El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els metges de família exigeixen l’autojustificació de baixa laboral
  • CA

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) ha demanat la immediata implementació de la declaració autoresponsable en les baixes laborals per Covid-19 davant l’impacte de la sisena onada de la pandèmia. En un comunicat aquest divendres, Camfic ha recordat que la saturació de la sanitat cada vegada és més elevada i per aquest motiu és bon moment per posar en marxa una manera d’aconseguir donar baixes sense necessitat de contactar amb Salut. En concret, ha demanat que es pugui descarregar l’autojustificació per via telemàtica, de la mateixa manera que es va fer amb els desplaçaments durant el confinament, amb la possibilitat d’incorporar-se al treball transcorreguts els set dies d’aïllament “sense més tràmits”.

Segons la Camfic, aquesta sisena ona està provocant una afluència històrica en el nombre de visites ateses per l’atenció primària, la qual cosa compromet “la qualitat de l’atenció i la seguretat del pacient”. En aquest sentit, els metges han assegurat que és molt complicat donar diagnòstics complets, cosa que pot ser perillosa perquè tal com han definit “pot provocar un infradiagnòstic de patologies d’alt impacte en la morbiditat i la mortalitat”.

Tot i que la situació ha millorat des que va començar l’allau de baixes, Camfic ha remarcat que cal prendre mesures més dràstiques, ja que “els processos de burocratització continuen sent un llast importantíssim en el dia a dia del metge de família, un desaprofitament de recursos públics i una pèrdua de valor de l’acte”, ha argumentat. A més, ha sostingut que aquest model s’està aplicant actualment a l’hora de registrar els tests d’antígens i considerar veraç la informació telefònica rebuda, la qual cosa minimitza els desplaçaments dels contagiats. En l’actualitat, les baixes ja es poden tramitar de manera telemàtica i sense necessitat de passar pel Centre d’Atenció Primària (CAP). A més, també s’ha aprovat la baixa automàtica un cop passats els set dies de confinament obligatori si la persona infectada no comunica el contrari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa