El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Investigadors catalans creen una app per supervisar l’ús de mascareta en grans espais
  • CA

L’ús de mascaretes ja és obligatori, amb sancions de fins a 100 euros en cas d’incompliment, i amb especial necessitat en grans espais on s’hi concentri un nombre important de persones, com els centres comercials, els supermercats, el transport públic o els hospitals. Però com es controla que la població compleixi la normativa? Un dispositiu de vigilància amb persones en aquests espais és costós i poc eficaç. Però la tecnologia té solucions. En aquest context, el Grup de Recerca Consolidat Computer Vision and Machine Learning de la Universitat de Barcelona (UB) ha desenvolupat la tecnologia LogMask, que permet detectar persones amb mascareta i sense, a més de controlar els aforaments.

Aquest equip, format per enginyers informàtics i de telecomunicacions i per matemàtics i professionals en digitalització d’empreses i organismes públics, ha desenvolupat una solució tecnològica que facilita la gestió de la seguretat respecte al control de l’ús de mascaretes en diferents espais. Amb un algoritme que té una precisió superior al 95?%, LogMask funciona en diferents condicions d’il·luminació, i també en espais oberts i tancats, independentment de si hi ha molta o poca gent. LogMask és un projecte basat en tècniques d’intel·ligència artificial, aprenentatge profund i dades massives per a l’anàlisi per computació d’imatges en temps real. L’objectiu és identificar si les persones porten posada, o no, una mascareta protectora segons les indicacions de la normativa actual.

Tal com explica Petia Radeva, catedràtica del Departament de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona i líder de l’equip de recerca, “la tecnologia d’aprenentatge profund permet a un ordinador aprendre a distingir de manera automàtica característiques basades en imatges, havent-li ensenyat milers d’imatges”. Gràcies a aquesta tecnologia, LogMask pot aprendre a distingir les característiques visuals de les imatges i buscar, d’una banda, els patrons que identifiquen els ulls i les faccions per trobar cares, i de l’altra, les característiques bàsiques de forma i color de les mascaretes, així com de la boca, per saber si la persona porta o no mascareta. El grup de recerca va provar l’algoritme amb 25.000 imatges amb més de 45.000 cares humanes, amb mascareta i sense.

Al web de LogMask hi ha disponible una versió gratuïta de l’aplicació per detectar l’ús de mascareta en una o diverses persones simultàniament. També se n’ha fet una versió comercial, gestionada a través de la Fundació Bosch i Gimpera, que, a més, es pot integrar sense limitacions ni restriccions d’ús a les càmeres IP o CCTV d’infraestructures com hospitals, edificis públics, transports o aeroports. L’usuari pot controlar múltiples entorns simultàniament i rep alertes que es poden registrar de manera automàtica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa