Ajuntaments i entitats fan mans i mànigues per salvar la cavalcada de la pandèmia

El coronavirus obliga els pobles a fer un replantejament d'aquest esdeveniment anual tan esperat pels nens i nenes

Els Reis d’Orient són màgics. En una sola nit aconsegueixen dur regals a tots els nens i nenes i saben si aquests s’han portat bé o no tant bé durant l’any. No obstant, enguany hi ha un element contra el qual la seva màgia no pot lluitar: la pandèmia del coronavirus. Els infants sí que es podran llevar el dia 6 amb regals a casa seva, però no podran viure la cavalcada de la mateixa manera que ho han fet sempre.

Cavalcades estàtiques

Una de les solucions a les quals s’ha arribat a molts municipis és la d’habilitar un punt en el qual els nens i nenes puguin anar a visitar els reis. És el cas de Sallent (Bages), que habilitarà un espai al Parc Municipal perquè els nens i nenes visitin ordenadament els Reis Mags. L’alcalde del municipi, Oriol Ribalta, admet a El Món, però, que no està del tot satisfet amb aquesta mesura.

La primera idea que hi havia a Sallent era la de fer una cavalcada que passés per tots els carrers del poble per tal que la gent pogués observar-la des dels balcons i les finestres; i “instar a baixar al carrer només en aquells casos en què els habitatges no tinguessin una sortida al carrer”, explica.

Finalment, però, i seguint les recomanacions de la Conselleria de Salut, es durà a terme la cavalcada estàtica. El batlle admet que el pla que havien articulat al consistori juntament amb la Comissió de Reis li semblava “més segur de cara a evitar contagis”; però també reconeix que era una proposta en la què havien de confiar en la responsabilitat ciutadana, mentre que celebrar-ho al Parc Municipal els permet controlar la situació.

El mateix ha passat a municipis com Reus o Sabadell. A la capital del Baix Camp s’ha instal·lat un campament al parc de Sant Jordi on s’ofereixen visites en grup guiades que han d’estar prèviament concertades. Per altra banda, el recinte Fira Sabadell s’ha convertit aquests dies en la Fira Reial. Durant el recorregut que hi poden fer els nens, s’hi poden veure les cartes que ha rebut l’Ambaixador Reial, i també les carrosses amb Melcior, Gaspar i Baltasar.

Cavalcades que miren de resistir

Begues (Baix Llobregat) és un dels municipis que s’ha vist obligat a fer canvis, però no tan grans com Sallent. Ses Majestats tenen el costum de repartir regals als veïns la mateixa nit del 5 de gener fent parades als habitatges del poble. Aquesta vegada, però, no podran fer aquesta entrega en mà. Aniol Clavé, coordinador de Joves pel Nadal, l’entitat que organitza la cavalcada de Reis al municipi, explica a aquest diari que enguany Melcior, Gaspar i Baltasar hauran de fer un recorregut alternatiu: passaran per cada carrer de cada barri del poble, però sense tenir contacte directe amb els veïns; i es recomana que aquests observin les carrosses des de les finestres, els balcons o els jardins. No tenen, però, la prohibició de baixar a peu de carrer.

Aquestes modificacions les han hagut de fer després que una de les noies que participen a Joves pel Nadal s’infectés de Covid-19. Set persones més que treballen a l’entitat van ser contacte directe d’aquesta ajudant, i actualment es troben confinades a casa, encara que hagin donat negatiu en les proves que s’han fet. “Treballes durant molts mesos i després en un sol dia una sola persona es contagia i se’n va tot en orris”, lamenta Clavé.

Clavé també explica que l’entitat beguetana es va reunir diverses vegades amb l’Ajuntament; i admet que el consistori “va mostrar interés, ganes i voluntat de fer alguna cosa”. Ara bé, abans del cas positiu, es plantejaven fer l’entrega de regals en mà. Després, però, l’Ajuntament, el Procicat i el Centre d’Atenció Primària de Begues els van instar a no fer-ho.

Cavalcades a través d’internet i televisió

D’altres cavalcades, però, només es podran gaudir des de la distància més absoluta. Si els veïns d’Igualada volen veure com els Reis Mags arriben a la seva ciutat, hauran de seguir el programa especial que el dia 5 s’emetrà a partir de les vuit del vespre simultàniament al canal de YouTube de ses Majestats i per la televisió local Canal Taronja Anoia.

Cavalcades suspeses

On hi ha hagut una gran polèmica ha estat a Mont-roig del Camp (Baix Camp). L’Ajuntament ha prohibit directament la cavalcada “en coherència amb la línia adoptada des del març de no dur a terme actes ni esdeveniments amb l’objectiu d’evitar aglomeracions”, segons va informar el consistori. Això va despertar la indignació de la Comissió de Reis, el grup de voluntaris que s’encarreguen d’organitzar l’arribada dels Reis Mags al municipi. “No ha tingut cap sentit realitzar reunions i propostes si finalment la decisió ha estat unilateral”, lamentaven.

No obstant, El Món ha tingut accés aquest mateix dimarts a un missatge per WhatsApp que s’ha començat a difondre entre veïns de Mont-roig en el qual s’informa que “els Reis passejaran a peu per tots els carrers del poble perquè tothom pugui veure’ls i saludar-los des dels balcons o portalades“. Es tracta d’un acte de desobediència davant la prohibició de l’Ajuntament. És per això que en aquest missatge es remarca de manera insistent que tothom s’ha de quedar a casa.

Comentaris

    Una mare 05/01/2021 12:10 pm
    S'agraeix l'esforç per als nens i nenes

Nou comentari