Aragonès topa amb la primera amenaça de vaga en un servei públic per un conflicte al 112

Més de 200 treballadors desconeixen si cobraran la nòmina per la sortida precipitada de l'empresa adjudicatària

El concurs de creditors voluntari presentat pel Grupo Norte, l’empresa que gestiona des del 2017 el 112 de la Generalitat —depenent del Departament d’Interior—, ha provocat un terratrèmol sindical entre els 212 treballadors que atenen les trucades des dels punts operatius que el servei públic té a Reus i a la Zona Franca de L’Hospitalet de Llobregat. L’empresa adjudicatària del servei deixava aquest dimecres la gestió i els treballadors han conegut aquest dimecres a la tarda a través de la mateixa que la nova companyia que es farà càrrec del servei serà Ferrovial, segons han explicat fonts dels treballadors i han confirmat a EL MÓN des del CAT112. La notícia no tranquil·litza els treballadors perquè tenen seriosos dubtes que puguin arribar a rebre el sou que els correspon a temps, tot i que des de la direcció del 112 se’ls va assegurar que en cas d’impagament, la Generalitat assumiria el cost. Ara bé, els treballadors tampoc es queden tranquils amb aquesta promesa perquè no tenen garantit cobrar el sou en el termini que l’esperen. El conflicte podria causar interrupcions en el servei aquest dijous al matí perquè els treballadors han convocat una protesta als voltants de la carretera T-11, que enllaça Reus amb Tarragona, i on hi ha les dependències del servei.

De la seva banda, fonts del CAT112 han confirmat aquest dimecres a EL MÓN que a hores d’ara no es pot saber si els treballadors del Grupo Norte cobraran puntualment divendres, però garanteixen que la nòmina de maig es pagarà, ja sigui el Grupo Norte o la nova empresa que es faci càrrec del 112. “Són procediments taxats per llei i per l’administrador concursal”, apunten les mateixes fonts, que asseguren que tot i la marxa de l’empresa adjudicatària la Generalitat “garanteix plantilla i servei”.

La primera adjudicació al Grupo Norte per part de la Generalitat es va fer el 2017 per un període de dos anys i un volum de 8,6 milions d’euros. El 2019 la companyia va tornar a rebre l’ajudicació del contracte per la gestió del 112 per un import de 13.216.796,64 euros i fins al 31 d’octubre del 2021. El juliol del 2020 se li va adjudicar un contracte de serveis nou per valor de 256.912,16 euros per cobrir l’augment de trucades d’emergència a causa de la pandèmia entre l’abril i el maig. Els problemes plantejats ara han obligat a haver de rescindir les contractacions.

Problemes més enllà de les nòmines

Aquesta situació precària ha conduït els treballadors del 112 a plantejar una vaga properament perquè afirmen que els problemes que tenen van més enllà del cobrament de la nònima del maig. En aquesta mobilització la idea és unir esforços amb treballadors del 061 —gestionat també per Ferrovial— que, si bé depenen del Departament de Salut, també denuncien la seva situació precària. La fallida del Grupo Norte ha estat “la gota que ha fet vessar el got”, tenint en compte que els treballadors se’n van assabentar perquè la nòmina d’abril la va pagar una altra companyia sense que els avisessin abans. Això els va fer “sospitar”, ha explicat a EL MÓN Judit Pinazo, una de les portaveus del Comitè d’Empresa. Només preguntant i insistint van obtenir la informació i i la possibilitat de reunir-se amb la Generalitat. Normalment els treballadors no entren en contacte directe amb el Govern, que no interfereix en la gestió dels recursos humans que fa l’empresa subcontractada, comenta Pinazo: “Els treballadors no hi havíem pogut parlar mai amb la Generalitat, és l’empresa que gestiona la que fa d’intermediària; com que la situació era tan crítica, la direcció del CAT112 va venir a parlar directament amb nosaltres”. Sobre les denúncies de situació precària i la possible vaga fonts del 112 insisteixen que el que s’ha fet és “buscar continuïtat de la plantilla (garantida) i del servei”.

