El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmicron, un tap per a altres variants i possiblement la fi de la pandèmia
  • CA

La variant Òmicron, molt més contagiosa però lleu –segons apunten diversos estudis–, ha expulsat les altres variants en menys d’un mes, un fet que els experts titllen de “sorprenent”. S’espera que el pic de contagis arribi a mitjans d’aquest mes, però els epidemiòlegs van amb peus de plom i no es refien d’aquest virus ni de les dades recents, “distorsionades” per les festes i els canvis de protocols de Salut. La capacitat de transmissió d’Òmicron ha fet que en un mes els contagis hagin incrementat un 455% i les baixes per Covid s’hagin triplicat des del pont de desembre, el que ha impulsat el Govern a prendre mesures

Davant aquest augment de casos els experts insten a mantenir les mesures de seguretat, però es mostren positius en considerar que Òmicron podria ser el començament del final de la pandèmia. Així ho assegura la pediatra especialitzada en malalties infeccioses de l’Hospital Sant Joan de Déu Vicky Fumadó, que considera que l’aparició d’aquesta variant ha coincidit amb la intensificació de la vacunació amb terceres dosis, el que atorga una “gran protecció” i fa pensar que “hem de canviar ja la perspectiva”. “Fa pensar que anirem tenint un virus bastant transmissible però no tan greu”, apunta Fumadó, que creu que les persones de risc s’hauran d’anar vacunant “tal com passa amb la grip”.

Tot i així Fumadó assegura que “no podem estar del tot tranquils” perquè la Covid “no ha parat de sorprendre’ns amb noves variants”. L’Òmicron, de fet, és la variant “més eficient”, ja que ha aconseguit desplaçar la resta de soques en temps rècord i fer-se majoritària a bona part del planeta. L’investigador del BIOCOMSC Daniel López Codina coincideix amb la seva companya en assegurar que “pot ser” el començament del fi de la pandèmia però defensa que “és massa aviat per afirmar-ho amb seguretat”. “Hem acabat la pandèmia massa vegades i no és inversemblant pensar que hi haurà una setena onada”, explica l’expert, que considera que “encara no és el moment d’un discurs triomfalista”. 

Un sanitari espera a les portes d’un hospital a França vestit amb un EPI / Europa Press

Un tap a altres variants per la seva capacitat de transmissió

L’investigador de la Universitat Oberta de Catalunya Salvador Macip, pel contrari, defuig de parlar de final de la pandèmia perquè “encara no hem dominat aquesta variant”. Assegura que Òmicron té alguns avantatges respecte altres soques, com ara el fet que causi una malaltia menys greu i que faci de “tap” d’altres variants. “Perquè una altra s’imposi haurà de ser més contagiosa, i això és complicat”, explica Macip, que considera que el fet que sigui tan contagiosa pot suposar un avantatge perquè no permeti a altres variants més greus expandir-se. 

Però tot i aquestes parts bones d’Òmicron, Macip demana no oblidar el col·lapse als centres d’atenció primària que pot comportar l’augment exponencial de casos que causa aquesta variant. “Tants casos s’acaben traduint en un augment de casos greus per molt que la malaltia sigui lleu en la majoria de casos”, adverteix Macip, tot i que apunta que gràcies a la vacunació i al fet que sigui més lleu els casos que requereixen hospitalització s’han reduït un 20%

Un home mira per la finestra en el seu quart dia de quarantena per ser positiu / Europa Press

Europa, epicentre de la pandèmia

“És cert que cada cop és més difícil que hi hagi variants més òptimes que Òmicron per la seva capacitat de propagació”, afirma López Codina, tot i que adverteix que el creixement de la incidència a Sud Amèrica -concretament a l’Argentina- “ens ha de preocupar” perquè podria comportar el sorgiment de noves variants. 

Per la seva banda, Macip posa el focus principalment al Regne Unit: “Em fa més por que l’Àfrica perquè s’estan registrant xifres rècord cada dia i cada contagi és un risc de mutació”. Macip considera que Europa “està tirant els daus massa cops” i creu que el vell continent és ara per ara l’epicentre de la pandèmia. De fet, el Regne Unit va notificar aquest dimarts 200.000 nous casos de Covid, el que suposa una xifra més alta que en la primera onada. 

Detectats 22 positius en el Queen Elizabeth, un creuer procedent del Regne Unit / Europa Press

Malgrat l’amenaça de noves variants la majoria no representen un canvi important en la gestió de la pandèmia. Segons Macip, hi ha hagut centenars de variants però només una desena ens han afectat. De fet, aquest mateix dimarts França ha detectat una nova variant amb 46 mutacions que, segons les dades actuals, també causa una malaltia lleu. 

La ‘flurona’ no és preocupant

Els tres experts consultats per El Món coincideixen que la malaltia anomenada ‘flurona’, que consisteix en la combinació de Covid i grip alhora i que es va detectar a Israel el passat dissabte, no és preocupant. “No representarà un percentatge massa elevat de casos perquè la possibilitat d’agafar els dos virus és baixa, i la vacunació de la grip ho frenarà”, opina Macip, que no considera que la ‘flurona’ sigui “cap novetat”.  

Per la seva banda, Fumadó assegura que “sempre s’han vist coinfeccions de virus” sobretot durant l’hivern. Considera que la ‘flurona’ no serà un problema generalitzat, sinó quelcom que podria afectar pacients immunodeprimits. En el mateix sentit, López Codina assegura que la grip està frenada gràcies a les mesures contra la Covid i la vacunació. “L’any passat no vam tenir epidèmia de grip i aquest any anem pel mateix camí”, celebra. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: teix a gener 09, 2022 | 08:38
    teix gener 09, 2022 | 08:38
    Ivet, no te’n fiïs dels entesos perquè la prudència no és cosa de títols, títols que a vegades estimulen els nats bocamolls que ens tenen desconcertats. Què t’han dit? –“La variant Òmicron, molt més contagiosa però lleu –segons apunten diversos estudis–, ha expulsat les altres variants en menys d’un mes”. Recony, com en les pel·lícules del Far West! Què més voldríem. Però mira avui mateix, en un altre escrit del mateix paper es llegeix que, a Xipre, la mateixa variant i la covid-19 ja cohabiten, com a cosines germanes que són. Òmicron és bandarra i tant li fer el salt amb alguna parenta o amb la grip o amb el constipat: la qüestió és cardar els humans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa