L’ONU acusa Espanya d’una “violació del dret a l’habitatge” d’una família

El Consell Econòmic i Social insta l'Estat a compensar econòmicament els afectats, residents a Madrid

Gairebé tres anys després, han hagut de ser les Nacions Unides les que els ha donat la raó. El 12 de maig de 2018 una família amb quatre menors va acudir al Consell Econòmic i Social de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per denunciar el seu cas. Feia menys d’un mes, l’11 d’abril del mateix any, havien estat desnonats els pares –amb la dona embarassada– i els quatre fills, tots ells menors d’edat i dos d’ells discapacitats. El 18 de febrer d’enguany una resolució del consell ha acusat Espanya d’una “violació del dret a l’habitatge”, segons consta a la documentació consultada per EL MÓN.

La resolució ha estat redactada per un òrgan de l’ONU integrat per 54 membres escollits per l’assemblea general. Té capacitat per “fer o iniciar estudis i informes pel que fa a assumptes internacionals de caràcter econòmic, social, cultural, educatiu i sanitari, i altres assumptes connexos”. En aquest cas, la família al·legava que Espanya havia vulnerat el punt 1 de l’article 11 del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals. Aquest punt reconeix el “el dret de tota persona a un nivell de vida adequat per a si i la seva família, fins i tot alimentació, vestit i habitatge adequats”.

El comitè de drets econòmics, socials i culturals ha considerat que “el desallotjament dels autors i dels fills sense un examen de proporcionalitat per part de les autoritats va constituir una violació del seu dret a l’habitatge adequat”. També conclou que “les alternatives temporals assignades i el procès al qual els autors van ser sotmesos constitueixen, en si mateixes, una violació del seu dret a l’habitatge adequat”.

Resolució del comitè de drets econòmics, socials i culturals / El Món

El consell, amb tot, només pot emetre recomanacions però no sancions. En aquest sentit, recomana a l’Estat que doni a la família una “reparació efectiva” en cas que la família no visqui en un habitatge digne. Seguidament, insta Espanya a atorgar “una compensació econòmica per les violacions patides” que, segons fonts properes al cas, podria ser d’uns 50.000 euros. El comitè dona sis mesos de marge a l’Estat per esmenar els errors i per aplicar les recomanacions.

El cas

Hakima El Goumari i Ahmed Tidli són residents a l’estat des de fa gairebé 30 anys. L’1 de gener de 2015 van llogar un pis a Madrid, pel qual pagaven 480 euros mensuals. L’home va perdre la feina el 2016 i la família va passar a sobreviure amb els 735,90 euros que rebia ell en concepte de renda mínima d’inserció. La situació els va obligar a deixar de pagar el lloguer. És aquí on comença el patiment de la família que ha arribat fins a l’ONU.

El 26 de juliol de 2017 la família va rebre una notificació segons la qual havien estat demandats perquè abandonessin el pis. Mesos més tard, el jutge els obligava a marxar de l’immoble per impagament. Finalment, i després de dos intents d’execució, el desnonament es va portar a terme l’11 d’abril de 2018.

Inicialment la família va ser reubicada pels serveis socials en un hostal i més tard en un alberg. En tots dos casos, segons el testimoni de la família, es trobaven en “males condicions”. Van denunciar a l’ONU que, tot i que dos fills tenen discapacitats i que la dona estava embarassada, van ser sotmesos a un “periple de situacions diferents en diversos albergs i hostals, cap dels quals poden ser considerats allotjaments adequats”. La dona va perdre el fill que esperava.

A mode d’exemple, la família relatava que “l’alberg es trobava en males condicions, amb paneroles i xinxes, i matalassos en mal estat”. A més, “només comptava amb cinc banys per a quaranta persones, a totes les habitacions havien diverses famílies” juntes i que no tenien “intimitat”. Finalment, ressaltava que estava ubicat a tocar d’un centre per a toxicòmans, així que els menors podien veure a persones consumint drogues.

L’Estat va defensar la seva actuació i l’ajuda que va oferir a la família. Els arguments incidien en el fet que els serveis socials han fet seguiment de la família durant anys i que han fet esforços per buscar “alternatives habitacionals”. A més, justificava que la família ja disposa d’un habitatge en règim de lloguer actualment i que, per tant, el cas s’havia d’arxivar.

Sobre l’habitatge actual de la família, la denúncia indicava que el tenen a la Cañada Real per 300 euros mensuals. La Cañada Real és un “assentament irregular” i és el “centre del trànsit del comerç” de drogues a Madrid. L’apartament on viuen, segons consta a la denúncia, disposa d’una habitació i d’un menjador, on han de viure els vuit membres de la família -els pares han tingut bessons-. La falta d’espai fa que els nadons hagin de dormir al cotxet.

