El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’agonia del català a la justícia: només un 6,2% de les demandes l’utilitzen

La Plataforma per la Llengua insisteix que el català no és residual a la justícia, sinó que l’hi fan. Així es desprèn d’una enquesta encarregada per aquesta entitat per tal de definir els obstacles a què s’enfronta la llengua en l’àmbit jurídic. L’enquesta s’ha fet a 800 dels 32.000 advocats col·legiats a Catalunya per analitzar el nivell d’utilització del català ens els procediments judicials que inicien. 

La dada que crida més l’atenció és que en realitat el català és la llengua majoritària dels advocats fora de l’àmbit professional, mentre que dins és totalment residual. El 48,9% són catalanoparlants i el 14,9% són bilingües, el que suma un total de 63,8%, però només el 36,6% el consideren una de les seves llengües de treball. Les dades són encara més preocupants en els menors de 41 anys, ja que del 64,2% de catalanoparlants únicament el 27,9% creu que és una llengua de treball. 

Gairebé el 60% dels advocats no utilitzen mai el català

El 44,3% dels advocats consultats parlen amb els clients únicament en castellà i el 54,7% del total enquestat assegura que no fa servir mai el català als escrits presentats als jutjats. El 45,8% tampoc no el fa servir en les actuacions orals. 

De fet, segons dades del Departament de Justícia, només el 6,2% de les demandes judicials es van escriure en català. Aquesta és la xifra més baixa des del 2003, quan hi va haver un 6,18% de les demandes en català. Al 2004 la situació va millorar molt arribant al 20,63%, però des de llavors ha anat baixant progressivament: 18,13% el 2007, 15,96% el 2010, 12,20% el 2015 i 8,50% al 2020. 

L’informe del Departament de Justícia assenyala que en 376.000 casos la part demandada va sol·licitar les notificacions judicials en català però no els hi van facilitar tot i tenir-hi dret. Això suposa el 81% del total de peticions que es van fer per ser notificats en català. En aquest sentit, la consellera Lourdes Ciuró ha anunciat recentment un paquet de mesures per revertir aquesta “delicada” situació. 

“Sensació de parlar en castellà per no molestar el jutge”

La consellera de Justícia va avisar ara fa dues setmanes de la “delicada situació” del català a la justícia i va admetre que “alguna cosa falla”. Aquesta cosa que falla, va dir, pot ser el fet que “hi ha la sensació estesa que s’ha de parlar amb el jutge en castellà per no molestar”. “Els advocats anem al jutjat perquè al nostre client se li ha lesionat un dret. Allò que tu creus que has de defensar has de poder-ho traslladar a qui dictaminarà sentència amb la màxima solvència. I si algú se sent millor parlant en català, ho ha de poder fer”, va reblar la consellera, que es va comprometre a impulsar un paquet de mesures per revertir la situació. 

Font: Plataforma per la Llengua

En paral·lel, la consellera va explicar que una altra causa d’aquest problema amb el català és que els advocats, fiscals i jutges estudien en castellà i per tant s’habituen a escriure i treballar en aquesta llengua per la seva formació. Aquest és un diagnòstic compartit pels experts consultats per El Món sobre l’exclusió del català a la justícia

Les universitats, l’assignatura pendent

L’enquesta de la Plataforma per la Llengua també sustenta aquesta percepció de la consellera. El 76,4% dels advocats han estudiat la carrera exclusivament en castellà, el que complica molt el fet que triïn el català per als seus textos, ja que tenen els conceptes memoritzats en una altra llengua. De fet, cap universitat catalana ofereix una línia íntegra de totes les assignatures troncals en català

Si es disgreguen les universitats de dret per territori, l’Universitat de Girona i l’Universitat de Lleida són les que surten pitjors parades, perquè no tenen cap grup en català en més de la meitat de les assignatures troncals. Pel que fa a les de Barcelona, ofereixen majoritàriament les assignatures en castellà malgrat que garanteixen com a mínim un grup en català a totes les assignatures. L’única universitat que queda bé en aquest anàlisi de l’ús de català en la docència és l’Universitat Rovira i Virgili, que ofereix gairebé totes les assignatures troncals en català. 

A més, el català no supera en cap cas la meitat del total d’hores d’estudi de les carreres de dret i les hores lectives suposen només el 48,4% a les universitats públiques. La notícia positiva és que en comparació amb el curs 2019-2020 la presència del català ha pujat un punt als graus i dos punts als màsters d’advocacia, on hi ha un 31,2% d’hores lectives en català. 

El paquet de mesures de Justícia

Per combatre aquest retrocés del català a les aules, Ciuró va anunciar fa dues setmanes un paquet de mesures per millorar la salut del català als jutjats. Una de les mesures és que el C1 sigui un mèrit per ser jutge o fiscal a Catalunya -mentre que els experts reclamen que sigui un requisit i no un mèrit- i establir un codi QR perquè es puguin denunciar les vulneracions de drets lingüístics a la justícia. 