Sense servei de traducció

La situació és d’absoluta incertesa i la plantilla està “cremada”, afirma Pinazo, que també denuncia que des de fa tres setmanes el 112 no ofereix servei de traducció per les persones que no parlin català, castellà, anglès, francès o alemany. L’empresa que feia les traduccions ha deixat de fer-les perquè el Grupo Norte ha deixat de pagar el servei, segons han indicat fonts sindicals. “És un problema greu sobretot a l’estiu perquè hi ha persones que poden trucar —per exemple camioners ucraïnesos o russos que s’aturen a la Jonquera per un problema sanitari o perquè els han robat— i si no parlen els idiomes en què s’ofereix el servei públic no els podem ajudar”, denuncia Pinazo. Segons les fonts sindicals, l’empresa que ha de substituir el Grupo Norte s’havia de conèixer aquest dimecres, però a migdia ni aquestes fonts ni la Generalitat disposaven de la informació. La substitució es fa per un període màxim de deu mesos a partir d’aquest dijous 27 de maig i a través d’un contracte d’urgència. Posteriorment a aquest període es farà un concurs públic per adjudicar la gestió que arrencaria l’1 d’abril del 2022, segons s’ha informat als treballadors, en una circular que ha pogut veure EL MÓN. La circular també diu que Grupo Norte es farà càrrec de les nòmines fins al 26 de maig i que la nova companyia assumirà la nònima fins al 31 de maig. Tot i això, els treballadors mantenen el seus dubtes sobre si cobraran.

Aquest conflicte pot tenir derivades polítiques tenint en compte que la legislatura passada es va intentar aprovar la Llei Aragonès, un projecte que pretenia introduir canvis en l’adjudicació de contractes públics per a serveis essencials. La llei va ser molt discutida per l’oposició frontal de la CUP, que va iniciar una campanya de mobilització en contra, en considerar que obria la porta a la privatització. Contràriament, els promotors de la llei, principalment ERC, sostenien que la norma buscava garantir la qualitat dels serveis públics i evitar que grans empreses es beneficiessin sempre dels concursos.

Un ‘holding’ de Valladolid amb un ex director de la Guàrdia Civil a la cúpula

El Grupo Norte és un holding empresarial que té la seu a Valladolid i està presidit per José Rolando Álvarez. Segons va publicar la premsa de Castella-i-Lleó a finals d’abril, la companyia va presentar concurs de creditors voluntari per l’impacte de la pandèmia en el sector dels serveis. Els responsables de l’empresa van assegurar en aquell moment que no tenia problemes de solvència i amb la seva estratègia buscava protegir treballadors i proveïdors, segons ‘El Norte de Castilla’. L’empresa ja s’havia vist envoltada de polèmica l’any passat a Canàries, on també se li havia adjudicat la gestió del telèfon d’emergències de les illes. En aquell cas, l’empresa també va deixar de pagar els treballadors. Entre les empreses del holding hi ha Blindados Grupo Norte, que el 2015 va nomenar com a vicepresident qui entre 1996 i 2004 va ser director general de la Guàrdia Civil, Santiago López Valdivielso.

Comentaris

  Un altre traició de ERC 26/05/2021 11:21 pm
  Increible, Ferrovial tambe al 112?, els de ER es diuen d'esquerra?, donant feina a florentino?, amb cago amb la mara que va parir l'Aragones el capallanet que espero no deixin sortir de la garjola en els propers 10 anys.
  Ramon 26/05/2021 11:09 pm
  Si no existís TV3, si no existís l'actual TV3, Espanya ho tindria més feixuc per acabar d'esclafar-nos.
  Vendetta 26/05/2021 10:11 pm
  Llum als ulls y força al braç lema ridicul aplicable al cigronet botifler
  Manel 26/05/2021 9:52 pm
  Més Ferrovial ?
  Vendetta 26/05/2021 9:32 pm
  Aneu a urkinaona a cremaro tot catalunya catalana33

Nou comentari