El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fiasco a Brians 2 amb una “cel·la encoixinada” de 81.000 euros per a presos hostils

Cel·les encoixinades. Aquesta és la prova pilot que ha posat en marxa el departament de Justícia, Drets i Memòria, en mans de l’exdirigent de Podem Gemma Ubasart. Una prova que ha costat a l’erari públic 80.887,39 euros i que s’ha intentat fins a tres vegades, amb un resultat més pròxim al fracàs que a un discret resultat, al Centre Penitenciari Brians II. Així ho descriu un informe signat per la mateixa consellera lliurat al Parlament el passat 23 de març a preguntes del grup parlamentari socialista.

Segons aquest document, al qual ha tingut accés El Món, es van fer tres proves, que van acabar a finals del mes de febrer. Només en dues d’aquestes proves es va evitar la contenció mecànica, i en dues no es va poder evitar que l’intern s’autolesionés. Ara el departament de Justícia prepara un informe d’avaluació sobre l’eficàcia de l’invent, atesos diferents criteris com el nombre de casos o la durada de la mesura que tenia com a objectiu evitar autolesions i no haver de fer retencions mecàniques dels presos, no lligar-los.

81.000 euros de cost del pla pilot

Aquesta prova pilot de la “cel·la encoixinada” es va dur a terme entre l’1 de juliol i el 31 d’octubre del 2022, al centre penitenciari de Brians 2. En concret, es va modificar una cel·la del “departament de sancionats” del mateix centre i s’hi van instal·lar panells encoixinats, tant a terra com a les parets, però no al sostre. La reforma també va suposar retirar la pica i la tassa del lavabo amb la previsió que si l’intern necessités fer ús dels serveis s’utilitzaria una cel·la contigua, aplicant les mesures de seguretat necessàries per al trasllat. També es va modificar el tipus i alçada de la finestra.

Així mateix, la reforma va comportar la instal·lació de càmeres de gravació d’imatge i de i so, i la cel·la es va equipar amb un projector d’imatge i so adient a les condicions de l’estança. El cost total de l’adaptació va ser de 32.589,39 euros. Per poder-la encoixinar, el preu va ser notablement superior: 48.298 euros. En total, l’import de les reformes completes va sumar 80.887,39 euros. Després de les tres proves pilot, la cel·la resta tancada a l’espera de l’informe definitiu.

Gemma Ubasart, Consellera de Justícia, Drets i Memòria. Sessió de control al Govern al Parlament 14/12/22 / Mireia Comas
Gemma Ubasart, Consellera de Justícia, Drets i Memòria. Sessió de control al Govern al Parlament 14/12/22 / Mireia Comas

Tres intents amb tres interns diferents de la presó

Atesa la documentació aportada al Parlament, aquesta “cel·la encoixinada” es va utilitzar fins a tres vegades, amb tres interns diferents que s’hi van estar de mitjana 77 minuts, amb un temps d’estada màxim d’una hora i 50 minuts. La consellera, en la seva resposta al PSC, assegura que en cap dels tres casos es va aplicar cap contenció mecànica dins la cel·la. Ara bé, s’especifica que l’intern que va estrenar la cel·la encoixinada -el 15 de juliol de 2022– ho va fer com una mesura de transició entre “el mitjà coercitiu de contenció mecànica al llit i el passi a una cel·la ordinària”. Però tot i aquesta transició per a la nova cel·la, no es va evitar la contenció mecànica al llit de la cel·la ordinària. Aquest va ser el que s’hi va estar una hora i cinquanta minuts.

La segona prova va ser el 4 d’agost arran d’una conducta autolesiva. Però de poc va servir. “L’intern”, constata l’escrit, “va continuar colpejant-se el cap contra l’intèrfon i contra el vidre de la porta”. La mesura es va allargar una hora i 30 minuts, però en aquest cas sí que es va evitar la contenció mecànica al llit. Més d’un mes després, el 20 de setembre, un tercer intern va entrar a la cel·la encoixinada, també a conseqüència de conductes autolesives. Tampoc va ser gaire eficaç la solució de l’encoixinat, ja que l’intern es va autolesionar a la mateixa cel·la traient-se una grapa de la sutura que duia i ferint-se en diferents parts del cos. S’hi va estar 31 minuts i segons el document aportat al Parlament, la mesura sí que va evitar la contenció mecànica al llit de la cel·la ordinària.

Estudi a fons sobre els motius del fracàs

La conclusió de la conselleria és que, dels tres casos, en dos es van registrar autolesions dins la cel·la i un intern va patir igualment la contenció mecànica al llit. Uns resultats que s’estalvia de qualificar en la mateixa resposta. En tot cas, argüeix que l’ús de la cel·la encoixinada es va portar a terme perquè requerien “aïllament”. Així, raona que les persones internes complien amb alguns dels casos que es preveu el seu ús. O bé posaven en perill la seva integritat física o bé mostraven una “actitud mantinguda i greu d’hostilitat i/o violència verbal envers els altres i no oferia garanties de control”. Un tercer motiu és que la persona interna hagués fet malbé de forma greu material o instal·lacions i “no garantís control i absència de repetició de la conducta”. També es preveu l’ús de la cel·la quan un intern lligat al llit evolucioni positivament i així es prengui una mesura menys restrictiva. O bé si després d’un episodi violent es veu que s’hauria pogut controlar i es podria enviar a la cel·la encoixinada.