Comentaris

  El TEDH condena a Bélgica por no conceder Extradiciones 13/03/2021 2:31 pm
  El TEDH condena a Bélgica por no conceder, por ejemplo, la Extradición de la Etarra que asesinó a Ramón Romeo. “Casualmente” esa Etarra que estuvo muchos años en Bélgica fue defendida por los mismos abogados que defienden a Puigdemont. Como son especialistas en n parar extradiciones, es posible que lo consigan, pero como con la Etarra asesina de Ramón Romeo, lo harán de forma “Tecnica”, no por que no fuera culpable ( al igual que Puigdemont ). El TEDH condenó a Bélgica por no conceder esa Extradición. ( pobres xenófobos catalanes, si no lo creéis buscar en Google, TEDH Ramón Romeo Bélgica, veréis que sorpresa que no os contarán nunca en TV3 )
  Clara 10/03/2021 10:24 pm
  Quina vergonya. de país això d,escanya . El fes-me riure d,Europa
  El TEDH condena a Bélgica por no conceder la Extradición 10/03/2021 9:05 pm
  Buscar en Google Asesina Ramon Romeo Bélgica TEDH. Veréis como el TEDH condenó a Bélgica por no conceder la extradición de la Etarra que “supuestamente” mató a Ramón Romeo.
  Josep 10/03/2021 9:04 pm
  ser català és difícil però ser español es una merda
  Realitat 10/03/2021 8:46 pm
  Que s'entornin al Marroc a veure si alli els hi donen els 750 euros o un pis, i si no per que no denuncien al Marroc a la Onu? Per aquest article podrien denunciar a tots els paisos del mon
  jg 10/03/2021 8:02 pm
  si es que españa es malisima....todo elmundo lo sabe
  Anécdota insignificante 10/03/2021 7:50 pm
  Ni siquiera es una noticia, indepes. Sólo se menciona aquí para crear mal rollo contra España.
  Manel 10/03/2021 7:48 pm
  Felicitats a l´Ahmed per aconsseguir cobrar 750 euros al mes, la majoria de catalans aturats no cobren un centim.
  Nene 10/03/2021 7:36 pm
  Expaña acusada, que raro no?
  GAVANENC 10/03/2021 6:04 pm
  Una altra hostia en tot els morros....Van col.leccionant per totes bandes...En poc temps els ñols ja no seran democracia plena, sera plena de porqueria
   Gonzalo 10/03/2021 7:23 pm
   Para ostias, gavanense, las que os dieron el 1 de octubre. Y nada de ostias virtuales... Ostias como panes!!!!!!
    GAVANENC 10/03/2021 9:23 pm
    No voy a responder a tu media neurona.....
  Vicenç Ramoneda 10/03/2021 5:34 pm
  Crítiques a Bèlgica: "Si això dels catalans passés a Rússia, la UE s'indignaria". Les crítiques a Alemanya per la implicació del Parlament Europeu en el suplicatori contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí s'han estès ara a Bèlgica. El principal diari econòmic belga en neerlandès, De Tijd, publica un article d'un dels seus periodistes de referència, Jean Vanempten, que assenyala que, després del que ha passat, el conflicte català ja "no és una qüestió espanyola, sinó una qüestió dels estàndards democràtics a Europa i a Espanya". I ha sentenciat que si passés a Rússia, "Europa s'indignaria". "No cal ser partidari de l'independentisme per defensar la immunitat dels tres diputats catalans. Si són extradits a Espanya, seran detinguts de forma immediata i se'ls retiraran els drets polítics. Qualsevol judici al qual siguin sotmesos tindrà una motivació política. Encara que només sigui perquè el tribunal que els jutjarà està ple de jutges que han estat designats políticament pels principals partits espanyols", assenyala.
   Credibilidad cero 10/03/2021 8:09 pm
   El repelente niño Vicente sólo sabe dar por saco. Y hasta eso lo hace mal.
  joanka 10/03/2021 5:28 pm
  lo més habitual és que espanya passi de tot. Sempre ha estat un pais consentir i mimat i ja s'ha acostumat a no fer cas de res que vingui d'afora.
  Observador 10/03/2021 5:01 pm
  El govern espanyol es passarà la denúncia per l'arc triomfal i es quedarà tan ample.
  Un 10/03/2021 4:54 pm
  Ni s'entera que KOSOVO es un país independent

Nou comentari