El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya torna a superar els 30.000 contagis en 24h
  • CA

El Departament de Salut ha informat aquest dijous que en les darreres 24 hores s’han registrat 31.126 nous positius de coronavirus a Catalunya, una xifra similar al rècord registrat aquest dimarts. Amb aquesta nova notificació, el nombre total de casos de coronavirus acumulats a través de testos d’antígens i PCR al país des que va començar la pandèmia és de 1.351.513.

Per altra banda, la conselleria també ha informat que el risc de rebrot es manté disparat, ja que aquest dijous pujafins als 3.858 punts. És a dir, que ha crescut 6 punts des de la darrera actualització fa vint-i-quatre hores. Així mateix, la velocitat de reproducció de la malaltia (la RT) baixa sis centèsimes fins a 1,33. El 24,99% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu, 11 punts més que la setmana del 16 al 22 de desembre, un 25,24%. La incidència acumulada a 14 dies passa de 1.751,81 de la setmana passada a 2.986,49, mentre que a 7 dies també puja, de 1.204,55 a 1.781,94.

En paral·lel, hi ha 62 ingressats més (1.918), tot i que baixa d’un el número de crítics a l’UCI (467). Quant a les defuncions, s’han notificat 20 noves morts i la xifra total puja a 24.712.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va assegurar aquest dimecres que l’atenció primària està patint “greument” l’augment exponencial de casos de la variant Òmicron. De fet, els centres d’atenció primària han rebut aquest dilluns més de 75.000 consultes, el que podria arribar a col·lapsar la primera línia de contenció de la pandèmia. Per això, Salut demana “extremar precaucions” i ha optat per la mesura temporal d’habilitar les farmàcies com a punts on els ciutadans poden reportar un positiu.

El director del Centre d’Atenció Primària Casernes, Jordi Acezat, va demanar que els sanitaris “deixin de dedicar-se a tasques administratives o burocràtiques” per centrar-se en “allò que aporta valor sanitari als pacients”. “Hem de deixar de fer tasques que es poden fer per altres recursos”, va reclamar en referència a registrar positius al sistema i altres tasques administratives per a les quals “no hi ha temps” als centres de Salut. “Fa dos anys que fem atenció Covid i les tasques normals de l’atenció primària, i a cada onada hem de reduir l’atenció que fem als pacients amb malalties cròniques“, va explicar Acezat, que va demanar augmentar la vacunació per evitar noves onades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa