El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Carta a Metsola per demanar que aturi l'”atac” d’una eurodiputada al català

La Plataforma per la Llengua ha demanat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i a la defensora del poble europeu, Emily O’Reilly, que aturi l’intent de l’eurodiputada Dolors Montserrat d'”atacar els catalanoparlants” des de la seva posició de presidenta de la comissió de peticions (PETI) de la institució europea. En una missiva enviada a Metsola i una petició de queixa a O’Reilly, el president de l’ONG del català, Òscar Escuder, els ha demanat que intervinguin per frenar l’ús partidista que fa Montserrat de la comissió. Aquest mateix dimarts, de fet, es celebrarà una audiència pública sobre la immersió lingüística al Parlament Europeu, el que per a la Plataforma constitueix un atac als catalanoparlants per part d’aquesta eurodiputada ja que els quatre ponents que hi participaran són manifestament contraris al model d’escola en català.

Montserrat ha repescat una petició del 2017 de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe i l’ha utilitzat per organitzar un acte al Parlament Europeu en contra de la immersió lingüística. Els quatre ponents que hi intervindran són Teresa Freixas, Jorge Calero, Jesús Rul i Manuel Jesús Acosta, diputat de Vox al Parlament de Catalunya. En la carta que ha fet arribar a Metsola, l’entitat recorda que la Comissió Europea ja s’ha posicionat en contra de modificar el sistema d’immersió lingüística perquè és “un assumpte intern” de l’Estat i no té competències per actuar-hi. Per a Escuder la decisió de Montserrat de muntar aquest acte suposa “un mal ús dels recursos públics en benefici dels interessos partidistes de la presidenta i en contra dels valors europeus de protecció de les minories”.

Segons la Plataforma per la Llengua aquesta audiència de Montserrat “atempta contra els mateixos interessos generals del Parlament Europeu” i va “en contra dels posicionaments del relator especial de l’ONU per a les minories“, Fernand de Varennes. Segons aquest relator l’Estat espanyol no reconeix les seves minories lingüístiques i, de fet, ha demanat en diverses ocasions que es modifiqui el marc legal espanyol en considerar que és discriminatori.

L'eurodiputada del PP Dolors Montserrat | ACN
L’eurodiputada del PP Dolors Montserrat | ACN

“Demonitzar els catalanoparlants”

L’ONG del català insisteix que els ponents d’aquesta audiència pública organitzada per Montserrat discriminen també els catalanoparlants amb afirmacions com la de Jesús Rul, que va defensar recentment que “s’està forçant els espanyols a un apartheid lingüístic” i que la minoria catalanoparlant és “etnicista, supremacista i excloent”. “Totes dues afirmacions contribueixen a demonitzar els catalanoparlants i no només són falses, sinó que són malicioses, perquè acusen un grup de població, el catalanoparlant, que és una minoria a l’Estat espanyol, de segregar un grup de població majoritari a l’Estat, el dels castellanoparlants”, ha criticat l’entitat, que considera que donar veu únicament a ponents en contra de la immersió i amb aquests discursos de l’odi “només contribueix a revifar les posicions de l’espanyolisme i l’assetjament contra les minories lingüístiques d’Europa”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Per què dies tant Catalunya? a febrer 27, 2023 | 20:21
    Per què dies tant Catalunya? febrer 27, 2023 | 20:21
    Dolors com m'agradaria parlar amb gent de Sant Sadurní, és veu que n'expliquen cada una?!?!?! Per què la teva família odia tant tot el que és català. Esteu endeutats amb Madrid, no és Barcelona qui us tanca les empreses per deutes amb l'estat. Vergonyós tot,
  2. Icona del comentari de: botiflera a febrer 27, 2023 | 20:52
    botiflera febrer 27, 2023 | 20:52
    Dolores Montserrat, también llamada Dolores Almudena ja que per a ella, és més important Madrid que Catalunya i d'aquesta manera no malmet el nom de Montserrat, patrona de Catalunya.
  3. Icona del comentari de: Mala pecura a febrer 28, 2023 | 09:30
    Mala pecura febrer 28, 2023 | 09:30
    la dolores monserra no és catalana, és una hereva del franquisme de cap a peus, i com a tal farà tot el mal que pugui, contra Catalunya, la llengua catalana i als catalans. És un perill públic per la democràcia, és una molt mala persona
  4. Icona del comentari de: Josep a febrer 28, 2023 | 10:23
    Josep febrer 28, 2023 | 10:23
    Algú sap si el que fa és degut a un accident?
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 28, 2023 | 13:03
      Gonzalo febrer 28, 2023 | 13:03
      Esta señora mira a los lados cuando cruza la calle para evitar las bicicletas.
  5. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 28, 2023 | 11:51
    Gonzalo febrer 28, 2023 | 11:51
    Ya os lo dijeron desde el parlamento europeo. Tenéis que acatar la sentencia del 25%.
  6. Icona del comentari de: FRAN BCN a febrer 28, 2023 | 13:21
    FRAN BCN febrer 28, 2023 | 13:21
    Aquestes Entitats en el fons, el què volen a la llarga, és un "bilingüisme" castellà/espanyol. Que jo sàpiga, tampoc ham fet res per la promoció de la llengua i cultura catalanes. .Miau
  7. Icona del comentari de: Josep a febrer 28, 2023 | 15:09
    Josep febrer 28, 2023 | 15:09
    Al voral (cuneta en castallano)...
  8. Icona del comentari de: Pere a febrer 28, 2023 | 16:20
    Pere febrer 28, 2023 | 16:20
    Que un individu tingui tant de ressentiment i odi vers els seus, és malaltís. Aquesta mena de persones renegades, botifleres, col·labos amb els espanyols, han d'aparentar, sempre han d'exagerar i esforçar-se molt més que un xovinista espanyol d'origen. Col·labos com aquesta han de fer moltes ofrenes a Espanya, degut al seu accent fonètic i origen català han d'aparentar la seva espanyolitat adquirida. El que no saben, o fan veure que no saben, però, la història n'és ple de casos així, és que quan els espanyols ja no els necessiten (per a ells sempre seran catalans) els abandonen, els utilitzen com un kleenex. Al capdavall som un país molt estrany, cal que ens despertem d'una vegada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa