La coca de Sant Joan és la protagonista indiscutible de la revetlla, però per poder triomfar amb aquestes postres n’has d’haver comprat una de qualitat. Com es poden distingir? El propietari de Xocosave, una pastisseria de Riudoms amb gairebé 150 anys d’història, en dona algunes claus, tot i que adverteix que pot resultar complicat.
Adan Molons considera complicat poder distingir les coques artesanals i de bona qualitat de la resta perquè molts forns anuncien que són coques fetes a mà però realment els seus ingredients són totalment artificials i en pols. Per distingir si un brioix està fet amb ingredients naturals és important fixar-se en el temps que dura en bon estat. “Un brioix no artificial pot durar com a molt 24 hores”, avisa abans de carregar contra les coques que duren molts dies, que són de mala qualitat. El que és més fàcil de distingir ràpidament, assegura, és la crema: quan és molt groga és artificial.

Altres coques són més barates i de pitjor qualitat perquè utilitzen margarina o altres greixos derivats enlloc de mantega, un element clau per fer una bona coca. “Acostumen la gent a que tot ha de ser tou, quan en realitat així només els venen aire”, lamenta aquest pastisser, que al seu web, que es pot consultar aquí, té tota una selecció de coques.
El truc per fer una bona coca a casa
El truc de la seva coca és la massa mare feta amb llevat, la taronja confitada, la ratlladura de taronja i una fermentació lenta perquè pugi a poc a poc. L’altre truc és utilitzar suc de taronja per a la part on tradicionalment es posa aigua, perquè la fa estar més tendra i li confereix aroma i gust a taronja.