Aquests codis QR estaran a les instal·lacions dels edificis judicials i l’usuari podrà accedir a un formulari per explicar la vulneració patida. El departament estudiarà els casos denunciats i enviarà requeriments als operadors judicials que no hagin emprat el català si la persona ho ha demanat. La consellera, però, no va saber dir què passaria si les vulneracions es continuaven donant un cop fet el requeriment. 

L’ONG del català demana més mesures

La Plataforma per la Llengua exigeix que el català sigui un requisit i no pas un mèrit per ser jutge o fiscal a Catalunya. A més, insta el departament a garantir l’opció d’estudiar dret en català per tal que tots els estudiants tinguin el coneixement suficient de llenguatge jurídic català per desenvolupar la seva activitat en la nostra llengua. Per aconseguir-ho també proposen crear una assignatura sobre català jurídic

També assenyalen que cal buscar mesures més efectives per evitar que l’alt grau de temporalitat i la internacionalització dels docents de les universitats catalanes alterin els usos lingüístics de les universitats catalanes. 

La Plataforma insta les universitats, sobretot les catalanes, a deixar de veure el català com una cosa “que fa por” als estudiants internacionals i mostrar-lo com “un plus” a la seva formació. Per això és necessari que tot el material didàctic estigui disponible en català i que s’augmenti l’ús de la llengua als màsters. 

Més notícies
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

El TSJC demana “disculpes” per les faltes de la interlocutòria del 25%

Notícia: El TSJC demana “disculpes” per les faltes de la interlocutòria del 25%
Comparteix
El tribunal explica que hi va haver un "error humà" per falta de coordinació i que l'esborrany es va publicar sense revisió lingüística
Notícia: El TSJC demana “disculpes” per les faltes de la interlocutòria del 25% - Mobile
Manifestació en defensa del català a Barcelona / Mireia Comas

La interlocutòria per executar la sentència del castellà, plena de faltes en català

Notícia: La interlocutòria per executar la sentència del castellà, plena de faltes en català
Comparteix
Les errades ortogràfiques i gramaticals del text del TSJC mostren les dificultats en què es troba el català
Notícia: La interlocutòria per executar la sentència del castellà, plena de faltes en català - Mobile

L’Aran rebutja la llei del català i avisa que no deixarà morir l’aranès

Notícia: L’Aran rebutja la llei del català i avisa que no deixarà morir l’aranès
Comparteix
La màxima institució aranesa veu la llei com "un atac directe a la llengua i a l'autogovern"
Notícia: L’Aran rebutja la llei del català i avisa que no deixarà morir l’aranès - Mobile

