El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les morts en accidents de trànsit disminueixen en un 16,6% respecte el 2019
  • CA

Un total de 131 persones han perdut la vida en 119 accidents de trànsit en la xarxa viària interurbana de Catalunya fins al 31 d’octubre de 2022, una xifra que representa un 16,6% menys de víctimes mortals registrades fins a la mateixa data en 2019, amb 157 morts en 144 sinistres mortals.

Concretament, durant octubre de 2022 han mort vuit persones en les carreteres catalanes, 13 menys que durant el mateix mes en 2019, ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT) en un comunicat aquest dimarts. Els mesos de setembre i octubre de 2022 han estat els menys mortífers de l’any en les carreteres catalanes després del mes de març, quan es van registrar set persones mortes en accidents.

El 79% de les 131 víctimes mortals registrades aquest 2022 són homes (104) i el 21% són dones (27): dels 104 homes que han mort, 88 eren conductors, tres passatgers i 12 vianants; de les 27 dones, 13 eren conductores, 10 passatgeres i quatre vianants.

Un accident entre dos cotxes i una moto provoca cues de 16 quilòmetres a l'AP-7 al seu pas per Mollet del Vallès | Trànsit
Un accident entre dos cotxes i una moto provoca cues de 16 quilòmetres a l’AP-7 al seu pas per Mollet del Vallès | Trànsit

Un 45,5% més de vianants morts respecte el 2019

Quant als col·lectius vulnerables, 36 dels 131 morts aquest 2022 en carreteres catalanes eren motoristes, menys que al 2019 i al 2021, amb 41 i 42 motoristes morts, respectivament. Quant als vianants, aquest 2022 han mort un total de 16, una xifra un 45,5% major a la de 2019, quan va haver-hi 11.

Els perfils més fràgils en la mobilitat en carretera sumen 59 víctimes mortals, un 45% del total: a més dels 36 motoristes i els 16 vianants, també han mort sis ciclistes i un usuari d’un vehicle de mobilitat personal (VMP). El SCT ha recordat que els vehicles de mobilitat personal tenen prohibida la circulació per la xarxa viària interurbana catalana.

Augmenten els xocs frontals

Dels 119 sinistres mortals, un total de 87 han estat col·lisions amb més d’un vehicle implicat i 32 en solitari; les col·lisions que han provocat més morts aquest 2022 són els xocs frontals, amb un total de 38, que representen un 29% dels sinistres mortals enguany.

D’altra banda, 73 de les víctimes mortals s’han registrat en dies laborables (55,7%) i les 58 restants en caps de setmana o festius (44,3%), “un clar canvi de tendència” respecte als últims mesos, quan els accidents mortals en mobilitat d’oci sumaven més víctimes mortals.

L’AP-7 encapçala el rànking amb més morts

Per carreteres, l’AP-7 continua encapçalant el rànquing de les vies amb més víctimes mortals aquest 2022, amb un total de 23 persones (17,5%), “arran de l’augment de la mobilitat que ha registrat” aquesta via, que en 2021 i en 2019 va registrar 10 i 14 morts, respectivament.

La segona via que registra més víctimes mortals enguany és l’A-2, amb sis morts, seguida per la N-II i la C-63, amb cinc morts cadascuna.

Disminueixen les morts a les comarques de Lleida

Per demarcacions, 52 de les morts s’han produït en les comarques barcelonines; 35 en les de Tarragona; 31 en les de Girona i 13 en les de Lleida. En el cas de les comarques barcelonines, la comarca amb més morts registrades és el Baix Llobregat, amb 12; seguida pel Vallès Oriental, amb nou i del Valls Occidental, amb vuit.

Les comarques tarragonines amb més morts en carreteres són el Baix Ebre i el Tarragonès, amb deu i vuit, respectivament; i en el cas de les gironines són l’Alt Empordà, amb onze morts, seguida per la Selva i el Gironès, amb sis cadascuna.

Totes registren increments de mortalitat en carreteres excepte a les comarques lleidatanes, que aquest 2022 consoliden un descens “important” de la sinistralitat tant respecte al 2021 com al 2019, amb 24 i 27 morts, respectivament. En aquest cas, les comarques amb més víctimes mortals per accident són el Segrià, amb sis, seguida per l’Alt Urgell i la Noguera, amb dues cadascuna.

Més notícies
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras | ACN
Un diari alemany avisa l’independentisme: La divisió dificulta el seu objectiu
Notícia: Un diari alemany avisa l’independentisme: La divisió dificulta el seu objectiu
Comparteix
'Die Welt' posa la seva mirada en el procés d'independència de Catalunya i es fixa en l'exili
Jordi Sànchez i Carles Puigdemont a Argelers / Mireia Comas
Les xarxes esclaten després que el govern espanyol titlli Puigdemont de fugat
Notícia: Les xarxes esclaten després que el govern espanyol titlli Puigdemont de fugat
Comparteix
Personalitats de l'independentisme clamen contra l'executiu espanyol
Un cotxe patrulla dels Mossos, en una imatge d'arxiu / CME
Maten un jove a la zona d’oci nocturn de Salou després d’una baralla
Notícia: Maten un jove a la zona d’oci nocturn de Salou després d’una baralla
Comparteix
Un altre jove n'ha resultat ferit superficialment
La fiscalia ha arxivat la causa per les comissions de l'AVE a la Meca / Renfe
Desallotgen 40 escocesos beguts d’un AVE per haver provocat un gran retard
Notícia: Desallotgen 40 escocesos beguts d’un AVE per haver provocat un gran retard
Comparteix
Els aficionats del Celtic que es dirigien a Madrid han insultat els passatgers i el personal de Renfe abans que la policia hagi hagut d'intervenir i els hagi fet fora

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa