Una víctima del 17-A apunta la relació entre De los Cobos i l’imam de Ripoll

Els pares d’un nen assassinat a l’atemptat de la Rambla reclamen noves diligències per aclarir si Es Satty està mort

Nou escrit en l’amplíssim sumari judicial dels atemptats del 17-A. Aquest dimecres a la tarda, els pares d’en Xavier Martínez, el nen de Rubí assassinat a la Rambla, han registrat un recurs contra la interlocutòria de conclusió del sumari i de processament davant l’Audiència Nacional. Un escrit, al que ha tingut accés El Món, que incorpora una petició de noves diligències per aclarir si l’imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satty, és viu i alguns extrems de la investigació que no resten del tot aclarits i que són claus pel relat. Tant és així, que la defensa de Javier Martínez, dirigida per Jaume Alonso Cuevillas, recorda que la relació de l’imam amb els serveis d’informació policial no ha estat mai aclarida. Precisament en aquest punt, l’escrit recorda que era el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos qui atorgava les identitats falses als infiltrats en les organitzacions terroristes.

“En aquest sentit, i atès que a data d’avui encara desconeixem quina funció va tenir el Sr. Abdelbaky És Satty en els fets investigats”, diu l’escrit, “no està de més apuntar la relació existent entre els serveis secrets i els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i, en base a això, que entre les funcions de la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior està la de facilitar les ‘identitats falses’ de les persones que s’infiltren en organitzacions terroristes i jihadistes -com passa als països del nostre entorn-“, remarca. “Una funció que des del 2011 exercia el Coronel Diego Pérez dels Cobos com a membre del gabinet tècnic de la Secretaria d’Estat d’Interior, que dirigia José Antonio Nieto”, subratlla l’escrit.

En el recurs, la defensa posa en dubte les conclusions del sumari i la investigació sumarial sobre la mort d’Es Satty. De fet, arriben a concloure que, en cap cas, es pot confirmar la mort de l’imam segons les proves forenses i d’ADN practicades amb les restes cadavèriques recollides a l’explosió d’Alcanar.

Com a indici, recorden que les restes d’Es Satty es troben al cementiri d’Alcanar i cap dels seus 9 fills ni la seva dona les ha reclamades. Però la investigació va més enllà elaborant un exhaustiu recopilatori de les identificacions genètiques que es van realitzar de les restes de l’explosió, amb suposats familiars del Marroc i amb restes trobades a la seva roba. De fet, l’escrit arriba a sostenir que s’ha inscrit la defunció d’Es Satty al Registre Civil d’Alcanar i enterrats “les seves restes cadavèriques” al cementiri d’Alcanar “en contra dels informes dels biòlegs i metges forenses”.

Així mateix, l’escrit destaca que no es va trobar mai el mòbil d’Es Satty i sí en canvi el seu ordinador personal. També la defensa es qüestiona perquè, tot i les prohibicions existents, els terroristes van poder acumular “precursors explosius” en quantitats ingents a la casa d’Alcanar, on per cert estaven d’ocupes.

Nou comentari