Ara la conselleria espera un informe de Can Brians, que ha de ser “valoratiu”, n’avaluï els resultats i les propostes adients. Aquest document ha de comptar amb criteris com el nombre d’interns afectats, la durada, el nombre de casos que es pugui qualificar d’eficaç i els casos en què no ho va ser i es van haver d’aplicar mesures coercitives. L’informe també reflectirà punts forts i febles.

Més notícies
Pla obert de franges i vies perimetrals del centre penitenciari de Mas d'Enric, que està envoltat de forest. Imatge del 18 de novembre del 2020. (Horitzontal)
La conselleria de Justícia encarrega un ‘gran germà’ per a les presons
Notícia: La conselleria de Justícia encarrega un ‘gran germà’ per a les presons
Comparteix
El projecte d’intel·ligència artificial inclou reconeixement facial per evitar incidents i control de les comunicacions íntimes
Quim Forn, en un moment de la seva intervenció a la UCE/Josep Maria Montaner
Un funcionari de presons, a Forn: “Això és una paret, però demà pot ser un ‘paredón'”
Notícia: Un funcionari de presons, a Forn: “Això és una paret, però demà pot ser un ‘paredón'”
Comparteix
L'exconseller relata una dura anècdota a Soto del Real
Ubasart: “A Podemos no hi ha cap conflicte ideològic”
Notícia: Ubasart: “A Podemos no hi ha cap conflicte ideològic”
Comparteix
L'Exsecretària general del partit a Catalunya assegura que "el salt generacional, sense magnificar, pot explicar els conflictes interns"
La ministra de Drets Socials, Ione Belarra i la ministra d'Igualtat, Irene Montero / Europa Press
La justícia ha rebaixat 646 penes per la llei del ‘només sí és sí’
Notícia: La justícia ha rebaixat 646 penes per la llei del ‘només sí és sí’
Comparteix
El CGPJ calcula que s’han produït 65 excarceracions des que va entrar en vigor la llei ara fa gairebé cinc mesos

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El cost de donar una conselleria a una inútil a abril 01, 2023 | 19:22
    El cost de donar una conselleria a una inútil abril 01, 2023 | 19:22
    On compren els coixins aquesta gent que els costen gairebé 50.000€? I el projector i altaveus, 32.000€?
  2. Icona del comentari de: fat boy a abril 01, 2023 | 19:49
    fat boy abril 01, 2023 | 19:49
    Es preocupen mes perque uns criminals no s'autolesionin (cosa que per mi ja s'ho faran) que de que als jubilats els correspongui una pensio digna.
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 01, 2023 | 19:56
    Gonzalo abril 01, 2023 | 19:56
    Son pruebas para cuando vaya la trapis.
    • Icona del comentari de: Papito a abril 01, 2023 | 23:22
      Papito abril 01, 2023 | 23:22
      Tu papi esta dentro ya verda?
      • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 02, 2023 | 10:36
        Gonzalo abril 02, 2023 | 10:36
        Si. Fue a darle por culo a tu puta madre.
        • Icona del comentari de: Nanai a abril 02, 2023 | 12:11
          Nanai abril 02, 2023 | 12:11
          Mi madre esta libre, mira a ver si no era tu hermana.?
          • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 02, 2023 | 16:01
            Gonzalo abril 02, 2023 | 16:01
            Confirmado. Era tu puta madre. Salió lleno de ladillas.
  4. Icona del comentari de: Kiko a abril 01, 2023 | 21:21
    Kiko abril 01, 2023 | 21:21
    D´això als països avançats en diuen una inversió en Recerca i Desenvolupament, que evidenment és a fons perdut, aquí segurament sortira algún pallús queixantse de la inversió.
    • Icona del comentari de: Recerca't les neurones, erqui a abril 02, 2023 | 01:42
      Recerca't les neurones, erqui abril 02, 2023 | 01:42
      Aquí l'únic perdut ets tu, ximple. En els països avançats la recerca la fan investigadors en projectes competitius, i no conselleres maldestres gastant-se morterades de diner públic en coixins a 2.000€/m2 sense cap utilitat. Aquest govern només competeix amb l'espanyol quan es gasta milions en submarins enfonsats i trens que no caben en els túnels.
    • Icona del comentari de: Miren a abril 02, 2023 | 11:34
      Miren abril 02, 2023 | 11:34
      Kiko tant de bo fóssim un país avançat i poguéssim fer aquests experiments, però si fem un repàs a les mancances anem molt endarrerits. És una qüestió de prioritats i sembla que cada conselleria va al seu aire. En molts afers més aviat sembla que encara estiguem al segle XIX, tot i la façana de modernets.
  5. Icona del comentari de: Ñordopitecus a abril 01, 2023 | 23:21
    Ñordopitecus abril 01, 2023 | 23:21
    Els tres eren el Gonzalo, el doctroll i el luisito? O espera, que són la mateixa persona?????
  6. Icona del comentari de: Narcís ( què pot esperar ningú de qui esmenten com inimputables persones amb malifetes d' adult fora mida ? ) a abril 02, 2023 | 12:30
    Narcís ( què pot esperar ningú de qui esmenten com inimputables persones amb malifetes d' adult fora mida ? ) abril 02, 2023 | 12:30
    Ras i curt : per què hi eren a presó ? Sí n' és per criminalitat/ matar .. inverteixen perquè sigui ser de profit mentre l' assassinat és podreix al nínxol i sa família morts en vida ? PD : val ell més que el mort, damunt, pagant amb els impostos tractament ( ?! ) i manutenció . que sants que som !
  7. Icona del comentari de: Roger de Sarria a abril 02, 2023 | 16:49
    Roger de Sarria abril 02, 2023 | 16:49
    El franciscanisme malalt.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa