El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El relat alarmant d’una família pel baix ús del català a l’escola del fill

Una família ha reclamat a la direcció de l’escola del seu fill que posi mesures immediates perquè hi hagi més català al centre. En una carta publicada per la Intersindical que s’ha fet viral, la família descriu un relat alarmant de la situació del català a la seva escola. “En *** [nom està amagat] no parla català a l’escola. No ho fa ni a l’aula quan es relaciona amb els seus companys de classe, ni a l’hora del pati, ni a l’espai del menjador”, lamenta la família. “Ell mateix ens ho explica i nosaltres ho constatem quan es relaciona amb els seus amics”.

Segons detallen, la majoria de famílies i dels companys de classe del seu fill són castellanoparlants. “Aquest fet converteix els catalanoparlants en minoria a dins de l’aula i els dificulta l’ús i l’aprenentatge de la seva llengua materna”. La família recorda que la baixa presència del català a l’aula perjudica “a tots els alumnes” i alerten que, en cas de continuar amb aquesta tendència, “l’ús del català a l’aula serà nul i quedarà restringit només a les comunicacions mestra-alumnes i escola-famílies”.

Un clam per evitar que el català desaparegui dels patis d’escola

La família està preocupada perquè el seu fill “juga només en castellà” i fins i tot el fa servir quan juga casa o es dirigeix a ells directament. Els pares han intentat redreçar la situació quan el veuen jugar en castellà animant-lo a canviar al català “per tal que els seus amics l’aprenguin” i “evitar que la nostra llengua desaparegui”, però lamenten que el seu missatge no té prou força. “El català acaba sent un reducte que només parla amb la família a casa”.

En la carta, la família també alerta que el nivell de català del seu fill petit és “més baix” que el que tenia el seu germà gran set anys enrere. “A vegades no recorda com es diuen certes paraules en català i ens les diu en castellà”, diuen, preocupats. “També diu castellanades com ‘això està malíssim'”. Els pares asseguren que la situació és tan crítica que s’han plantejat presentar una queixa al departament d’Educació i demanen a la direcció que s’impliqui més en el foment del català com a llengua d’ús a les aules i al pati.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a novembre 25, 2022 | 14:41
  Ricard novembre 25, 2022 | 14:41
  A Catalunya hi ha nens que de ben petits els acostumen a casa a no parlar mai en català, llengua prescindible, ni a amb els pofessors de l'escola. Fins i tot els nens catalanoparlants sovint veuen la seva pròpia llengua com a una excentricitat atès que tots els mitjans de comunicació de fora de l'escola són en castellà i molts dels seus companys estan acostumats a només parlar castellà. Una altra problema és la propagació imparable del xava.
 2. Icona del comentari de: JordiT a novembre 25, 2022 | 16:23
  JordiT novembre 25, 2022 | 16:23
  Però no entenc, que vol la família?, el col·legi ja fa segurament el possible dins la seva competència. El col·legi no pot ficar-se a les vides dels nens i obligar los a parlar català entre ells.
 3. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a novembre 25, 2022 | 18:38
  Català a l'escola i a tot arreu novembre 25, 2022 | 18:38
  La combinació dels esforços de Vichy amb els colonialistes, de moment, està donant resultat. Des de la castellanització progressiva de TV3, amb uns telenotícies hispanocèntrics i les constants entrevistes a individus que parlen en la llengua dels castellans (sense subtitular en català, no cal dir-ho), fina a la derogació de la immersió lingüística amb la llei del 8 de juny que ens van voler vendre com a una barrera contra la imposició del 25 % i que, a sobre de no barrar res, legalitza l'actuació de molts mestres i professors que fan les classes en llengua colonial

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa