El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un 65% dels estudiants d’FP suspenen la prova d’accés al grau per ser mestres

El 65% dels estudiants de cicles formatius han suspès les proves per ser mestre, segons les dades del Departament d’Educació. El percentatge d’aprovats és més gran entre els estudiants del batxillerat i el 56,59% ha aprovat l’examen. Les PAP són les proves d’aptitud per ser mestre, una mena de filtre per l’accés al grau universitari d’educació infantil o primària. Per entrar a totes les universitats es requereix aquest aprovat, excepte a les privades Blanquerna-Universitat Ramon Rull i Universitat Internacional de Catalunya. Enguany s’han presentat a les proves 4.757 estudiants, un 54% dels quals ha resultat apte i la resta, un 46%, ha suspès. Podran tornar a provar sort en la convocatòria extraordinària del mes de juliol.

Inici dels exàmens de la selectivitat al Campus de Cappont de Lleida el juny de 2022 | ACN (Laura Cortés)
Inici dels exàmens de la selectivitat al Campus de Cappont de Lleida. Un 65% dels estudiants d’FP han suspès les PAP per ser mestres | ACN (Laura Cortés)

“Proves desconnectades de la realitat”

El responsable d’FP de la UGT, Jesús Martín, considera que les proves -que han suspès un 65% dels alumnes d’aquests cicles- “no contemplen la realitat actual de la postobligatòria a Catalunya”. “Estan pensades des d’un punt de vista academicista, ben lluny del món de l’FP molt més professionalitzador. L’alumnat provinent dels CFGS ha treballat competencialment menys la part humanística i lingüística”, defensa. UGT denuncia que en els cicles de formació professional “no es fa ni una hora de català” i és per això que el nivell lingüístic assolit és diferent i explica l’alta xifra de suspesos en aquesta prova.

“Hem de recordar que encara avui dia el batxillerat principalment s’enfoca per a passar o la selectivitat o les PAP, i a més no té el caràcter professionalitzador dels cicles formatius”, argumenta. Creu que la diferència de metodologia i la falta d’hores per fer llengües està darrere d’aquestes xifres tan elevades de fracàs entre els estudiants d’FP.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Docent i fart a maig 12, 2023 | 15:17
    Docent i fart maig 12, 2023 | 15:17
    Per a aquells que no sàpiguen de què va: el PAP són unes proves per comprovar que els futurs mestres tenen un nivell suficient de castellà, català, matemàtiques i anglès (si m'he equivocat amb alguna assignatura, disculpeu) Aquests que han suspès vol dir que no arriben als mínims. Poden cursar una altra carrera, però no podran ser mestres. La decisió de fer aquestes proves va venir en comprovar que hi havia mestres que no se'n sortien dividint o multiplicant, que feien faltes d'ortografia de l'alçada d'un campanar, etc. A magisteri, com a qualsevol carrera s'hi pot arribar des de batxillerat més selectivitat o bé, per a aquells que tenen por de no treure prou nota a la selectivitat, hi ha la possibilitat de fer un cicle de grau superior, una selectivitat litgh i entrar a la carrera amb unes quantes assignatures convalidades amb aquelles similars cursades al Cicle formatiu. Que es queixin d'haver de demostrar un mínim nivell, ja ens diu el grau de responsabilitat que tenen aquests futurs mestres, vinguin de batxillerat, vinguin de cicles. Són els futurs professionals, sortits del magnífic sistema educatiu que ens ha quedat, dissenyat per pedagogs que opinen que "els coneixements concrets no són necessaris" i aplaudit per polítics, encantats de la vida, perquè així no han d'invertir en més personal docent i perquè els futurs votants, ara nens, seran ignorants i manipulables que es creuran tot allò que digui l'influencer de torn. Aquest de la UGT que es queixa de que els exàmens són fora de la realitat vol dir que, com que els alumnes són tan incultes que creuen que Albert Einstein deu ser un futbolista alemany, que facin el favor d'estalviar-los-hi l'estrès d'una prova.
  2. Icona del comentari de: ERC partit per analfabets a maig 12, 2023 | 18:59
    ERC partit per analfabets maig 12, 2023 | 18:59
    Conselleria de rucs, someres i Gonssaless Cambrany.. ERC fabrica de tòtils analfabetitzats. Quina desgràcia
  3. Icona del comentari de: Paco a maig 12, 2023 | 21:24
    Paco maig 12, 2023 | 21:24
    Si han de ser mestres, hauran de demostrar que tenen un nivell minim no? Despres ens queixem de que els nens no aprenen res. Amb aquest personal no m'estranya....
  4. Icona del comentari de: adolf a maig 13, 2023 | 07:48
    adolf maig 13, 2023 | 07:48
    La realitat es que segons Pisa Catalunya te 7 comunitats amb un nivell educatiu superior, fins i tot Galicia ens supera, ara be en estat emocional, felicitat, convivència del alumne estem a la champions.
    • Icona del comentari de: JordiP a maig 13, 2023 | 11:39
      JordiP maig 13, 2023 | 11:39
      És el "projecte Colau-Sanz". I si no ho és, es sembla moltíssim. Pareu orella a la cunya electoral de Colau per la ràdio. S'entén tot. Ve a ser com allò de Mèxic al 1910: "Poco trabajo, mucho dinero, pulque barato, ¡Viva Madero!". Obviament, en Madero va guanyar les eleccions.
  5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 13, 2023 | 08:50
    Doctor Strangelove maig 13, 2023 | 08:50
    Normal que sigui així! Doc.
  6. Icona del comentari de: I aquests han d'educar els nostres fills? a maig 13, 2023 | 11:15
    I aquests han d'educar els nostres fills? maig 13, 2023 | 11:15
    FP en el nostre sistema educatiu vol dir Fracàs Promogut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa