’explosió que s’ha registrat aquest migdia a l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid, quan una carta remesa a la delegació diplomàtica ha esclatat i ha deixat ferit lleu el treballador que la manipulava. Fonts dels Mossos d’Esquadra han informat a El Món que immediatament han reforçat la vigilància al consulat ucrainés a la capital catalana i han ofert als serveis diplomàtics l’assistència dels TEDAX, l’àrea de Mossos especialitzada en artefactes explosius. Actualment, la policia catalana ja té un vehicle durant tot el dia de vigilància disposat davant l’edifici.

Ara per ara continua la investigació i la recollida d’indicis de l’explosió a l’ambaixada ucraïnesa, ubicada Ronda Abubilla número 52, al barri de la Piovera, al districte d’Hortaleza de Madrid. De fet, ha estat la mateixa ambaixada la que ha posat els fets en coneixement de la policia. Un incident que ha posat en alerta les comissaries generals d’Informació dels cossos policials espanyols, així com el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Una de les línies d’investigació no descarta que la carta-artefacte d’avui no sigui l’inici d’una cadena d’atacs a interessos ucraïnesos a Espanya arran del conflicte armat amb Rússia.

Una TEDAX en un exercici de desactivació
Una TEDAX en un exercici de desactivació

Desplegament policial i l’Audiència Nacional en marxa

Només rebre la denúncia, artificiers del TEDAX del Cos Nacional de Policia s’han dirigit a la legació diplomàtica tant per detectar altres possibles artefactes com per recollir mostres i indicis de l’atac. Els agents també incoporen membres de la policia científica. A més, la policia ha establert un perímetre de seguretat al voltant de l’edifici. Seguint els protocols en aquests casos s’ha desplegat l’habitual operatiu antiterrorista a la capital de l’Estat. El titular del Jutjat Central d’Instrucció número quatre de l’Audiència Nacional, José Luis Calama i la fiscalia antiterrorista.

Per la seva banda, els Mossos han contactat amb els serveis d’informació del CNP per tal de valorar el risc d’un altre atac a Barcelona. De fet, encara esperen que la investigació evolucioni per tenir més detalls del què ha passat i de la situació. En aquest sentit, recorden que una de les tesis que ara per ara emmarquen la investigació és que hi hagi hagut una “errada en la seguretat privada”. En tot cas, el baix nivell de l’explosió- el ferit ha anat pel seu propi peu a l’hospital- descarta un atac a gran escala. Sigui com sigui, la Prefectura dels Mossos ha reforçat la vigilància davant el consolat, actualment ja hi ha un vehicle policial 24 hores, i ha ofert el servei de Tedax per revisar l’edifici o qualsevol element sospitós que hagi arribat a la legació en les darreres hores.

Més notícies
Militars en plena acció a Ucraïna / Europa Press
La guerra a Ucraïna accelera el rearmament de la Unió Europea
Notícia: La guerra a Ucraïna accelera el rearmament de la Unió Europea
Comparteix
Borrell aposta per coordinar la modernització dels arsenals i evitar una cursa armamentística
Imatge d'arxiu del 17 d'octubre de 2022. Els bobers treballen a prop d'un edifici de Kíiv després d'un atac rus amb drons | Europa Press
Nova onada d’atacs russos contra diversos punts d’Ucraïna
Notícia: Nova onada d’atacs russos contra diversos punts d’Ucraïna
Comparteix
Els bombardejos han provocat talls de subministrament elèctric a algunes ciutats
L'alt representant de la UE, Josep Borrell, i el primer ministre d'Ucraïna, Denys Shmyhal, en una roda de premsa després d'una reunió pel Consell d'Associació | ACN (Consell de la Unió Europea)
La UE aprova la formació de 15.000 soldats nous per a Ucraïna
Notícia: La UE aprova la formació de 15.000 soldats nous per a Ucraïna
Comparteix
Des de l'OTAN avisen que ha de ser Ucraïna qui marqui els "termes acceptables" per iniciar una negociació amb Rússia
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski | Europa Press
Els EUA demanen a Ucraïna que s’obri a negociar amb Rússia
Notícia: Els EUA demanen a Ucraïna que s’obri a negociar amb Rússia
Comparteix
Demanen un gest de Kíiv cap a tots els països d'Occident que els estan donant suport per fer front a la invasió russa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 30, 2022 | 16:16
    Gonzalo novembre 30, 2022 | 16:16
    Pues como hagan lo mismo que en Alcanar....pobre consulado!
  2. Icona del comentari de: Qui us paga i per fer què? a desembre 01, 2022 | 00:10
    Qui us paga i per fer què? desembre 01, 2022 | 00:10
    Els Mossis no haurien de donar suport al estado que ens assassina. Haurien d'estar investigant el terrorisme d'estado a Catalunya, haurien de persseguir als feixistes que el estado protegeix a Catalunya, haurien d'estar reunint proves de l'espionatge del CNI del estado als catalans. Qui us paga i per fer què?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa