Vuit comissions de control per a un Govern que encara s’ha de constituir

Les tres reunions de dijous porten a una treva durant la jornada de Sant Jordi i deixen els camins de la negociació oberts

Fer Pasqua abans de Rams. Així es podrien descriure els primers acords per bastir un Govern independentista arran dels resultats del 14F. Abans de constituir-se un executiu presidit per Pere Aragonès, abans de posar negre sobre blanc un programa de Govern el més detallat possible i abans de consensuar per escrit un pla estratègic independentista, ERC, JxCAT i la CUP han acordat fiscalitzar tot això (i molt més) amb vuit grups, equips o comissions de control. Aquest és el punt amb què van acabar les negociacions aquest dijous a la tarda al Parlament i que la treva de Sant Jordi ha servit per deixar reposar. De fet, ahir va ser una mostra del protocol de com funcionen les negociacions. ERC i jxCAT per una banda, i cupaires i republicans per l’altra. De moment, els junters fan el sord a mantenir una reunió de treball amb la CUP tot i la petició dels de Dolors Sabater.

Ni els representants d’ERC, ni els de JxCAT han mostrat gens d’agror durant una jornada especial com és la de Sant Jordi. El fet que ahir s’anunciessin que començaven a formalitzar alguns acords entre republicans i junters i que “semblava que les coses s’encaminaven” ha rebaixat la tensió. Tot i que fonts de la CUP no amaguen que estan “perplexes” perquè “l’única informació de gruix que els arriba és a través d’ERC”, ja que els junters encara no s’han reunit amb ells. “Els ho vam tornar a demanar a principis d’aquesta setmana, ens van dir que sí i encara esperem. No hem fet cap reunió amb ells sobre Govern”, comenten fonts cupaires a El Món. En tot cas, la intel·ligent trobada organitzada aquesta Diada de Sant Jordi per Òmnium amb Jordi Cuixart i tot l’star-system polític independentista i sobiranista ha permès constatar que les posicions estan més pròximes.

“Tenim ja alguns acords. I, tot i que encara ens separen coses i encara n’hi ha per temps, ha estat positiu anunciar-los abans de Sant Jordi”, admetien membres de Junts. “A ERC veiem que, en aparcar el paper del Consell de la República, les coses van més fines, allò que acompanya l’estratègia es va afinant”, comenten els republicans. La tàctica negociadora ara és, per una banda, deixar per al final els punts més conflictius, i sobretot, començar a pactar els desacords. Per això, ara s’ha venut com un mini èxit el fet que s’hagin pactat “les cinc ITV” d’un virtual pacte de Govern.

És a dir, l’acord entre republicans i junters que inclou un grup de coordinació de Govern, un altre al Parlament, un tercer de Govern, Parlament i partit, un de direcció estratègica –per a les grans ocasions– i un que es trobaria cada sis mesos per avaluar els resultats de Govern. “No sé com s’ho faran a ERC perquè a més d’aquests cinc, en tenen tres amb nosaltres!”, sospesen amb certa ironia fonts negociadores de la CUP en conversa amb El Món. Exactament, en el preacord de republicans i cupaires, es van crear el Comitè Permanent de Seguiment; el comitè Coordinació Parlament-Govern i els Grups de Treball Sectorials. Així doncs, el primer pacte és com controlar, vigilar i fiscalitzar allò que encara s’ha d’acordar.

Les quatre trobades presencials que s’han celebrat aquesta setmana entre els equips negociadors habituals han ajudat a “desengreixar i a fer mínims avenços”. Ara bé, tant junters com republicans emfasitzen que, per primera vegada, una de les tres comissions de treball batejades com a “sectorials” s’ha reunit i ha acordat “acords i desacords”. En concret, “la sectorial de polítiques socials”, que es va trobar ahir durant dues hores a la sala 2 del Parlament. Ara s’han de reunir la comissió econòmica i la institucional.

La curiositat va ser que després de la densa reunió entre els equips (experts en les matèries de negociació) de Laura Vilagrà i d’Elsa Artadi, portaveus de les dues formacions relataven “els acords i els desacords també pactats“. Però, a més, l’equip d’ERC es va dirigir a les dependències de la CUP on va mantenir una altra reunió sectorial de polítiques socials. “Hi va haver bona sintonia”, detallen fonts de la reunió. “Ara bé, de Junts no sabem les seves propostes, només sabem que estan empipats amb nosaltres perquè diuen que volem recuperar serveis públics sense titularitats privades, com ara remunicipalitzar serveis d’aigua o bé absorbir instal·lacions sanitàries privades”, manifesten fonts de la CUP coneixedores d’aquesta segona trobada. “També ens diuen que volen parlar de la renda bàsica universal, però no ens ho expliquen directament”, lamenten. Des de Junts, apunten que el pacte entre CUP i ERC no els “implica”, però sí que a poc a poc es van ajustant als paràmetres del preacord de CUP i ERC.

