El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CatSalut admet que sense els fons Covid hi ha personal sanitari que perilla
  • CA

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha admès que hi ha personal sanitari addicional, contractat per fer front a la pandèmia, que podria estar perillant per la manca de recursos. L’Òrgan superior de govern i direcció del CatSalut ha fet públic un manifest en què demana fons específics en el pressupost de l’Estat per garantir la recuperació del sistema sanitari i “mantenir el personal que s’ha incorporat per respondre a l’emergència sanitària”. El manifest arriba després que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es comprometés a “no acomiadar ningú” i havent advertit ahir que hi haurà dificultats per rellevar metges jubilats l’any que ve.

D’acord amb el manifest, els fons extraordinaris Covid —dels quals Catalunya en va rebre 2.160 milions— haurien d’estar previstos també pel 2022, cosa que de moment no està contemplada. Aquests recursos es consideren fonamentals per continuar amb el pla de vacunació, les proves de detecció (Argimon ha assegurat recentment que el cost mensual d’aquestes és d’entre 30 i 45 milions d’euros) o el seguiment de la Covid presistent. A banda, el manifest afegeix que s’ha de continuar “mantenint i consolidant estructures sanitàries posades en marxa, sense oblidar la necessitat de recuperar el nivell d’activitat assistencial prepandèmic”.

El conseller de Salut ha reiterat en les darreres setmanes la necessitat que Catalunya té de disposar d’aquests fons Covid per garantir l’assistència sanitària. En una conferència al centre IDEAL de Barcelona ahir, Argimon va dir que que ho tenia “tot lligat” quant a les seves demandes per Salut de cara al pressupost que en uns dies ha de deixar enllestit el Departament d’Economia. La petició que es fa a l’Estat implica reclamar 2.160 milions dels fons estatals, per incloure en un pressupost que el conseller vol que parteixi d’uns 12.000 milions, el volum de despesa amb què espera tancar aquest 2021.

A banda, el Govern ha promès una injecció de 5.000 milions en cinc anys per afrontar una transformació del sistema sanitari. Les promeses coincideixen amb un ambient de pressió per part d’alguns sindicats, especialment Metges de Catalunya, que la setmana passada va denunciar la precarietat de les condicions de treball dels metges catalans, a qui convidarà a plantar-se i comunicar als seus centres que no estan disposats a fer més hores extra. Aquest sindicat va presentar un enquesta que evidencia el malestar entre el personal mèdic. Setmanes enrere la Societat Catalana de Medicina Comunitària i Familiar (Camfic) també va advertir de l’existència d’un gran volum de metges cremats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: EldeGràcia a novembre 04, 2021 | 07:00
    EldeGràcia novembre 04, 2021 | 07:00
    Res, home, res. Continuem portant sudamericans que cobren menys i fan les hores que se'ls digui, i qui dia passa any empeny. Jugada mestra.
  2. Icona del comentari de: La Independència es la solució a novembre 04, 2021 | 09:14
    La Independència es la solució novembre 04, 2021 | 09:14
    Mai tindrem els recursos per res mentres no siguem independents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa