Argimon reitera que necessita els fons Covid perquè li surtin els números

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reiterat aquest divendres a la Comissió de Salut al Parlament de Catalunya que el Govern necessita els fons Covid extraordinaris de l’Estat perquè li surtin els números pel 2022. Argimon ha explicat que el pressupost serà d’11.244 milions, 1.400 milions més que el 2020. “És necessari complementar amb els fons extraordinaris dels pressupostos generals de l’Estat”, ha insistit el conseller. Argimon ha denunciat l’infrafinançament dels territoris de l’estat i ha recordat que la pandèmia continuarà el 2022 perquè “seguirem fent proves per veure si les persones tenen covid o grip”, per exemple. En aquest sentit, ha manifestat que Catalunya gasta 30 milions al mes en aquest concepte. “Els fons covid són necessaris i creiem que arribaran”, ha subratllat.

Argimon, que ha advertit dels efectes conjunturals sobre el sistema sanitari, ha defensat que el Govern “ha fet un esforç per prioritzar la salut” en els comptes, amb 1.400 milions més i que això representa 1.461 euros per persona. La previsió de despesa servirà, segons Argimon, per “mantenir i consolidar contractes”, tant de la xarxa de l’ICS com del Siscat (centres concertats). “Tothom que està contractat continua”, ha emfasitzat el conseller. A banda, Argimon també ha comentat que hi ha una previsió de mes de 500 milions en inversió fins el 2023, dels quals el 2022 se’n gastaran 219.

Pel que fa la primària, Argimon ha dit que veu incrementat el pressupost en un 21% respecte l’any anterior i que es destinarà sobretot en la “consolidació de persones”. L’atenció hospitalària d’aguts puja un 12,4%, que es dirigeix a consolidació de les unitats de cures intensives i els edificis que els alberguen. “La pandèmia ha provocat canvis estructurals profunds que han de continuar”, ha reblat Argimon.

El conseller ha parlat també dels 48 milions en salut mental que preveu el pressupost per als diversos projectes contemplats en aquest àmbit, però també s’ha referit al creixement d’un 74% del pressupost en Salut Pública. Creix el pressupost per les persones que fan el rastreig i altres perfils de prevenció i promoció de la salut, a banda de noves vacunes que s’oferiran públicament. Argimon ha dit que els nous recursos es destinaran a recuperar un endarreriment diagnòstic provocat per la pandèmia. “Ja ho estem fent i ho hem d’intensificar”.

La majoria de grups parlamentaris, menys JxCAT i ERC, han criticat els pressupostos que han titllat de “continuistes”. La CUP, de qui el Govern busca la complicitat per aprovar els comptes, ha carregat contra els números d’Argimon. El PSC, la CUP i Cs han incidit en el fet que els fons extraordinaris es volen fer servir per a despesa ordinària. Argimon s’ha defensat d’aquesta crítica dient que en realitat també es volen destinar a cobrir un infrafinançament estructural.

Comentaris

    Català Novembre 13, 2021 | 07:25
    Tranquil, Sr. Argimont. La CUP ja se n'encarregarà d'evitar que Catalunya cobri aquests diners; els diners son capitaL I ells son anticapitalistes.
    ferreret Novembre 13, 2021 | 13:48
    No fora millor : "Argimon reitera que necessita els fons Covid per a que li surtin els números" manera de no matar tan depresa el català ?

Nou comentari