Campanya de la Plataforma per la Llengua per fomentar el català a la universitat

Notícia: Campanya de la Plataforma per la Llengua per fomentar el català a la universitat
Comparteix
Estudiants del món sencer expliquen a través de vídeos curts per què s'ha d'aprendre català
Notícia: Campanya de la Plataforma per la Llengua per fomentar el català a la universitat - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a juliol 13, 2022 | 10:57
  Ricard juliol 13, 2022 | 10:57
  Arrossades. Calen més arrossades, espelmes i continuar votant als herois del llacet groc. Cal perseverar. Seguim!
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 13, 2022 | 11:43
  Gonzalo juliol 13, 2022 | 11:43
  Lo que ya se sabe: el catalán es como el pijama. Para estar por casa está guay, pero a la que sales, no sirve para nada.
  • Icona del comentari de: Unga a juliol 13, 2022 | 13:09
   Unga juliol 13, 2022 | 13:09
   Unga!
   • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 13, 2022 | 17:07
    Gonzalo juliol 13, 2022 | 17:07
    Apa...ya has soltado tu berrido del día. Ahora, pastillita y a dormir.
  • Icona del comentari de: Joan a juliol 13, 2022 | 15:00
   Joan juliol 13, 2022 | 15:00
   Donç a Europa si fá o no fa com el castellano
  • Icona del comentari de: Ricard a juliol 13, 2022 | 17:26
   Ricard juliol 13, 2022 | 17:26
   Sí, vas y se lo cuentas a Holanda o Dinamarca, con menos hablantes de su lengua que el catalán, pero con un PIB diez veces superior al español. Lol. Jo és que em peto amb el supremacisme lingüístic nyol.
   • Icona del comentari de: Anònim a juliol 13, 2022 | 17:55
    Anònim juliol 13, 2022 | 17:55
    No cal que canviïs de llengua, aquest xarnego diu que ha nascut aquí, per tant t'enten perfectament amb catala
   • Icona del comentari de: Cat a juliol 13, 2022 | 18:30
    Cat juliol 13, 2022 | 18:30
    I després fan una cimera de la OTAN a madriz I tot ho fan en anglès i francès. Però si el castellà quedarà residual com la llengua dels quinquis, ninis i xonis. Ells solets l'estan deixant com una merda
    • Icona del comentari de: La veritat a juliol 13, 2022 | 22:51
     La veritat juliol 13, 2022 | 22:51
     A veure, la Otan només te 2 llengues oficials l'angles i el francea i totes les cimeres, etc. s'ha de fer en aquestos 2 idiomes, a veure si ens informem una mica siusplau....
   • Icona del comentari de: La veritat a juliol 13, 2022 | 22:48
    La veritat juliol 13, 2022 | 22:48
    A veure si ens informem una mica, tant Dinamarca com Holanda tenen un Pib inferior a l'espanyol. Si et refereixes al Pib per capita (que es diferent), si tenen mes, per no es ni el doble, no 10 vegades mes com dius. Està clar que hi ha paisos mes rics que espanya, pero si mires els casi 200 que hi han, hi han moltisim mes de pitjors, espanya estaria entre el 10% mes rics (que no vol dir que estigui entre els 10 primers)
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 14, 2022 | 19:34
     Pere Llimonera i Citronell juliol 14, 2022 | 19:34
     Así es... la' rucada' de 10 veces mas de PIB que España N0 tiene ni pies ni cabeza, pero es lo que se puede esperar de esta gente ignara, adoctrinada y en estado de T0TaL abdubcion... Y N0 solo eso... lo de que Holanda o Dinamarca, tienen menos hablantes de sus Lenguas que el Catalán es otra 'rucada' de cuidado... Dinamarca tiene unos 5'5 Millones de habitantes, que viene a ser mas o menos y siendo generosos, los hablantes del Catalán entre los hablantes de Catalán Catalanes (recordemos que el 65% de Catalanes tiene como Lengua Materna el Español/Castellano y otro porcentaje tiene padres de ambas lenguas), y los Valencianos y Baleares que en la calle hablan sus lenguas, y en el colegio les obligan a dar clases en Catalán. Y Holanda o Mas bien Países Bajos, tiene casi 18 Millones de Habitantes, y si se añaden los 6'5 millones de hablantes flamencos y de Bruselas de Bélgica, llegan casi a 25 millones (muchos mas que en el caso del Catalán)... O sea gente ignara y adoctrinada, sectaria y totalitaria que N0 hace sino repetir Mantras y falacias que les han incrustado en las escasas seseras en la Madrasa y que N0 son mas que Mentiras y medias verdades en el mejor de los casos... Pobrets que aun no se han caído de la higuera...
 3. Icona del comentari de: Si a juliol 13, 2022 | 12:05
  Si juliol 13, 2022 | 12:05
  L'únic cop que he declarat a un juduci, com a testimoni, ho vaig fer en català, i les mirades d'odi de tots plegats fotien fredat, però jo soc a cada meva i ells son una colla de colonitzadors al servei del estado podrit. Tenim l'enemic a casa i els polítics no fan res més que cobrar.
 4. Icona del comentari de: Lluc a juliol 13, 2022 | 12:28
  Lluc juliol 13, 2022 | 12:28
  Si no fem la INDEPENDENCIA i aviat....Catalunya estará perduda El temps va en contra nostra I TOT dependrá de nosaltres i de fotre fora a tot aquest govern de covards BOTIFLERS
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 14, 2022 | 19:40
   Pere Llimonera i Citronell juliol 14, 2022 | 19:40
   No hay NiNGuNa agonía del Catalán, que gracias a la magnanimidad Democrática de T0dos los Españoles y del Estado y Administraciones de la Nación Española, se habla MaS que NuNCa... todo eso de la agonía del Catalán N0 son mas que sandeces de los 'agonías' sectarios y Totalitarios adoctrinados inventa patrias, que no Tienen ninguna base de realidad; es solo el pobre reflejo de sus complejos y del supremacismo con el que lo subliman... Si es verdad que hoy hay un "6,2% de les demandes", entonces menos que va a ser en el futuro, gracias a las imposiciones anti-democráticas, el sectarismo, totalitarismo, cerrazón, obcecación y posturas fantasiosas, obstinadas y retrogradas del Movimiento indepa separata supremata del Nacional Catalanismo de patrias inventadas... Nunca la falsificación, impostura, violencia de todo tipo o imposición forzada ha legitimado socialmente una posición u opción en una sociedad... Y este es el método del Régimen Nacionata de Historia inventada, cultura, patrias, etc. impostadas; y todo lo demás también... Con discriminación, supremacismo e imposiciones forzadas N0 se va a ningún sitio... Apa, Bon Dia!
 5. Icona del comentari de: Cat a juliol 13, 2022 | 13:03
  Cat juliol 13, 2022 | 13:03
  Normal, la majoriaa de xonis, quinquis, lladregots de poca monta i camells, són xarnegos o nord-africans. En què voleu que parlin? Si fins i tot parlen malament la seva llengua. També n'hi ha uns quants dels abans anomenats països de l'est. Només cal anar a les presons i veure quants catalans hi ha, no crec que passin del 5%. Per tant, això és una bona notícia. El que hem de fer, es treure'ns a tota aquesta xusma de sobre.
 6. Icona del comentari de: fat boy a juliol 13, 2022 | 13:32
  fat boy juliol 13, 2022 | 13:32
  Per aixo el Mossen i les seves toies van exigir ser jutjats en catala. I aixo que la sentencia ja era escrita abans de comencar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa