La restauració ha tornat a ser un dels blancs de les restriccions del Govern. Les mesures per intentar aturar l’expansió de la variant Òmicron han tornat a assenyalar l’oci nocturn i la restauració durant les festes de Nadal i Cap d’Any. Uns, obligats a tancar; els altres, amb aforaments del 50% i la prohibició d’acollir grans grups, que han quedat limitats a deu. I tot això en un dels millors mesos de l’any per a la restauració, que durant aquestes dates és quan fan l’agost. Davant el que consideren “un atac”, diverses patronals d’oci nocturn i hostaleria havien presentat un recurs amb l’esperança de salvar, almenys, el Cap d’Any, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el va rebutjar dijous. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, és el que s’endú les crítiques més dures del sector.

Així ho explica Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), que considera que les restriccions del Govern “són de tot menys lògiques”. Acusa l’executiu encapçalat per Pere Aragonès d’”improvisar contínuament” i considera que ha estat la seva “desídia” la que ha portat a noves restriccions, perquè a Europa “feia temps que es veia què estava passant”. “Sentim resignació i depressió, i per això vam decidir presentar el recurs en defensa dels interessos del nostre sector. Això no pot seguir així”, es queixava Brasé unes hores abans de conèixer el veredicte del TSJC.
Brasé és especialment dur amb Argimon, a qui acusa de “fer-se fonedís”. “Ja teníem pèrdues abans de les restriccions per les constants declaracions d’Argimon, però és que a més és impossible parlar amb ell”, lamenta Brasé, que considera que Salut envia a les reunions “l’últim de la fila, just perquè no puguem dir que no responen”. En canvi, agraeix al conseller de Treball, Roger Torrent, les “converses constants” que manté amb el sector i assenyala que “és l’únic que es trenca la cara per nosaltres”. La resta, considera, pren mesures “sense conèixer el sector”.
Manca d’ajuts
“Podem enviar satèl·lits a l’espai, però cada cop que cal fer una cosa important els peta el sistema”, diu en to irònic en ser preguntat pels problemes dels restauradors per accedir a ajuts. “Estem parlant de cancel·lacions del 90%, de perdre tots els grups grans, i aquí estem, palmant i sense ajuts”, es queixa abans de posar d’exemple el cas d’un restaurant que li ha trucat recentment per explicar-li la pèrdua d’un grup de 40 persones.
La matèria primera i la llum, que han pujat molt de preu durant aquest any, han agreujat encara més la crisi dels restauradors. “No sé què més els cal per dir-nos si hi haurà ajuts per a nosaltres”, reclama. Molts restaurants, explica, han decidit fer vacances davant l’allau de cancel·lacions que han patit “des que Argimon va començar a fer declaracions en contra dels dinars d’empresa”. Altres, s’estan plantejant tancar definitivament en vista que al febrer han de tornar a pagar tots els impostos i no han pogut treballar com necessitaven aquest desembre.

Tancar per Nadal perquè “no compensa treballar”
Un d’aquests restaurants que ha decidit fer vacances durant el Nadal és el Topik, situat al carrer València amb Enric Granados, a Barcelona. El propietari del restaurant assenyala que les cancel·lacions arran l’augment de casos i l’anunci de restriccions l’han portat a abaixar la persiana durant les festes perquè “no compensa” obrir. “El que havien de fer era reforçar l’atenció primària i accelerar l’administració de terceres dosis, i no reduir aforaments als restaurants”, es queixa.
A banda, apunta que ha hagut de posar capital propi perquè les ajudes que anuncien quan expliquen les noves restriccions “són mentida”. “Ens anàvem recuperant i ara tornen a fer-nos això en ple Nadal, quan fa temps que se sabia que hi hauria una altra onada”, diu enfadat. A més, assenyala que “ni a l’autobús ni al metro imposen cap mena d’aforament” mentre que el limiten “a establiments plens de mesures de seguretat”. Per tot això, considera que les mesures del Govern són “insignificants i incoherents” i acusa l’executiu català de prendre-les “sense pensar”. “És tot surrealista”, conclou.
Falta de previsió i de suport
Oriol Agulló, portaveu de l’Eix Sagrada Família –que agrupa una trentena de restaurants i bars– lamenta la “falta de previsió i de suport” del Govern, que amb les seves restriccions ha tornat a perjudicar un sector molt afectat durant tota la pandèmia. “S’ha fet just quan ja estava preparada la campanya de Nadal i quan ja havien sortit de l’ERTO”, assenyala per contextualitzar el “patiment” dels agremiats.
“No hi ha hagut ajudes econòmiques i ara s’enfronten a perdre tota la mercaderia que havien comprat per les festes”, lamenta Agulló, que es mostra d’acord amb les directives mèdiques que segueix el Govern però assenyala que “s’han de fer càrrec de les pèrdues econòmiques que suposa”.
“Els restaurants ja han hagut de reinventar-se potenciant el delivery i el take-away, no poden ser sempre els que reben”, reclama després d’assenyalar que els ajuts que han rebut des del començament de la pandèmia no han cobert la pèrdua d’ingressos. “Paguen lloguers sencers quan només tenen permès treballar amb la meitat de les taules i molts d’ells en tota la pandèmia només han rebut 1.500 euros”, afegeix Agulló, que reclama “responsabilitat” al Govern.