Sia com sia, els primers acords han arribat la setmana que ERC iniciava marcant terminis a Junts i amb algunes veus apuntant a una repetició electoral. Però els junters “descarten del tot aquesta opció”, mentre ERC pressiona per arribar a un acord abans de l’1 de maig. Els junters ara es deixen estimar per evitar que es pugui interpretar que han cedit a la pressa dels republicans. Mentrestant, els cupaires esperen els junters. I Lledoners espera poder centrar-los a tots per mirar d’avançar.

Comentaris

  Veterà antifranquista. 24/04/2021 4:08 pm
  Doncs no. No gtgenen vergonya, sentit del ridícul, dignitat ni res de res. I sabeu per què?. Doncs perque son polítics.
  Veterà antifranquista. 24/04/2021 4:08 pm
  Doncs no. No gtgenen vergonya, sentit del ridícul, dignitat ni res de res. I sabeu per què?. Doncs perque son polítics.
  gerard de sarrià 24/04/2021 12:10 pm
  Voleu dir que aquest/estes ens duran a la llibertat? Va home, va.....Cal rebentar el xiringuito autonomista...
   Vicenç Esteban 24/04/2021 2:54 pm
   Masses comissions, massa gent cobrant sense fotre res de possitiu. Estem tips de càrrecs de confiança que engreixen la llista de sous d'un govern. Aixó s'ha d'acabar d'una vegada. Si no us enteneu, plegueu tots. Son massa les cares que cada legislatura ens les trobem als governs. No saben fer res més que anar tirant de la rifeta. Està clar que la seva prioritat es la cadira..
  Ja ho va dir Napoleon 24/04/2021 12:09 pm
  Ja ho va dir Napoleon: "Si vols solucionar un problema, nomena un responsable; si vols que el problema perduri, nomena una comissió". Doncs això. Vuit comissions.
  Roser 24/04/2021 10:23 am
  Quina vergonya. Tot només per conservar la cadira i amagar passats negres. Ja s'han passat 4 anys barallant-se i ara a pactar 4 anys més, per fer què? Quina teranyina que s'han muntat i ben feixuga perquè no es trenqui i poder cobrar cada més. La societat patint amb els 3 problemes més entesos: socials, econòmics, sanitaris bàsicament, i aquí no passa res. Com ha pogut Esquerra caure tant baix?
  Ex independentista 24/04/2021 10:16 am
  Voleu dir, que descarteu la repetició d'eleccions?. Sabeu molt bé que, si intenteu dur endevant el progama independentista, us inhabilitaran i empresonaran. En canvi, com que en unes noves eleccons els independentistes s'abstindran massivament, tindreu l'excusa perfecta per fer-vos enrera.
  Ex independentista 24/04/2021 10:16 am
  Voleu dir, que descarteu la repetició d'eleccions?. Sabeu molt bé que, si intenteu dur endevant el progama independentista, us inhabilitaran i empresonaran. En canvi, com que en unes noves eleccons els independentistes s'abstindran massivament, tindreu l'excusa perfecta per fer-vos enrera.
  ciutadà 24/04/2021 7:57 am
  Segueix el repartiment de cromos. Quin fàstic!
  Presses absurdes per no fer res!!! 24/04/2021 1:00 am
  Pel que volen fer ja podem tornar a eleccions !!! Això estem distrets !!!
  Luisnomeacuerdo 24/04/2021 12:59 am
  Se acercan otras elecciones autonómicas más para que los fascistas independentistas se sigan riendo de su rebaño de borreguetes grocñordos.
   Vicenç Esteban 24/04/2021 3:00 pm
   Bueno. Al menos no reciben amenazas de los ñordos de la meseta, que envían la bala antes de lanzarla. A por ellos.
  Acord per un bon desacord !!!! 24/04/2021 12:55 am
  No cal cap acord !!! Fer govern es un desacord! Volem independència ! Aquest país necessita aquesta llibertat , el demés es un grapat de cadires manades pel silló de un Estado ! Un acord apa va , prou de tantes tonteries !! O aneu per feina o plegueu !
  31
  11
  Respon
  Irresponsables 23/04/2021 11:00 pm
  Potser una repetició electoral posaria les coses a lloc, i la ximpleria de JxCAT els hi sortiria cara. Tantes comissions i tanta bestiesa fa temps que cansa. Aquesta gent no tenen vergonya ni sentit del ridícul.
  23
  37
  Respon
   Ona 24/04/2021 11:16 am
   El president Torra sempre va dir que reconeixia la legitimitat del president Puigdemont al qual es veia en la situació d’haver de substituir. El candidat Aragonès no pretén substituir sinó succeïr; a això juga aquest partit: valdre’s del 155 per fer el sorpasso. El pitjor de tot és que no volen fer el sorpasso per liderar l’alliberament del país sinó per liderar l’autonomia de fireta, l’autonomia de pega.

Nou comentari