El sistema sanitari públic se sustenta en el “semiesclavatge”, denuncia Metges de Catalunya

El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha denunciat aquest dijous que els facultatius que treballen el sistema sanitari públic se sustenta en les condicions de “semiesclavatge”, tot i que admet que també aquesta situació ho fa possible el voluntarisme dels professionals, el xantatge que posa en qüestió la vocació o la por a represàlies. Així ho ha manifestat el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, en una roda de premsa on s’han presentat els resultats d’una enquesta feta entre afiliats que posa en evidència que el 70% dels professionals està afectat per algun dels símptomes del síndrome de ‘burnout’. Un 33% dels professionals enquestats estan afectats pels tres factors que determinen la situació d’estar cremat: cansament emocional, despersonalització i manca de realització. Aquest estudi seria el que s’ha fet amb una mostra més gran fins ara a Catalunya.

Lleonart ha denunciat que la Generalitat ha institucionalitzat “el fet que els metges faci un nombre d’hores de guàrdia i d’atencions fora de l’horari molt important”. Segons ha dit hi ha professionals que poden arribar a fer fins a 100 hores setmanals. A nivell de l’Institut Català de la Salut (ICS), Lleonart assegura que la jornada laboral és de 1.642 hores anuals, a les quals s’hi poden afegir 499 de complementàries. La legislació europea marca un topall de 2.187 horas màximes i 48 hores a la setmana. Metges de Catalunya afirma que actualment hi ha facultatius que estan fent entre 3.000 i 3.500 hores l’any. El sindicat troba que hi ha una infracció de la normativa europea, però considera que seria difícil inciar un procés legal contra la Generalitat per aquest aspecte.

Per mirar d’aturar aquesta situació, Metges de Catalunya ha anunciat que iniciarà una campanya per ajudar els metges a plantar-se formalment negant-se a treballar més hores de les que figuren en els contractes. Lleonart ha dit que es pretén així “treure de l’equació la institucionalització de l’excés de jornada”. Els professionals que accedeixin a participar en la campanya rebran eines per informar a les direccions que “no estan disposats a fer ni un minut més d’allò que tenen contractat”. Lleonart ha assegurat que “aquesta gent ha de poder dir prou sense cap mena de por”. El sindicat justifica la mesura per preservar la salut dels professionals i la de la població. El secretari general de Metges de Catalunya ha acusat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, d’haver dit que “no falten metges” perquè “compta”, opina el sindicalista, “amb una població mèdica que fa doble jornada, tapem forats posant malalts als professionals”.

Pel que fa a l’enquesta sobre el ‘burnout’, les conclusions indiquen que afecta sobretot les metgesses, especialment entre els 31 i 50 anys, que treballen en l’atenció primària. L’àmbit on més professionals cremats hi ha és a l’ICS, que concentra el 80% dels CaP del territori i pateix la saturació de les consultes i la sobrecàrrega d’agendes mèdiques. L’elevada incidència de la síndrome d’esgotament professional entre els facultatius es deu principalment a sobrecàrrega laboral inabastable i sostinguda, jornades de treball prolongades, manca d’autonomia i control de la pròpia agenda assistencial, condicions laborals poc satisfactòries, entre d’altres factors. Lleonart ha advertit que com a sindicat es reserva el dret a recórrer a una vaga quan es consideri oportú, sigui d’aquí a tres o sis mesos.

Comentaris

    Metges o gansos del icetaz? Octubre 28, 2021 | 21:35
    Quins gansos aquest sindicat del Iceta y sus payasos del PSC.GAL. Treballar com tothom, putos funcionaris gansos com el iceta de españa.una

Nou comentari