El Departament de Salut està decidit a eliminar o almenys reduir el menjar porqueria de cafeteries, màquines expenedores i menjadors dels hospitals i centres sanitaris de tota Catalunya. En un comunicat aquest dijous, la conselleria de Manel Balcells ha anunciat que regularà els aliments i begudes que es venen en aquests establiments i instal·larà fonts per promoure el consum d’aigua a partir del 20 de febrer, quan entrarà en vigor la instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut). S’haurà de complir amb el que diu aquest document en un termini màxim de sis mesos i en el cas de contractes vigents durant un temps superior a sis mesos, caldrà donar compliment al que estableix la instrucció en el moment en què finalitzi el contracte.
Aquesta instrucció serà la que marqui els criteris alimentaris i nutricionals en els aliments i begudes envasats que es venen en aquests centres. Es prioritzarà la venda de productes amb poca quantitat de sucres afegits i sal i els que tenen quantitats elevades de fibra i millor perfil lipídic. D’aquesta manera es busca garantir que hi hagi oferta d’aliments i begudes saludables en aquests establiments oberts a acompanyants de persones ingressades i professionals sanitaris. D’aquesta manera, es donarà prioritzat amb com a mínim el 75% de la oferta als següents productes:
- La fruita fresca.
- Les hortalisses fresques (bastonets de pastanaga, d’api, etc.).
- La fruita fresca envasada.
- La fruita seca de totes les varietats, crua o torrada (nous, ametlles, avellanes, cacauets, barreges, etc.).
- La fruita dessecada (orellanes, panses, figues, etc.).
- Les coquetes (tortitas) d’arròs o blat de moro.
- Els bastonets de pa (preferentment integral), pa amb llavors, etc.
- Els entrepans (preferentment amb pa integral i amb oli d’oliva verge).
- Els sandvitxos (preferentment integrals i amb oli d’oliva verge).
- La llet (sencera, semidesnatada o desnatada) o elaboracions que compleixin els criteris nutricionals.
- Els iogurts, iogurts líquids i altres lactis fermentats.
- Els sucs de tomàquet, pastanaga i altres hortalisses.
- Brous o purés d’hortalisses.
- Els sucs de fruites 100%.
A banda, Salut instal·larà fonts per garantir el subministrament d’aigua potable als hospitals amb les condicions higièniques adequades i evitant els envasos de plàstic sense que sigui necessari recórrer a les màquines i pagar-la. En paral·lel, es prioritzaran les següents begudes i actuacions:
- En les begudes calentes (te, cafè, infusions, amb o sense llet) sempre s’haurà de poder regular el contingut de sucre, fins a un màxim de 7,5 g/100 ml.
- Begudes “refrescants” sense sucres afegits.
Major visibilitat per als aliments saludables
L’acció de Salut també aposta perquè els aliments saludables tinguin una major visibilitat als aparadors i les màquines expenedores, on hauran d’ocupar els files a l’alçada de la vista. També s’haurà d’evitar la presència d’aliments no saludables al costat de les caixes o a llocs de pas obligat. A més, en l’oferta de les màquines expenedores, menjadors i cafeteries s’hauran d’incloure sempre opcions d’aliments aptes per a cel·líacs, que hauran d’estar degudament identificats. També s’haurà d’eliminar la publicitat de les màquines expenedores i incloure missatges que promoguin una alimentació saludable. Als centres d’atenció primària Salut reitera que “no és necessari ni recomanable” que hi hagi màquines expenedores.